Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wit zand of vermiculiet als bovenste laagje in potjes?


appelvrouw

Recommended Posts

Mijn mening / ervaring. Gewoon zandbakkenzand zou ik er niet voor nemen nee. Dat wordt een harde korst, wordt ook groen trouwens, en zit veel kalk in of zouten. Liever wat grover zand. Brekerszand of klein / fijn grit. Vermiculiet kan ook ja ( als je dat eventueel toch hebt )

Bij jullie in het dorp liggen wel ergens een paar hopen grit / split. Fijn split dan. Wat ik dan doe, is een emmertje uitwassen ( het teveel aan losse kalk er uit spoelen ) in je beek bv, en dat gebruiken. Is wel grof, maar werkt ook als een soort van mulch bij stekken van rozemarijn en lavendel en tijm enzo. Het fijnere split kan je ook met zaaien gebruiken.

 

Waarvoor het dient naar mijn gevoel = Bij langzamer kiemende zaden, vochtig houden van de aarde. Luchtig houden van de toplaag. tegen uitspoeling en te scherpe zon. Tegen schimmels. tegen slagregens.

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel voor je antwoord. Dat grit waar je het over hebt weet ik niet zo 123..maar in mijn beek heb ik wel veel wat grover zand...wat meespoelt uit de bron..en verder heeft Lie altijd een enorme zak werkzand..voor cement te maken..dat is geel zand.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Sinds ik een laagje vermiculiet, over de potgrond in de kweekbakjes waarin ik gezaaid heb, strooi... heb ik geen last meer van uitgedroogde koekende bovenlagen waar de kiemen het moeilijk mee hebben om door die korst te komen... Dus... ik blijf dat maar doen....

Link to comment
Share on other sites

Als je zand gaat gebruiken (liefst wat grover zand) dan is het zaak om schoon zand te gebruiken. Schoonmaken kun je zelf, door het zand te spoelen met heel ruim water.

Hier in Zuid Holland vind ik vaak "gratis" zand. Dat is bijna altijd fijnkorrelig zeezand. De schelpen zitten er nog in. Het zout van de zee waarschijnlijk ook. Metselzand kan veel kalk bevatten. Dus spoelen voor gebruik. Zelfs bij speciaal aquariumzand (dat zou toch schoon moeten wezen?) wordt geadviseerd om het zand eerst te spoelen.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Appelvrouw, geel zand (zavel) zit in de Vlaamse grond onder de zandlaag, meestal zo'n 50-80 cm diep, daaronder zit meestal witzand. Ik weet niet waar jij woont, ik meende in Frankrijk ergens, zou ook een andere laag kunnen zijn, leemgrond, of .. Maar bij ons spreekt men van magere zavel (bleekgeel) en van vette zavel (oker). Bij aankoop is dit meestal vette zavel (per zak), per vrachtwagen vraag je gewoon bleke zavel of vette zavel (voor de bouw bv.)

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij ontstaan er nu een paar begripsverwarringen Jet. Wat voor geel zand bedoel jij ? Toch de zakken zand van Lie, die hij gebruikt voor de bouw ? = geel zand ja. zand. kalkrijk zand ook.

 

In jouw tuin ( ook niet in de beek ) geen zavel hoor. Helemaal niks.

Overigens het fijne grind in jouw beek kun je heel best gebruiken als mede-medium om je potgrond te maken , of zaai en stekgrond. Perfect spul ( het fijnere dan he )

 

Of ben ik nu inmiddels helemaal de draad kwijt kan óók hoor.

Link to comment
Share on other sites

Of ben ik nu inmiddels helemaal de draad kwijt kan óók hoor.

 

Je bent niet de enige maar hier hebben we het over aftoppen op potjes..en vroeg ik me af of ik dat gele zand kon gebruiken, en wat dat voor zand is..etc

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Zavel is zand met leem of lichte klei. Hier hebben we het in onze tuinen, gewoon aan de oppervlakte.

De zavel waar de zuiderburen over spreken is volgens mij geen zavel.

Het gele witte zand als bovenste laagje is ook gewoon schraal zand zonder klei of leem, dus geen zavel.

Link to comment
Share on other sites

Nou mensen, wordt er maar wijs uit ;

ik heb een kleine collage gemaakt en denk dat de zavel in de grond wel dezelfde is als in nl.

Voor Frankrijk heb ik geen overzichtelijke tekening gevonden, in mijn beste frans "extraction des carrieres du surface en france" probeer het maar..

Hopelijk Appelvrouw wordt dit voor jou wat duidelijk.

Leem (voor muurbepleistering)lijkt me vettiger dan vette zavel of heb ik het mis ?

 

 

zand41971391789968.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...