Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Ontkiemde slaplantjes nu naar buiten?


Recommended Posts

Hallo,

 

Ik heb afgelopen vrijdag sla binnen gezaaid, en waarachtig er komen langzaam al kleine stengeltjes naar boven.... wat sneller dan gedacht. Kan ik ze als ze iets groter zijn al buiten in mijn bakken zetten onafgedekt? Lees zoveel verschillende dingen dat ik door de bomen de sla niet meer zie. De ene site zegt in koude bak zetten, de ander zegt direct planten. Maar gezien de gunstige weeromstandigheden, zou het mooi zijn als ik ze na het afharden in de MM bak kan zetten.. Iemand advies?

Link to comment
Share on other sites

Iedereen zal je weer anders adviseren. Ijsheiligen is natuurlijk pas halverwege mei, en tot die tijd hebben we kans op vorst, dus nu uitplanten blijft natuurlijk een gokje. Ik hou er zelf wel van, een gokje wagen, maar het is natuurlijk wel zo dat als het eens een keertje vriest je de plantjes kwijt bent. Als je dat niet erg vind, kun je nu natuurlijk gerust buiten zaaien hoor. Ik heb mijn rucola en kropsla ook al buiten gezaaid, gewoon zo zonder afdekking.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

Hallo missmass,

 

Dank voor je snelle reaktie. Mbt vorstbestendigheid lees ik ook verschillende dingen. De ene keer lees ik dat ze wel wat vorst kunnen hebben, en de andere keer weer niet. Kan natuurlijk het risico nemen. Als het alleen afhangt van de vorst, dan kan ik ze altijd of even binnen zetten of een klimaatdoek eroverheen leggen...

Link to comment
Share on other sites

image51211393432794.jpgimage87971393432798.jpg

 

Het gaat nu wel erg snel met de sla...het worden lange slungels. Waarschijnlijk te warm gestaan. Kan ik dit nog redden of is dit normaal? Wat te doen? Dit jaar mijn eerste jaar als moestuinier, dus alles nieuw en redelijk onbekend...

Link to comment
Share on other sites

De zaailingen staan inderdaad te warm ( na kiemen een stuk koeler zetten ) en ook duidelijk met te weinig licht. Dat laatste zie je aan de schuine stand van de zaailingen. Ze rekken zich naar het licht, en rekken en rekken verder omdat ze te donker staan. : véél lichter zetten.

Link to comment
Share on other sites

Ehmm. ja sorry. Ik durf het haast niet eerlijk te zeggen. Als die lange zaailingen allemaal inderdaad sla zijn ? Ik zelf zou opnieuw zaaien.op 18 graden ontkiemen. Er echt 2x per dag naar kijken of ze boven komen. Zodra dat te zien is, koeler zetten, en nadat ze stevig boven staan , naar buiten overdag, afharden, enzo. Geen vorst geven nog, maar sla ( niet élk soortje ) kan heel wat kou aan. Je hoeft zéker niet te wachten tot na ijsheiligen ofzo. Ik had vorig jaar op 19 mei mijn eerste oogst van kleine kropjes mei-sla. Binnen voorgezaaid en gelijk daarna naar de koude kas. Of beschermd buiten zetten dus. Daarna naar de tuin ( is nú nog wel erg vroeg hoor )

Link to comment
Share on other sites

Ah dat is ook een goede tip. Ik ga mijn kindjes nu proberen te redden

 

Gewoon ' for the sake of arguing ' , ga ik hier even met de botte bijl op in.

 

Tuurlijk, het kán wel; je kan ze willen oppotten; dieper wegzetten. Hoop gedoe, maar het kan.

Maar waaróm ? Om 20 cent aan zaad te sparen ? Nee, natuurlijk niet.

Omdat het je kindjes zijn ? Nee, natuurlijk niet. Dat zijn het niet. Daarom ook de ' botte bijl ' : mislukte poging; leermoment. Weg met de ziekenboeg. Het zijn ook vast niet je enige zaailingen. Je hebt er straks nog zovéél. Gaan we die allemaal als zieke kindjes pamperen ?

Zou het niet doen. ( mág natuurlijk altijd, sowieso : álles mag. Het is jouw hobby )

Link to comment
Share on other sites

Ho Bit rustig aan... las net in het artikel van diana's moestuin dat als de zaailingen er zo uit zien, er nog wel wat aan te doen was...dus ik dacht dat is te proberen waard. Niet om geld te sparen maar ook om leerervaring op te doen... Al doende leer je toch? en neem het aub niet zo serieus op mbt uitspraak 'mijn kindjes...',

Link to comment
Share on other sites

Valt érg mee hoor hoe serieus ik het neem. Misschien moet ik meer smiley's gebruiken.

Dieper wegzetten is inderdaad ook een leermoment. Doe je dat.

 

Wij verwachten natuurlijk wel een regelmatige update in het topic: hoe gaat het met je zaailingen

Link to comment
Share on other sites

Ja, voor sommige mensen (lees: meestal vrouwen) is het best moeilijk om op te geven als iets levend is. Ik zie het vaak met mezelf. Mijn vriend zeurt 2 maanden over een oude kamerplant (Gooi hem maar weg, ik geef je 10 euro voor een nieuwe!), die bijna dood is, maar ik geef niet op, want ik zou altijd alles doen om mijn plantjes te redden. Ik heb liever die oude plant, dan een nieuwe.

Ik weet wel, dat het soms niet zo slim is, want zo kun je zwakke planten krijgen of werk je jezelf dood over een kamerplant die uiteindelijk meestal dood gaat, maar zo ben ik gewoon. Daarom snap ik ook zo goed, dat iemand niet zo graag slaplantjes weggooit. Alles opnieuw zaaien, wachten, opschrijven...nee!

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Heb slaplantjes binnen voor gezaaid, staan nu in balkonplantenbakken in de koude bak en gaan bij vorstalarm naar binnen. Gaan heel goed. Ook bietjes en worteltjes krijgen dezelfde prinsessenbehandeling Nee het zijn geen kindjes Heb gewoon geen geduld meer om te wachten met zaaien nu de winter zo slapjes was en de lente op vroege zomer lijkt.

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...