Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hoe herken ik een meerjarige zonnebloem?


MarloesS

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Pas sinds deze zomer ben ik een beetje begonnen met tuinieren en ik begin de smaak te pakken te krijgen! Ik had een zakje evening sun zonnebloemzaad van de Hema gekregen als kadootje en vrijwel alle zaadjes zijn ontwikkeld als prachtige zonnebloemen. Ik merk dat het een mix is van ongeveer 5 verschillende soorten bloemen (donkerrood, geel met rood(beetje grauw), 'gewone' zonnebloem, klein geel en geel met rood(meer stralend)). Zeker die laatste soort, geel met rood aan de binnenkant van de blaadjes doet het supergoed! De grootste is ruim 2.50m hoog en met de bladeren erbij heeft ie denk ik wel een diameter van 1m. Deze bloem heeft al meer dan 10 extra bloemen gekregen en ik denk zelf dat het wel eens een meerjarige soort kan zijn. Hoe herken ik of een zonnebloem meerjarig is? Ik ken de soorten niet en als ik google komen er alleen maar latijnse namen maar zonder specifieke kenmerken waardoor ik ze zou kunnen determineren. Is er iemand hier die mij misschien kan helpen?

 

Liefs!

Link to comment
Share on other sites

Bij mijn weten zijn zonnebloemen altijd eenjarig.

Het is wel raadzaam de bloemen goed uit te laten bloeien,

zodat ze zaad krijgen , dat zaad kun je volgend jaar weer gebruiken,

bovendien vinden de vogels (en muizen helaas) het erg lekker in de winter als er bijna geen eten is.

Link to comment
Share on other sites

Zover ik internet moet geloven zijn er dus eenjarige en meerjarige zonnebloemen. En ja, ik ben al druk aan het knippen geweest omdat ik helaas ook al een paar leeggekaapte zonnebloemen tegengekomen ben. Ik zou alleen zo graag willen weten welke soort ik had aangezien ik zoveel pitten heb dat ik ze weg wil geven aan vrienden die ze ook willen.

Link to comment
Share on other sites

Bij mijn weten zijn zonnebloemen altijd eenjarig. ...
De Gewone Zonnebloem (Helianthus annuus) is eenjarig.
Zover ik internet moet geloven zijn er dus eenjarige en meerjarige zonnebloemen. ....
Er zijn ook andere, verwante soorten, die meerjarig zijn, die in het Nederlands ook aangeduid worden als Zonnebloem (ook geslacht Helianthus http://nl.wikipedia.org/wiki/Helianthus#Taxonomie).

Terzijde: ook Aardpeer (Helianthus tuberosus) hoort bij dit geslacht.

 

Verder worden ook soorten uit het geslacht Doronicum wel aangeduid als Zonnebloem (in NL vroeger Doronicum).

O.a. Hartbladzonnebloem (Doronicum pardalianche) en Weegbreezonnebloem (Doronicum plantagineum). Dit zijn deels ook meerjarigen.

 

Hoe je verschillen tussen de verschillende soorten kunt herkennen kon ik zo snel niet vinden. Maar je zou kunnen proberen of er knolletjes of dikke wortelstokken aanzitten.

Link to comment
Share on other sites

Dat zaad van de Hema is van eenjarige zonnebloemen ja. Helemaal viva en libelle - hip om allerlei mixs van selecties van de gewone zonnebloem aan te bieden. Deze van de Hema is een wat kleinbloemigere en meerbloemige. Allerlei tinten en lekker lang bloeiend. Gaat met de vorst dood, en is dan weg. Zaaien van de pitten kan natuurlijk volgend jaar, en dan heb je weer een verrassings-mix.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je reactie! Ik heb nu de pitjes per bloemsoort gesorteerd en je ziet wel een duidelijk verschil tussen de ene zonnebloempit en de andere (terwijl me dit bij het zaaien niet opgevallen is). Daarom dacht ik dat het vast ook wel verschillende soorten zouden zijn, maar ik wacht mooi af Kan er nu tenminste nog flink van genieten want ook al is de hoofdbloem uitgebloeid, ik heb nog ontzettend veel knoppen die hopelijk nog zullen bloeien

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...