Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zadenenvelop beginnersgroep 2014


Recommended Posts

Wat is de zadenenvelop?

De zadenenvelop(pen) is/zijn er voor moestuinforummers die graag hun overtollige zaadjes willen ruilen voor iets anders. Dat kunnen groenten-, kruiden-, bloemen- of fruitzaden zijn, zolang het maar kiemkrachtig is. Op deze manier wordt het ook voor beginnende tuiniers mogelijk om een brede verzameling zaden aan te leggen. Zo kunnen ze laagdrempelig voor hen nieuwe gewassen proberen tegen geringe kosten en zonder verspilling van overtollige zaden. Meedoen met de zadenenvelop is in principe voor ieder forumlid mogelijk, mits deze serieuze interesse toont en zich op tijd (aan)meldt.

 

Nog even de spelregels op een rij voor de duidelijkheid:

> Er zijn meerdere enveloppen die (ongeveer) parallel lopen; Envelop A, Envelop B en Envelop C. Iedere groep bestaat uit 8+ deelnemers, min of meer gerangschikt per woonregio.

 

> De "enveloppen" zijn brievenbusdozen. Deze worden hergebruikt en als nodig is vervang deze (bijv. via postNL). De dozen brengen we zoveel mogelijk zelf rond (met fiets, auto, OV). Wanneer dit niet mogelijk is: verzendkosten voor een brievenbuspakje met track and trace code zijn 3,84. Zie ook de informatie over brievenbuspakjes bij PostNL

 

> Iedere deelnemer krijgt bij aanvang van een nieuwe ronde bericht met adresgegevens van de deelnemer na hem of haar. Dit adres ligt (zo mogelijk) op max. 30 min. van je eigen adres. Je kunt zelf aangeven welke plaatsen je vaak bezoekt (voor werk, familie etc.), dan wordt daar rekening mee gehouden.

 

> Vermeld het hier wanneer je de envelop binnen hebt. Via de lijst in het volgende bericht kan iedereen dan volgen op welk punt van de route de enveloppen zijn aangekomen.

 

> Je neemt een aantal zaden en voegt eigen zaden in een nieuw gripzakje toe. Neem net zoveel uit als je terug kunt stoppen. Een zakje opgebruiken mag gerust, maar neem geen onredelijk aantal zaden voor jezelf. Meer soorten bijvoegen mag altijd, ook extra gripzakjes toevoegen komt altijd van pas. Deze zijn goed herbruikbaar/-sluitbaar (o.a. bij hier en hier te bestellen).

 

> Belangrijk: Vermeld bij toegevoegde zaden soort, variant/ras en expiratiedatum/aankoopdatum/geoogste datum! Dit met oog op het verouderen van het zaad waardoor kiemkracht verloren gaat. Dit scheelt veel zaden die moeten worden weggegooid omdat kiemkrachtigheid niet te achterhalen is.

 

> Breng zo mogelijk binnen 3 dagen de envelop naar de volgende (spreek dit even af met betreffende persoon zodat deze weet dat de envelop onderweg is), of geef duidelijk aan wanneer dit niet gaat lukken. Indien de envelop met de post gaat, stuur je per PB de Track&Trace code door aan de persoon na je.

 

> In principe worden tijdens een ronde geen mensen toegevoegd aan de route. Zij kunnen zich wel alvast opgeven voor de nieuwe ronde van een envelop (via PB aan SuusP en/of Almond: vermeld je naam, adres, telefoonnummer en emailadres) . De volgende ronde zal starten in het vroege voorjaar van 2015 (er komt een nieuw topic voor).

 

 

FAQ

● Waarom rondbrengen en niet per postNL?

Dit om eerdere debacles met de post te omzeilen (zoals kwijtraken van pakketten en enveloppen die in slechte staat aankomen). Bijkomend voordeel is dat je de kans krijgt mede-moestuiniers in je omgeving te leren kennen (als je dat wilt). Zo zijn er groepen moestuiniers die hieraan meedoen rondom Den Haag, Amsterdam, Amersfoort, Groningen en Den Bosch (en nog veel meer plaatsen).

● Is Track&Trace echt nodig?

Ja. T&T op een brievenbuspakket is even duur als zonder(voor een volle zadendoos). Je moet enkel even het servicepunt van PostNL binnenlopen om het pakket te frankeren. Mocht het onverhoopt misgaan bij de post, dan kan beter worden nagegaan wat er aan de hand is, en is uitgesloten dat iemand zelf het pakket heeft kwijtgemaakt.

● Wanneer en hoe kan ik me aan- of afmelden?

