Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Dubbel oogsten van 1 plant. Welke soorten? Tips?


pet

Recommended Posts

Van veel groente probeer ik extra lang te oogsten, door bijvoorbeeld de blaadjes te plukken ipv de hele plant te rooien (andijvie, sla, snijbiet, boerenkool) tot ze gaan doorschieten.

Prei knip ik net boven de grond af, zodat hij weer opnieuw uitloopt.

Ik ben benieuwd of jullie nog meer van dit soort trucs toepassen/kennen om de oogst per plant te vergroten.

Link to comment
Share on other sites

Ik zaai altijd zo rond augustus/september paprika's. Klinkt misschien raar, maar deze laat ik dan zeer zonnig op mijn vensterbank overwinteren. De plant wordt er niet mooier op, maar als je hem netjes verzorgd groeit hij aardig, loopt in het voorjaar weer helemaal mooi uit en ik kan dan vaak al in mei paprika's oogsten! En dan dus de hele zomer door. Gaat perfect en ik heb er dus veel meer oogst van!

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

Ik zaai zelf altijd nieuwe plantjes maar sla en kool kun je ook nog een tweede keer mini oogst vanaf halen. Als je de stompjes laat staan en kruiselings insnijdt groeit daar weer een mini kropje uit. Verder natuurlijk Broccoli, na het oogsten van de broccoli kun je nog een maaltje of 2 oogsten vanuit de nieuw gegroeide scheuten in de oksels.

Link to comment
Share on other sites

Vooral spitskool inderdaad, maar werkt bij alle sluitkolen. Je oogst de kool en snijdt vervolgens de stengel kruisvorming in. Na een paar weken verschijnen er mini planten/kolen voor een twee oogst. Verwacht er overigens niet veel van in oogst (handig voor in de wok), maar leuk om te proberen.

Link to comment
Share on other sites

Leuk al die ideeën. Ik houd wel van een beetje experimenteren en ik heb niet zoveel plek, dus alles wat wat meer oplevert is fijn.

Ik houd al een aantal jaren paprika's over in de winter, maar die gaan daar zo van achteruit dat het een hele tijd kost voor ze opgeknapt zijn en weer vrucht dragen. Ik zal deze winter is proberen ze wat zonniger te zetten.misschien scheelt dat.

Link to comment
Share on other sites

Rucola groeit ook weer opnieuw aan. Dat het met andijvie kan wist ik niet, als ik nu een krop boven de grond afsnijd, wordt dat dan nog wat of is het daar al te laat voor? In ons tijdelijke wintertuintje staan nu 2 kroppen die we van de vorige eigenaresse 'geerfd' hebben en die al heel oud en lelijk zijn en, zo merkten we, hard en taai geworden. Niet echt lekker om te eten, ze staan er nu meer voor de lulz, omdat we met dat stukje verder toch niks doen.

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link to comment
Share on other sites

Ik pluk altijd de buitenste bladeren en laat het hart staan van andijvie. Zolang het niet doorschiet kan je dan blijven oogsten. Je moet volgens mij wel het hart intact laten, maar zou alle oude bladeren kunnen verwijderen. Misschien krijgen ze nog een groeiimpuls.

Link to comment
Share on other sites

Er vallen me er zo nog enkele in:

 

- Nieuwzeelandse spinazie. Als die lekker aan de groei is, kun je er van blijven snijden tot de eerste vorst. Afsnijden van stengeltoppen bevordert zelfs de aangroei van nieuwe frisse bladstengels.

- Hoewel totaal andere groeivorm, geldt hetzelfde voor meldeachtigen zoals boomspinzaie en rode melde. Plukken van bladtoppen laat de plant bossiger worden > meer jonge oogstbare topjes voor de volgende (wok)pan of salade.

- Ook snijbiet is er een waarvan je kunt blijven oogsten. Als je in mei/juni zaait heb je tot ver in de winter bladstelen aangezien ze redelijk winterhard is. Na echte koude worden de stelen en bladeren wel minder mooi, maar in de vroege lente komen er weer jonge/frisse aan. Totdat de plant gaat bloeien (mei...juni) kun je dus blijven oogsten.

- Dezelfde ontwikkeling is er bij krop- en bladcichorei soorten. (Vaak roodlof, groenlof of raddichio genoemd) Vormen kropjes die redelijk winterhard zijn. Zolang je niet te diep afsnijdt, zal de diepe wortel nieuwe kropjes blijven vormen, ook in het voorjaar. Smaak is nogal bitter. Is nauwe familie van witlof, die ook na oogst en niet te ver afsnijden nieuwe kropjes blijft maken.

- Van diverse knolletjes waarvan het blad lekker is in de salade kun je jong blad blijven oogsten, zolang je het knolletje maar intact laat: Denk aan rode, gele, witte bietjes en aan diverse raapjes.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...