Jump to content

moeser

Members
 • Posts

  55
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  nederland
 1. Dit jaar voor het eerst een eigen broed gedaan van Japanse kwartels. 27 in totaal waarvan 4 Celadon eieren. We gingen uit van 50%, zeker voor een eerste keer zijn dat de ervaringen op internet. Uitkomst was veel hoger dan verwacht: 66%(!)­čś▓ a.k.a. 18 Kwartels, waarvan 3 Celadons. Nu zal de helft nog haan zijn, die worden of verkocht of geslacht als ze groot genoeg zijn. Hennen kunnen we ook maar 6-7 houden, maar daar is wellicht in de familie nog wat te slijten. Kleintjes zijn wel onwijs grappig om naast te gaan zitten en gewoon te bekijken hoe ze op onderzoek uit gaan.
 2. Even gezocht, maar deze instructies zijn goed te volgen als beginner: http://wijnmaker.blogspot.com/2010/01/appelsientje-dubbeldrank-bessen-en.html Ik kan wijn gemaakt van appelsientje erg aanbevelen!
 3. Eens met Henkg. Ik zou eerst proberen een wijn te maken van gekochte sap. Daarmee leer je makkelijker de verschillende stappen in het process. Ik denk dat het ook nog niet zo makkelijk is om van tomaten een goeie wijn te maken, er zit maar +3gr suiker in 100gr tomaat. Er zal behoorlijk veel suiker bij moeten om een beetje wijn van te maken. Je zult goed moeten meten wat de zuurgraad en suiker balans te krijgen. Mocht je doorzetten ben ik wel benieuwd naar het resultaat...
 4. schijnt zelfs een goed teken te zijn dat de grond genoeg compost bevat.
 5. Jaah, het heeft invloed. Een positieve invloed. Deze schimmels helpen bij het verwerken/afbreken/verteren van de koffie en andere materialen. Dit soort cultuur/leven wil je graag in de compostbak, want in verschillende stadia heb je verschillend leven nodig, waarvan schimmels er 1 kunnen zijn.
 6. Inderdaad, in eerste instantie hield ik de gedachte aan van de koffiefilters die ook op de compost mochten. Maar navraag bij supermarkt/leverancier (AH pads & Picknick theezakjes) werd mij verteld dat de randen van koffiepads en theezakje worden dicht gesmolten met kunststof. Dat is de reden dat ze niet in z'n geheel op de compost mogen. Hier knip/scheur ik dus alles open en zo de bak in, verpakking in de prullenbak (helaas).
 7. @henkg: neeh ik heb juist de Burford 86 gekozen. Mede om die reden van hoogte. Ikzelf ben niet zo lang, maar de tomaten wel en met een goot hoogte van 124cm zag ik mezelf al snel zien toppen. Die hoogte speelde voor mij erg mee. Verder heeft de Burford wel mooie features: - bredere deur zonder drempel, makkelijker naar binnen - geïntegreerde goot - geïntegreerde fundering - hoogte dus Verder hebben wij hem in een vrij kleine tuin staan dus de vorm/stijl, kleur en het geharde glas was wel een plus. Kostte wel wat meer, maar dat doe je eenmalig.
 8. bruin materiaal kan ook karton en kranten zijn als je zelf alleen maar groen materiaal hebt.
 9. Dit heb ik ook gedaan (60cm), voornamelijk voor vorst en ook omdat het wat schuin liep. Simpelweg de oude steentjes gebruikt die uit het terras kwamen.
 10. Wij hebben de grote broer van de Popular, de Burford. Ik zou zeker minimaal 30cm over houden, anders wordt ramen plaatsen moeilijk en ook merken we dat schoonmaken en onderhoud makkelijker is. Daarbij zit er bij ons ook nog een goot waar je rekening mee moet houden. Wil je echt strak ertegen zou ik ook kijken voor een muurkas. @acpronk, ik probeer dat krantje van Welkoop niet te bekijken, 20% op zo'n bedrag scheelt een hoop en wij hebben hem net vorig jaar (met tevredenheid) gekocht.
 11. Ik heb ze allebei in de tuin, maar niet bij elkaar. Frambozen woekeren onwijs, ik verwacht eigenlijk dat die de overhand gaan krijgen. Maar wellicht heeft iemand daar andere ervaringen mee.
 12. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden: Voor wie toch de woorden wil: https://meteorologie.jouwweb.nl/barometer/verschillende-barometers Dit drukverschil effect zie je ook bij wijnmaken.
 13. Jaah hier zijn ze ook alweer 2 jaar aanwezig. Onwijs veel plezier aan, zeker de kinderen vinden het leuk. De dames hebben het zelf ook wel naar hun zin. Helaas is er af en toe toch wat onderlinge strijd, gelukkig is het meestal maar van korte duur. Nu loopt de leg wat terug, net als vorig jaar rond september, zal na de winter weer komen. Wellicht dat ik ze ook voor de slacht wil gaan houden, maar dat krijg ik er nog niet doorheen bij "commissie kinderen"
 14. Je moet er rekening mee houden dat je wilt bezinken en dus tussentijds moet overhevelen. Dit kun je met een tussenstap doen in een pan of iets dergelijks, maar het beste doe je dit in een even grote fles. Met meerdere kleine flessen kun je experimenteren met smaken, tijden, hoeveelheden, etc. Een gistfles is ook zwaar, zeker met 15 liter (>15Kg) aan vocht erin, dus verplaatsen wordt steeds lastiger en moet dan met manden. Zuurstof erbij wil je zeker niet! Alleen de eerste tijd met de meeste gisting wil je het niet afsluiten met een waterslot om te voorkomen dat de gist afsterft door zuurstof tekort. Maar daarna moet het zo vol mogelijk om te voorkomen dat je zuurstof de wijn zuur maakt. Dan kun je beter meerdere kleinere nemen. Andere truc is om de resterende ruimte op te vullen met bijvoorbeeld glazen knikkers, maar met 10-15 liter moet je veel knikkers verzamelen...
 15. Mooie oplossing. Jammer dat ik dit bericht gemist heb, voor de keuze van een motor is een klein beetje natuurkunde geschikt om je te helpen. Een motor levert een hoeveelheid koppel ("trekkracht"). Het eerst dat je zult willen bepalen is hoeveel koppel je nodig hebt. Dit bereken je door: koppel (t) = kracht (F) * arm ®. - K bepalen. Kracht kun je simpel bepalen door aan de (volle) trommel gewichtjes te hangen totdat hij in beweging komt. Dit is het gewicht in (Kg), maar kracht wordt gegeven in Nm (Newtonmeter). Kg -> newton is simpelweg de zwaartekracht, dus kracht = massa * 9.81. - r bepalen. Dan heb je alleen nog de straal van je trommel nodig om de arm (meters) te bepalen, in jouw geval afstand = 0.6 m/2=0.3 m. Motoren worden vaak aangegeven in vermogen. Daarvoor geldt: Vermogen (P) = (koppel * 2*Pi * rotaties per minuut)/60 = (t * 2 * Pi * RPM)/60. rekenvoorbeeld: massa bepaald op +/- 3 Kg -> bijna 30N. Vermogen = 30N * 0.3m = 9Nm. 9*2*Pi*24)/60 = 23 Watt. Dit is echter op de as van de trommel, als je een aandrijf wiel of vertanding gebruikt moet je nog een ratio toepassen.
×
×
 • Create New...