Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Spitten of frezen


romjoe

Recommended Posts

Nounou daar vraag je wat.

 

Allereerst, we weten niet over wat voor grond en tuin je het hebt, dat is nogal van belang.

Verder lopen de meningen over spitten nogal uiteen.

 

Ik kan je zeggen hoe ik het doe, ik kan niet zeggen dat dat is zoals JIJ het moet doen.

 

Ik heb leem/kleigrond, ik spit maar eenmalig, dus als ik een stuk grasland wil omzetten naar moestuingrond dan spit ik 1 keer. Dit in de herfst omdat het een beetje kleiig is. De vorst kan dan over de brokken om ze wat uit elkaar te laten vallen. Mocht je nou zandgrond hebben is het spitten ook goed in het voorjaar, je krijgt immers geen brokken.

 

Alle stukken die al eerder gespit zijn en als moestuin gebruikt zijn spit ik dus NOOIT meer, ik gooi er ofwel een frees over ofwel ik hak een beetje met mijn hak met de hand dus, om de boel licht om te zetten. Maar ik spit dus deze stukken NOOIT meer.

 

Dus, de vraag is vooral wat is de grond die je wil spitten, is het nu bijvoorbeeld grasland? heb je klei? Zand? bestaande moestuin? etc, Dus graag je vraag iets nuanceren anders is antwoorden best moeilijk.

Link to comment
Share on other sites

Dát wat Piroska zegt en nog sterker: op mijn grond valt echt niet te frezen als je niet eerst gespit zou hebben. Misschien over 10 jaar, wanneer na jaren en jaren mulchen de grond zo van structuur zou zijn, maar goed: tegen die tijd hoef je bij mij dan ook niet meer te frezen

Ligt dus inderdaad aan de grond die je hebt, maar ook aan de methode van tuinieren die je voor je ziet.

 

Buiten dat, is alleen maar frezen ( als dat je methode wordt ) ook niet zo bevordelijk om je onkruid kwijt te raken. Of eerst je grond onkruidvrij maken.

 

Er zijn nog wel meer variabelen die een juist advies mede bepalen.

Link to comment
Share on other sites

Hallo

 

ik zal eens vertellen wat voor grond het is en wat ik algedaan heb

De grond is kleigrond en heb in nov diep gefreesd en in dec paardenmest erop gedaan en die licht onder gefreesd

En als ik het goed begrijp moet ik hem nu omspitten en een paar weken later frezen

klopt dat?

Link to comment
Share on other sites

Als je met "diep frezen" een vorm van ploegen bedoelt ? Dat is als spitten he ? ( de diepte ) en is er dus al gespit. Nu nóg een keer spitten zou ik zelf als wat overbodig inschatten. Licht frezen, zo weinig mogelijk op lopen ( planken inzetten enzo ) en gaan tuinen.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Romjoe schreef:

ik zal eens vertellen wat voor grond het is en wat ik algedaan heb

De grond is kleigrond en heb in nov diep gefreesd en in dec paardenmest erop gedaan en die licht onder gefreesd

En als ik het goed begrijp moet ik hem nu omspitten en een paar weken later frezen

klopt dat?

 

Neen, Romjoe. Te veel/vaak spitten en freezen is niet slim. Het ziet er wel even mooi uit, maar iedere keer dat je je grond extra "omgooit" met ploeg of frees, maak je de structuur van de bodem kapot en duurt het weer een langere tijd voordat die zich heeft gezet, zodat je gewassen er in kunnen groeien.

 

Er zijn 2 totaal verschillende manieren van tuinieren. Daar zitten totaal andere ideeën achter over wat een tuin is en hoe je er mee omgaat. Dat geldt ook voor de structuur (en voedzaamheid/kwaliteit van je bodem). Ik zet ze (wat zwart-wit) tegenover elkaar. Vooral ook om je te laten zien, dat welke je benadering ook is: te veel spitten, ploegen, freezen, omgooien, van je grond als verkeerd wordt gezien.

 

Manier 1 is afgeleid van de grootschalige, mechanische landbouw. Grond moet kaal en "schoon" zijn. Dat doe je door spitten (ploegen) en freezen (eggen). De structuur van de grond maak je mechanisch. Na 1x grondig ploegen (kleigrond in najaar, na de oogst) laat de boer alles rusten en de natuur het werk doen, wordt in het voorjaar het geploegde land alleen nog 1x ge-egd om de grond fijn te maken en dan wordt er gezaaid of geplant op die grond.

 

Manier 2 is meer vanuit een biologische invalshoek. Je streeft naar een gezonde, voedzame bodem. Dat doe je door zo weinig mogelijk te bewerken. Door organisch materiaal toe te voegen en organismen en processen in de grond hun gang te laten gaan, ontstaat er een goede, gezonde grondstructuur. Bij manier 2 wordt elke grondbewerking gezien als een verstoring en beschadiging van de bodem. Soms kan het niet anders, bijvoorbeeld bij een nieuw ontgonnen stuk.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ik spit de grond met een riek of een schop en ga er dan met een drietand of hark door om het fijn te malen.

Voor grotere planten (pepers, courgette, mais) doe ik dat de laatste keer een week op voorhand en voor kleinere groenten enkele dagen ervoor of vlak voor het planten of zaaien.

Door zware regen kunnen kleipartikeltjes zich verzamelen in lagere gedeeltes van m'n moestuin, waardoor er een vrij harde bovenlaag ontstaat.

Vorig jaar maakte ik rond m'n tomaten in de tuin een resservoir om water in te gieten.

Maar door de boetserende bewegingen door de aarde, klitte kleipartikeltjes samen en werd het een steenhard reservoir. Ik heb er dan compost met tuinaarde opgelegd om het losser en bewerkbaar te maken.

 

Misschien heb je een andere kleigrond, maar voor de structuur en waterhuishouding spit ik enkele keren per jaar.

Ik had vorig jaar een zeer goede oogst dus ik ga deze techniek niet veranderen

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link to comment
Share on other sites

Ik spit een gedeelte van mijn tuin door voren te maken, mest/compost erin en dan de grond uit de volgende voor ondersteboven erop. Dit doe ik op het gedeelte van de tuin waar ik in het najaar groenbemester (meestal rogge) op zaai. Hier gaat dan ook de wat groffere mest onder. Dit stuk rouleert ieder jaar weer, zodat ik om de paar jaar een keer echt ouderwets spit.

(Dit is de handmatige manier van het ploegen wat boeren doen).

 

Het overige deel van mijn tuin gooi ik om met de spitvork. In het najaar spit ik de grond met de spitvork losjes om, om het meeste onkruid onder te werken en de grond los te maken en gaat erdaarna een laagje fijne, verteerde mest overheen, en in het voorjaar woel ik dat erdoor met de spitvork. Er blijft nog wel eens wat mest boven de grond liggen, maar dat hark ik er voor het zaaien weer vanaf en dat gaat dan weer op de composthoop.

(Eigenlijk de handmatige manier van frezen).

 

Ik zit wel op zandgrond, of dit voor klei ook zo makkelijk werkt weet ik niet.

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...