Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wanneer verse paardemest op de grond leggen?


Itoero

Recommended Posts

Mijn overbuur heeeft enkele paarden en dus verse paardemest.

Ik ben van plan een laagje paardenmest op de grond in de serre en moestuin te leggen.

Maar wanneer doe ik dat het best?

En meng ik de mest onder de aarde of leg ik ze er bovenop?

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij kun je de paardenmest beter een poos laten liggen , rusten zeg maar ,

voor je het de grond inwerkt. Dat heeft er mee te maken dat er nog van alles in zon paardendrol leeft.

Correct me if i'm wrong , wie er meer weet : alle info is ook bij mij welkom .

Link to comment
Share on other sites

Verse paardenmest op de composthoop. Liefst met extra bruin materiaal er doorheen- ligt straks letterlijk op straat: bladeren. Beter geen eikenblad of notenblad trouwens (dat verteerd extreem langzaam en houdt de groei van je plantjes tegen als het nog niet geheel verteerd is). Doe er ook nog je onkruid bij dan gaat het geheel lekker broeien zeker als je er een grote hoop van maakt.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Als je het nú weet te krijgen, is 1 winter laten rusten op een plek wel aardig voldoende om dan in vroege voorjaar op de tuin te brengen. Dat dan niet voor je bonen of je aardbeien of je uien, maar wel op lichtjes in te werken in je kolenvak bv. Paardenmest is als goud hoor. Ik zou het zeker op de tuin leggen. Niet nu al onderwerken nee. winter er over heen. Of opslaan inderdaad, wat de anderen zeggen, en langer laten ver-composteren.

Kortom, ná de winter is het al geen 'verse'mest meer, maar nog wel te vers voor een aantal teelten. Teeltafhankelijk.

Als mulch onder bessen en bramen kan het ook wel.

Link to comment
Share on other sites

Kan ik het nu op de grond leggen en in het voorjaar ondergraven?

 

Ja, dat kan.... dan kan gedurende de winter de stikstof al lekker uitspoelen: als nitraten naar het grondwater en omliggende sloten e.d. en als ammoniak in de lucht + ook flink wat kalium in het milieu verdwijnen. Precies ook de voedingsstoffen die je van je mest graag wilde!

 

Ik zeg het wat sarcastisch, maar dat is wat er dan gebeurt! Op kleigrond komt er nog een klein deel in je bodem terecht als voeding. Op zand spoelt het helemaal als schadelijke stoffen in je leefomgeving. Bewaar het dan beter, afgedekt, onder een zeil zodat het al kan verteren. Of nog beter: composteer het, liefst wat gemengd met stro en ander plantaardig afval. Dan spaar je (behoorlijk veel!) het milieu en krijg je een betere meststof voor je grond.

 

Mensen met paarden zijn wettelijk verplicht om een van de grond afgesloten betonnen bak of vloer te maken voor de opslag van de mest en hun overschot aan mest door gespecialiseerde bedrijven af te laten voeren (tegen betaling en met bewaring van kwitantie als bewijs te administreren). Deze wetten zijn er om milieuredenen. (Of ze op die manier effectief zijn en altijd worden gerespecteerd/gecontroleerd is een ander verhaal) Alleen wat als tuinmest gebruikt wordt, valt hier niet onder. Dus daarom is paardenmest zo makkelijk te krijgen.

 

Persoonlijk vind ik het als moestuinier ook mijn plicht om niet onnodig het milieu te belasten. Mest...en zeker te veel mest en verkeerd gebruikte mest....is een serieus probleem. Ik hoop dat je het me niet kwalijk neem als ik er hier toch even duidelijk op wijs!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Helemaal waar !

 

Maar weknow, het is ook jou vast wel eens opgevallen welk een sapje er onder een rijpende compostbak vandaan komt ? Om niet te spreken welk een stroom van stroop er onder een opgezette mesthoop vandaan komt.

Inderdaad. Is ook zo. Maar hoe dit dan te voorkomen ?