Dat kan op elk moment, als reactie op dit topic of in PB naar mij (Suusp). Hoe eerder hoe beter, dat geeft meer mogelijkheid om de routes zo optimaal mogelijk te plannen. Geef daarom ook aan in welke plaatsen je de envelop evt. kunt ophalen of afgeven.

● Mijn adres ligt niet aansluitend bij zo'n route, wat nu?

Meedoen kan altijd, ook als je niet binnen een bestaande route "past". Zo kunnen we uiteindelijk zoveel mogelijk deelnemers aansluiten op de routes die al zijn uitgestippeld en nieuwe routes uitzetten. Lukt dat niet, dan krijg en stuur je het pakketje per post.

Woon je in België? Kijk dan een bij deze Belgische enveloppe.

● Ik wil graag meedoen maar heb nog weinig zaden om te ruilen. Mag ik toch meedoen?

De een voegt 30 soorten toe aan de envelop, de ander maar 3. Geen probleem, zolang de hoeveelheid zaden die je zelf terug stopt maar minstens gelijk is aan wat je neemt. De enveloppen zijn met zorg door ons samengesteld, met zorg rondgebracht en de bedoeling is dat iedereen die na jou volgt er minstens zoveel plezier aan beleeft. Het is nadrukkelijk níét de bedoeling om makkelijk zaden te scoren of te plunderen!

Ik heb interessante zaadjes gevonden, hoe en wanneer kan ik ze zaaien?

Zaai-instructies zijn o.a. te vinden op deze site en hier

Edited by Guest

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link to comment
Share on other sites

Regio Noord start met Envelop A

Tanja65 (Ermelo)

janita (Staphorst)

Jeanine1967 (Emmen)

post

JDtje (Bourtange)

Running girl (Groningen)

Jessicapilon (Groningen)

borahuho (Winschoten)

Balto (Amsterdam)

post

Monika (Bovenkarspel)

post

Taartina (Terneuzen)

post

Bosche kliek (SuusP, Almond, Liekie),

Goliath (Rosmalen)

SamanthaP (Oosterhout) doorgestuurd eind dec?

 

Regio Midden start met Envelop B

Loraine (Denekamp)

Jane Doe (DE, Denekamp)

Nasuada ( Goor )

Wenwolf (Apeldoorn)

minie (Lieren)

Enjoy! (Scherpenzeel)

Mheikamp (Veenendaal)

Bianca1 (Veenendaal)

Johnny Q1 (Bunschoten-Spakenburg)

Limoen (Den Haag)

Annemieke81 (Den Haag)

Simke (Leidschendam)

GabyvG (Den Haag)

Groentjuh / Mirjam (Pijnacker)Aangekomen bij Almond voor de winterstop

 

Regio Zuid start met Envelop C

Dabar (Rotterdam)

Connie (Rotterdam)

Marijke (Bleskensgraaf)

japie101 (Nieuw-Beijerland)

Jenneke (Oud-Beijerland)

Beertjerinke (Nieuwerkerk)

Lavendeltuin (Hoogerheide)

Zaaizee (Burgh-Haamstede)

post

Bobjan (Milsbeek)aangekomen bij Almond voor de winterstop

 

De indeling is gemaakt op basis van locatie & reismogelijkheden. "Losse" deelnemers die (vooralsnog) te ver van andere deelnemers af wonen om enveloppen direct af te kunnen geven, zijn over de regiolijsten verdeeld (je kunt als losse deelnemer dus in een heel andere regiolijst staan).

Edited by Guest

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link to comment
Share on other sites

Kunnen we nog aan de regels toevoegen dat je je ook nog even meld voordat je de envelop krijgt

Bijv. Ik geef aan dat ik de envelop heb ontvangen en de volgende dag doorstuur naar gaby

Dan is het aan gaby om even te reageren en aan te geven in wat voor tijdsbestek ze de envelop weer door wil sturen

Groetjes Loraine

 

"Wat niet kan, moet nog gebeuren."

Link to comment
Share on other sites

Als ik nou als derde ga en dan 5 zaadjes eruit haal bijvoorbeeld dan kan ik wel bv 5 missen.

Is dat beter voor mij als ik niet zoveel heb om dan als derde te gaan dan pakvik hoeveel ik wil en dan wat ik heb gepakt doe ik terug in de envelop

 

Gr

Een tuin moet het poetische en het mysterieuze combineren met een gevoel van sereniteit en vreugde.

Link to comment
Share on other sites

Ik doe graag weer mee

 

Ik heb nog wel een aantal zaden liggen die ik erin kan doen

hopelijk krijg ik dan ook nog een tweede kans om te kijken wat erbij gekomen is

 

stuur maar naar me op wil ook wel een begin enveloppe maken zaden zat hier

een beginner moet toch ergens beginnen en door jullie lukt het ook

Link to comment
Share on other sites

Envelop A:

Suus + Loraine

(Gaby)

Cupcakeje

(Limoen)

Monika

 

Envelop B:

Starters: Connie (evt. met hulp van Angela)

Goliath

?

