Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Warmoesvraat


veuvecouderc

Recommended Posts

Zoals jullie weten ben ik een luie moestuinierster. Ik doe graag aan de makkelijke moestuin, maar dan de makkelijke moestuin met makkelijke gewassen (al dat gedoe met koolvliegen en slakkenvraat dat ken ik nou wel, dat doe ik dus niet meer). Warmoes (snijbiet) staat te boek als een makkelijk gewas en het is nog lekker ook. Ik heb het meerdere jaren geteeld en de oogst was niet om weg te krijgen zo groot. Maar dit jaar gaat er iets goed mis. Mijn bijbel (handboek van Velt) geeft geen oplossing, daar staat alleen maar dat Warmoes zo sterk en gezond is dat het nauwelijks problemen geeft. Maar dit jaar heb ik ze toch.

 

Mijn warmoeskiemen worden opgevreten. Of in ieder geval het blad. Ik heb van de vele tientallen zaadjes slecht een drietal kiemplantjes. De rest zijn stengeltjes waarvan het blad is weggevreten. En ik weet niet wie het doet! In de tuin staan verder wortelkiemen en erwten boven de grond. Die zien er prima uit, daar zit niemand aan maar die warmoeskiemblaadjes vreten ze wel.

 

Heeft iemand enig idee wie hier de boosdoener is, zodat ik de juiste maatregelen kan nemen om mijn tweede zaai niet ook te laten wegvreten?

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Van de daders ontbreekt elk spoor Jorg!

 

Volgens mijn buurman - die ik even heb geraadpleegd - zijn het de babyslakken. En ze laten mijn erwten en wortelen staan omdat ze dat niet lusten.... Dat zegt hij. En waarom zou ik het risico nemen dat ie ongelijk heeft, dus mijn tweede warmoes zaai gaat in wijnkisten. Tis niet echt een gewas dat je verplant maar die kisten zijn groot en diep genoeg om ze te laten groeien (hoop ik). Is er in het bladperceel ook weer meer ruimte voor de prei!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Wat je ook nog kan proberen is een truukje dat mijn buurvrouw op de tuin toepast. Ze haalt van een plastic vierkantefles de bodem en de bovenkant af. Die plaatst ze om het gezaaide heen. Ze graaft m een beetje in. De slakken kunnen er niet overheen klimmen omdat het stijl omhaag gaat en de bovenkant scherp is. Ze past dit toe bij haar kool plantjes en werkt al jaren. Zelf doe ik t meestal bij de eerste 3 planten en vergeet t dan bij de rest. Van 1 zo'n fles kan je er 2 maken.

Maar hopelijk lukt t je ook in de kisten. Heel veel succes!

Link to comment
Share on other sites

Ja die flessen is best een goede truc, heb ik vroeger wel gebruikt ook voor sla maar ik vind het zo lelijk staan..... en ik wil zo min mogelijk kunstgrepen toepassen. die kisten dat kan nog net door de beugel, maar als dat ook niet lukt probeer ik allerlei gewassen net zo lang tot ik een tuintje heb met spul dat de slakken, woelmuizen, vogels, rupsen ed niet lusten ben benieuwd of ik dan nog dingen overhoud die ik zelf wel lust

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

ik had last van de snuitkever. aangevreten blad stengels, bladranden en gaatjes in de bladeren.

 

kon niets vinden tot ik snachts ging kijken.....

bij het vallen van de avond kwamen ze tevoorschijn... de kevers

 

ik heb nu 5 avonden kevers geraapt en ben er bijna vanaf.

 

succes

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...