Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Welke groente invriezen?


Essie28

Recommended Posts

Goed onderwerp ! Ben hier ook benieuwd naar, dit wordt mijn eerste tuinseizoen en heb al van alles waarschijnlijk teveel dus ben ik erg benieuwd.

Inkuilen wordt lastig ga ik wel proberen in kisten in de schuur bij huis, maar het meeste zal toch de vriezer in gaan.

 

Wortelen (wel of niet blancheren/schoonmaken??)

Bietjes koken en dan invriezen ?

Slaboontjes/spercieboontjes/tuinboontjes ?? Mijn buurman zegt wassen en zo rauw de vriezer in, blijven ze lekker knapperig, of eerst blancheren (gemak)

Verse kruiden (peterselie etc.)

Boerenkool ? hoewatenwaarom

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link to comment
Share on other sites

boontjes (engels) http://heavenlyhomemakers.com/putting-up-green-beans-for-winter

broccoli (engels) http://www.simplebites.net/preserving-summer-freezing-broccoli-101/

algemeen (engels) http://www.kitchenstewardship.com/2010/07/15/organic-gardening-series-preserving-produce-by-freezing/

 

(ik vind de diepvriesboontjes uit de supermarkt altijd veel te waterig, dus als ik ze in ga vriezen, laat ik ze denk ik heel)

Link to comment
Share on other sites

Spercie bonen op beide manieren geprobeerd.Blancheren of rauw.

En ik vind geen van beide een succes, dus voor mij geldt ook wie heeft er tips, voor sperciebonen.

Blancheren van sperciebonen is echt wel noodzakelijk want anders gaan smaak en structuur te snel achteruit. Sperciebonen komen helaas ook bij kort blancheren als slappe hap uit de vriezer . Ik bereid diepvriessperciebonen dan ook heel anders dan vers geplukte bonen . Koken doe ik ze niet meer omdat ze dan nog slapper worden en de smaak teveel achteruit gaat. Na ontdooien gaar ik ze rechtstreeks , onder voortdurend omscheppen , in een hete wok met een scheutje olijfolie . Als laatste schep ik er nog wat klein gesneden gefruite sjalotjes doorheen en door die sjalotjes en het beetje olijfolie hebben ze dan al zoveel smaak dat je geen kruiden meer nodig hebt.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Dat je ze ingevroren hebt? Ik zou dat niet doen, lijkt mij geen groente/vrucht om in te vriezen. Misschien is inmaken een andere optie?

Verder gooi ik hier alles gesneden zo hop de vriezer in. Gaat t niet in de soep dan wel als gewone groenten koken. Nooit geen problemen hier qua smaak. Heb geen kist, maar een kast met 6 vakken. Gaat een hoop in. Hopelijk aan t eind van t zomerseizoen zit ie vol

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Spercie bonen op beide manieren geprobeerd.Blancheren of rauw.

En ik vind geen van beide een succes, dus voor mij geldt ook wie heeft er tips, voor sperciebonen.

 

Ik vries ze rauw in en gooi ze, als ik ze wil gebruiken in kokend water. Mijn sperziebonen van afgelopen winter waren heerlijk, gewoon als vers. Maar misschien ligt het ook wel aan het ras wat er gebruikt wordt?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Een vriendin van mij dr moeder heeft al jaren een enorme en goeddraaiende moestuin..zij vertelde me dat ze jarenlang alles geblancheerd heeft maar uit nieuwsgierigheid weleens groenten ongekookt in de vriezer sopte. Nu bleek dat volgens haar geweldig te gaan. Dus was ik van plan mijn groenten ook zomaar in de vriezer te stoppen...Hebben meer mensen daar ervaring mee?

 

Bericht oorspronkelijk geplaatst door gebruiker: Edith. Door een databasecrash zijn alle registraties in de periode van 29 juli tot en met 14 augustus verloren gegaan. Registreer aub opnieuw hier: ucp.php?mode=register Excuus voor het ongemak

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ingevroren geblancheerde sperziebonen eet ik alleen in stoofpotjes of ovenschotels. Net voor gebruik haal ik ze uit de vriezer en spoel ik ze met heet water. Door te spoelen verdwijnt een diepvriessmaak.

Courgettes blancheer ik voor invriezen, ik maak er alleen soep van.

Pompoen kook ik eerst, een restant vries ik ook alleen in voor het maken van soep.

Bietjes vries ik gekookt en geraspt in, 's avonds plaatsen in de vriezer om te ontdooien, ui erbij, opwarmen in de magnetron, azijn toevoegen en weer een heerlijke maaltijd.

De meeste groente is ingevroren zeker een jaar houdbaar.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb met courgette nog nooit problemen gehad, maar als ik die invries gebruik ik die alleen nog voor soep/wok gebruik!

 

Soepgroenten en wokgroenten (snijd gewoon fijn wat ik in huis/geoogst heb) vries ik ook in zonder blancheren hoor! De stevigheid gaat er wel een beetje vanaf, maar dat vind ik voor soep/wok niet uit maken. Maar bijvoorbeeld andijvie blancheer ik wel altijd! Als ik ga invriezen (of inmaken, of wat dan ook) wacht ik wel altijd tot ik wat grotere hoeveelheden heb, want voor 2 porties vind ik bijv. blancheren echt te veel werk!

 

Veel dingen kun je inderdaad ook half verwerkt invriezen. Bijvoorbeeld tomaten voor de soep (of saus) laat ik inkoken en zeef ik (voor de velletjes) daarna heb je een soort puree over, die vries ik in, gewoon in oude boter bakjes, en die gooi ik zo bevroren in de bouillon (met een aangefruit uitje), heerlijke zomer soep, ook in de winter!

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link to comment
Share on other sites

Behalve voor de smaak achteraf is het blancheren ook noodzakelijk om de enzymen te stoppen die de groentes verder laten afrijpen..(Wikipedia: blancheren zorgt ervoor dat de werking van enzymen, waardoor de smaak en structuur van het voedsel zouden bederven, wordt gestopt)

Ik heb goede ervaringen met paprika, courgette, prei en bloemkool dat alles rauw. Tuinboon, doperwt, sperzieboon en spits/savoie/rode kool blancheer ik weer. Ik ben ook wel een beetje aan t experimenteren.

Vorig jaar had ik in augustus tomatensaus gemaakt met courgettes erin..niet helemaal gaar "gekookt"...in juli heb ik de laatste portie opgegeten.Het was nog erg lekker. Ik heb wel een supervriezer..dat dan wel.

Pompoen bak ik eerst in de oven, dan blijf er veel smaak behouden..maar meestal kan ik pompoenen tot eind maart/begin april goed houden.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Als je prei invriest, is het niet meer knapperig, dus wel oké voor soep, maar ik zou het niet meer voor preischotel ofzo gebruiken! Ik vries het in in ringen, in dieprvrieszakken (van die hersluitbare).

 

Dat alles gezegd hebben, onze vriezer heeft een "fast-freezing" gedeelte, alles wat ik rauw invries, gooi ik daarin. Pas de volgende dag leg ik het in een van de laden. Het het "fast-freezing" gedeelte vriest het sneller in, misschien dat daar ook een stukje truc ligt???

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...