?

?

 

Inmiddels heb ik denk ik ook het rijtje B kompleet teweten:

 

Connie(Met Angela)

Goliath

Marijke

Aggi3

Beertjerinke

Mheikamp

 

In dit geval heb ik er 6 maar dat moet wel kunnen toch?

 

Ik heb inmiddels kontakt gehad met Angela en ze stuurt mij v/d week de zaden en dan kunnen wij wat mij betrefd deze week nog van start.

Zodra ik de zaden binnen heb zal ik dat hier melden en ook wanneer ik ze gepost heb,zou een ieder die aan groep B meedoet mij zijn/haar adres willen sturen zodat ik het overzicht heb?

BVD.

Laten we er met zijn allen een mooie envelop van maken!

Je zou maar een èèndags vlieg zijn en je dag niet hebben.....

Link to comment
Share on other sites

Als er behoefte is aan een beetje zaad van van alles. Niet dat ik héél veel heb of kan missen, maar misschien maakt dat de keus in de startenveloppe wat breder ?

 

Laat maar via pb weten naar wie ik iets kan sturen waar 1 van de enveloppen van start gaat. ( ik had SuusP vanmiddag al een pm gestuurd, maar misschien reageert zij niet of pas veel later )

 

Overigens als tip : Het heeft écht geen zin om 10 tomatenzaden uit een gripzakje te nemen he ? Als je van enkele soortjes 3 zaden hebt, en er lukken er uiteindelijk 2 van elk soortje, dan heb je meer dan zat toch ? En hebben er meer mensen kans op een paar planten.

Van mijn tomatenzaden kan ik er echt niet zo veel missen.

 

En , nee, ik doe zelf niet mee.

Link to comment
Share on other sites

Ha Bit, ik was er even uit Ontzettend bedankt voor je aanbod! Loraine krijgt van mij zaadjes toegestuurd en zij regelt verder de adressen etc. Als je haar de zaden kunt toesturen, kan zij die doorsturen via Envelop B of evt. C als die er komt. Dank u dank u

Edit: dat moet Envelop A of C zijn.

Edited by Guest

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link to comment
Share on other sites

Jenneke en Simke, welkom (terug)! Ik stuur Limoen nog even een PB of ie nog mee wil doen bij Envelop A, zo nee dan is er voor jullie nog plaats. Zo ja, dan stel ik voor dat jullie mbv Bit's bijdrage Envelop C starten, is dat ok?

 

Ja dat is goed

Link to comment
Share on other sites

Ik weet niet of ik voldoende zaden kan missen voor een leuke inhoud om mee te starten. Dan moet ik eens even op m'n voorraad doorspitten. Omdat ik met MM-bakken (2 stuks) en wat grote potten en wasmanden werk koop ik altijd kleine hoeveelheden en ik had al behoorlijk wat in de oude envelop gedaan.

Maar in principe wil ik wel bijdragen aan het opstarten van een nieuwe envelop. Desnoods koop ik nog het één en ander bij.

 

Simke enig idee hoe je het aan wilt pakken?

Link to comment
Share on other sites

Jenneke en Simke: Limoen wil graag meedoen met A, dus jullie vormen vanaf heden C (jeej, gaat lekker )

ik heb wel genoeg om te starten bij A (zeker weten als Loraine dat nog eens aanvult). Het lijkt me dus handig als Bit zijn zaden kan samenvoegen met de starter van Envelop C. Simke, wil jij dat doen? Ik stuur Bit even een PB dat hij met jou contact kan opnemen.

Supertof mensen, dat dit zo mooi van de grond komt

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link to comment
Share on other sites

Jah ik zag het

Dan moeten we met zn allen eerlijk doen dat hoeveel zaden er uit wordt gepakt dat net zoveel zaden er weer in komt...

is het dan zo dat je maar uit 1 soort mag pakken of als je bv 6 zaden wil dat je 3 van elke pakt mag dat ook?

Een tuin moet het poetische en het mysterieuze combineren met een gevoel van sereniteit en vreugde.

Link to comment
Share on other sites

Jazeker uit verschillende soorten mag ook, goddank! Zou ik je wel aanbevelen, zelfs Enige voorwaarde is dat je ongeveer evenveel zaden weer terug doet als je er uitneemt. Of je nu uit 10 zakjes 5 zaadjes pakt of uit 1 zakje 50 zaadjes. Als je maar weer 50 zaadjes terugstopt zodat er ook voor de mensen na je weer genoeg te kiezen valt.

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...