Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Jonge appelboom nog op te lappen?


HuubvG

Recommended Posts

Vorige herfst een Russische druifappel gekocht en in de huistuin gezet. Dit jaar drie appels geplukt, ze zagen er gaaf uit maar smaakten nogal melig. De stam van de boom vertoont barsten en bobbels. Er zit geen enkel gaaf blad aan.

 

buitendoen53667221379490570.jpgbuitendoen78235601379490568.jpg

 

Zou de boom op te lappen zijn en zo ja: hoe? Of maar gewoon wegdoen en een gezonde boom aanschaffen?

Link to comment
Share on other sites

Op een aantal vorige foto's van je boom zag hij er veel gezonder uit, wellicht een aantasting van bladluis en schimmelziektes doorgemaakt?

 

Is de standplaats wel optimaal? Rondom groeien nogal veel andere borderplanten?

Ken deze varieteit niet en weet niet of de 'meligheid' een typische eigenschap is van deze appel, vers geplukt en dan al melig van smaak? Is niet zo'n beste eigenschap.

 

Misschien heeft onze pitfruit deskundige 'Blije Bakus' nog een idee.

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel zover voor je antwoord. Het klopt dat 'ie er steeds slechter uit gaat zien. De grond rondom is zeker niet optimaal. Er staan wat planten rondom die ook het nodige gebruiken. Ik heb nog niks gedaan qua bestrijding van schimmel/bladluis omdat ik niet weet welke schimmel of aantasting er heerst. Ik zou hem wel een kans willen geven en gaan spuiten als er een niet al te chemisch middel is. Tevens is er bijna een flinke hoeveelheid compost met verteerde mest gereed om rondom de voet in te werken. Ik wacht nog even af. Zodra ik een idee heb waarmee ik moet spuiten, kan ik doelgericht aan de slag in plaats van zomaar wat te improviseren.

 

buitendoen62071991379494825.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik las gister dat een verdunning van melk in testen net zulke goede resultaten haalt als chemische middelen die op de markt zijn tegen schimmel. Je moet dat dan een keer per week opspuiten. Het werkt niet gegarandeerd, maar dat is bij gif net zo. Ik zou zeggen het proberen waard?

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link to comment
Share on other sites

Ik zal de veiligste weg proberen te bewandelen. Voordat ik er weer van eet zijn we eerst weer een jaar verder. Dus wat middelen uitproberen kan geen kwaad dunkt me. Niets doen betekent dat ik de boom kwijt ben. Dank jullie ook voor de reactie en tip.

 

... ... LET OP ... ...

Ja juf meester, maar ik létte al heel goed op...

Link to comment
Share on other sites

Verder zou ik zeggen : de compost / mest niet onderwerken aan de voet, maar er gewoon óp leggen. Zwakgroeiende onderstammen ( en die zal je wel hebben bij dit boompje ) wortelen erg oppervlakkig, en dan doe je met omwerken meer kwaads dan goeds met die laag onderwerken.

Dan valt me de foto op van de appel zelf. Misschien dat ie nu al melig is. Wel raar, want de appel lijkt me nog helemaal niet rijp toch ?

Link to comment
Share on other sites

Allee jong. Er is weinig mis met die boom.

 

Wat ik zie :

op foto 1 , wat schurft aantasting , wat wil je met zo'n natte lente. Niets mis mee. Je kan preventief en curratief sproeien volgend jaar als je dat wilt. Is niet in die mate erg dat het kwaad kan. Zelfs uw vruchten zijn niet eens aangetast. velen zouden jaloerszijn

Ten tweede , het is normaal dat het blad er steeds minder fris begint uit te zien. Het is bijna herfst , ze vallen weldra af. Bladeren verslijten hoor tijdens hun leven.

Op foto 2 . Moet dat de "bobbels" voorstellen ? dat is gewoon vruchthout. Wees blij dat je die hebt. Hoe meer je zulte "bobbels" hebt hoe meer bloemen volgend jaar.

 

Die boom ziet er prima uit. 1 ding lijkt me toch aan te bevelen , dat is dat je die goed snoeit. Zie je dat dun lang twijgje met op zijn eind een vrucht die de twijg helemaal doet naar beneden buigen , en met een beetje wind knak gaat zeggen. Dat moet je proberen voorkomen. Boom zeker niet weggooien , zou zonde zijn. Het ras ken ik trouwens niet,vreemd , zal es moeten googelen sebiet.

Link to comment
Share on other sites

@ Bit, ik zal erop letten!

 

@ Stan, doe ik!

 

@ Powerlite,

 

Omtrent de naam van de soort zit ik te dubben, op het etiket stond heel onduidelijk iets van Russische Rosenapfel, het leek op Rasenapfel of Riesenapfel en er stond een 'vertaling' bij: Russische druifappel. Maar... Rosen = rozen; Rasen = gazon; Riezen = reuzen, dus wat zullen we er eens van maken? In een eerder topic werd ik geleid naar deze site en de appel lijkt er wel op, dus zouden we het daarop kunnen houden. Rozenappel dus, al heb ik geen idee wat een appel met een roos te maken kan hebben. Echter de andere benamingen intikken levert niks op bij Google.

 

Ik ben blij dat alles mee schijnt te vallen met de boom. Wanneer snoeien en hoe, ik zal me erin verdiepen.

Link to comment
Share on other sites

huub..

zal ik ff een appeltje opgooien wat die naam betreft?

de appel behoort tot de roosachtigen........!!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Appel_(vrucht)

http://plantaardigheden.nl/bloesemremedies/planten/10Appel.htm

vooral het laatste is erg interessante achtergrond info

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...