Dat tuinen, MM bakken en moestuincomplexen tot de meest ( mest )- vervuilde gronden behoren, is mij ook bekend.

 

Jij zegt dus: niet de tuin op vóór de winter, oké. Maar hoe/ wat dan wel ?

Link to comment
Share on other sites

@ Bit. Volgens mij gaf ik al aan hoe je het - in ieder geval - een stuk milieubewuster kunt doen:

Bewaar het dan beter, afgedekt, onder een zeil zodat het al kan verteren. Of nog beter: composteer het, liefst wat gemengd met stro en ander plantaardig afval. Dan spaar je (behoorlijk veel!) het milieu en krijg je een betere meststof voor je grond.

 

Nog los van het milieuaspect, bewaar je op die manier ook de voedingstoffen in de mest voor je grond, waar je ze voor je plantjes nodig hebt.

 

Het probleem is niet dat je mest gebruikt. Mest in je tuin voor je planten is juist een heel zinvolle manier om de stikstof (die heeft grootste milieu-effect) en ook wel de kalium die er in zit (en kan uitspoelen of wegdampen) en andere voedingstoffen nuttig in te zetten. Het probleem is hoe je het gebruikt: te veel bemesten of slordig met die mest omgaan, waardoor die voedingstoffen niet voor je planten zijn, maar slechte invloed hebben op ons milieu.

 

Concreet: 1. pas het zo toe, dat zoveel mogelijk alle voeding naar de planten gaat. Zo maar bovenop je tuin leggen in weer en wind beteknt gewoon dat er heel veel uitspoelt en verdampt: vooral van die stikstof= nitraten of - in andere chemische vorm - ammoniak.

2. Door het maken van compost, die in de grond bijdraagt aan humusvorming, worden voedingstoffen gebonden en komen ze geleidelijk vrij voor de planten. Het is een soort "conserveren" zeg maar. Je slaat je voedingstoffen op voor geleidelijke voeding van je planten.

 

Die brei of stroop onder je compostsilo of composthoop is op zich niet zo schadelijk, omdat het vooral gebonden voedingstoffen zijn, die je weer kunt inzetten. Tja...als je dat laat wegspoelen of alleen maar jarenlang laat indikken zonder eens te beplanten of te verplaatsen naar je bedjes, dan zal het inderdaad terug weer in het milieu terechtkomen en niet zo verstandig zijn......

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Misschien kan ik het verhaal van Weknow nog een beetje aanvullen: Als je mest en bruin materiaal mengt dan helpt het overschot aan stikstof het overschot aan carbon-houdend materiaal te verteren. Je buffert bij wijze van spreken op die moment het stikstof uit de mest. Met als resultaat voedingsrijkere compost. Als je het bruine materiaal versnippert en regelmatig de hoop omkeert is het binnen enkele weken tot maanden (afhankelijk van je aanpak) al klaar voor je tuin (18 dagen is het minimum - hier kan ik ook nog een handleiding van opsnorren als het moet).

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de tips, ik zit namelijk met hetzelfde probleem. Ik kan aan verse paardenmest komen, en geen oude.

 

Ik vroeg me de hele week al af wat ik hier nou mee moest. Probleem is wel dat ik het niet mag bewaren op de tuin (regels van de vereniging).

 

Ik denk dat ik aan het einde van de tuin een strook graaf en het daar in bewaar tot het voorjaar, met een zijl erover. Dan heeft niemand er last van denk ik.

 

Dan in het voorjaar onderspitten of door de tuin vrezen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Om uitspoelen te voorkomen kun je de mesthoop afdekken met (alweer ) landbouwplastic. Wij halen rond half september (paarden)stalmest bij een boer, uit de potstal van de winter ervoor. Ook die kan nog best even rijpen, dus er gaan een paar gieters overheen, plastic erover en in november is de mest uitstekend te verwerken. Wat we niet onder spitten in het najaar blijft onder plastic op het land liggen en wordt volgend seizoen verwerkt (kas, courgettes, pompoenen, composthoop).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...