Posted March 24, 201411 yr vorige week heeft mijn vrouw paprika,s gebruikt in de keuken. ik heb de zaden eruit gehaald. kan ik deze nu zaaien? of moeten ze eerst een jaar overliggen? ze komen gewoon uit de supermarkt
March 24, 201411 yr Als je ze 2 a 3 dagen laat drogen(de zaden) kan je ze gebruiken enkel je zal er niet van weten of ze buiten kunnen dus als je geen kas oid hebt zou het kunnen dat je weinig oogst hebt of de plant(en) binnen zou moeten afrijpen. Edit : Zoals Salamandertje aangeeft wel uit rijpe paprika's maar wacht niet te lang met gaan zaaien i.v.m. het kunnen afrijpen buiten/in de kas. Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
March 24, 201411 yr Als het een groene paprika was zijn de zaden waarschijnlijk niet rijp. Anders: je kan t proberen. Bzzzz...
March 25, 201411 yr De paprika's uit de supermarkt zijn waarschijnlijk in de kas gekweekt. Er bestaat de kans dat ze het niet zo goed doen in de groentetuin.
March 25, 201411 yr Vorig jaar geprobeerd met gele kerstomaten en dat ging echt super goed buiten in volle grond. (eerst voorgezaaid binnen). De paprika moet wel erg rijp.zijn voor hoede zaadjes. Hier is er al een rode punt paprika boven uit winkelzaad. Maar ga hem buiten in een pot uitplanten dan kan hij indien nodig makkelijk terug binnen.
March 25, 201411 yr Ik heb het vorig jaar gedaan (wel net ietsje te laat in het seizoen denk ik) en van die plant 2 groene paprika's kunnen oogsten. Superleuk, alleen de paprika's waren niet erg lekker... hard en wat bitter.Dus dit jaar ga ik voor zaad van paprika's van bekende herkomst/bekende rassen.
March 25, 201411 yr mijn zaadjes uit de winkel gekochte rode paprika staan als plantje al boven de grond uit.gezaaid 3-3-2014
March 25, 201411 yr Het al dan niet kasgekweekt maak niet zo heel veel uit behoudens een mindere opbrengst dan bij de kweker in kas. Het gaat er dan meer om om te zorgen dat je vroeg grote planten hebt door vroeg te zaaien. En idd eventueel ze in potten te zetten/zaaien om ze naar binnen te kunnen halen. Het nadeel kan ontstaan door dat je niet gericht kan voeden door o.a. regen e.d. mits je onder een afdak gaat kweken. Het voordeel van zaden van capsicums uit de (super)markt is dat deze veel beter kiemen dan zaden die je koopt(raar maar uit eigen onder vinding) Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
March 27, 201411 yr Ik heb eind februari zaadjes uit de snackpaprika binnen voorgezaaid. Dit was de enige soort waarvan ik de zaden niet gekocht heb én de enige soort waarvan alle tien de zaadjes zijn gekiemd.. Heb ze eerst in een glas water gedaan en de zaden die bleven drijven weggegooid (had ergens gelezen dat je zo de kiemkrachtige van de slechte zaden kunt scheiden), en daarna de rest van de zaden een nachtje tussen twee stukken keukenrol laten drogen. En zoals gezegd; werkte perfect want allemaal gekiemd. Nu nog afwachten hoe de plantjes het gaan doen inderdaad.
March 27, 201411 yr Ik heb het vorig jaar gedaan (wel net ietsje te laat in het seizoen denk ik) en van die plant 2 groene paprika's kunnen oogsten. Superleuk, alleen de paprika's waren niet erg lekker... hard en wat bitter.Dus dit jaar ga ik voor zaad van paprika's van bekende herkomst/bekende rassen. Het kan zijn dat de paprika's in de supermarkt F1 hybrides zijn. Vaak is de groente dat we kopen een F1 hybride, want dat geeft heel veel extra oogst (en dus geld voor de "boeren"en supermarkten). Je kunt wel zaden van F1 hybrides oogsten, maar uit die zaden groeit (als ze wel kiemen) iets anders dan wat de originele paprika was. Het nieuwe plant kan, bijvoorbeeld, geen vruchten hebben, slecht smaak hebben enz of je heeft geluk en het is wel een goede paprika.Wat helpt is om biologische groente te kopen. Koop dan een keer een biologische paprika, want van dat kun je meestal wel goede zaden krijgen. Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy
March 27, 201411 yr Enkel ook bij bio komen F1 planten voor dus dat brengt je weer bij gewoon proberen dat is weten.Ik heb zelf al jaren verschillende paprika's van blok tot (mini)punt en ik kan niet anders zeggen dat er geen verschil in smaak in zit of ik nu bio zaden of van de (super)markt gebruik(het kan ook zo zijn dat ik gewoon geen smaak beleef ). Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
March 27, 201411 yr Ik heb de ontkieming is getest met zoete rode punt paprikas. Zonder voorweken 5 gezaaid 1 boven. Met voorweken ook 5 gezaaid nu al 3 die beginnen met bovenkomen. Allen uit gekochte en nadien geconsumeerde paprikas. Had hem wel zo lang als mogelijk laten liggen, nadien zijn de zaadjes ongeveer een 1/2 jaar bewaard in een zaaizakje.
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.