impy101 Posted April 18, 2014 Posted April 18, 2014 Hallo, Ik vroeg mij af... Als je de zaden uit bijv. een Paprika haalt, hoelang blijven die houdbaar? Zijn er bepaalde dingen waar ik rekening mee moet houden zodat ze ook daadwerkelijk houdbaar blijven? Ik zie wel eens pakjes zaad in de winkel die wel 5 jaar lang mee gaan. Quote
Pietl Posted April 18, 2014 Posted April 18, 2014 Héél goed je zaden drogen is heel belangrijk als je je zaden lang wilt bewaren.Die gespecialiseerde zadenbanken hebben zo van die speciale "korrels" zeg maar om zoveel mogelijk vocht te ontrekken uit de zaden teneinde ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Quote
impy101 Posted April 18, 2014 Author Posted April 18, 2014 Heb je ook enig idee hoeveel maanden/jaar ik die zaadjes kan bewaren? Bijvoorbeeld voor paprika's, pepers en tomaten? Quote
Claudia69 Posted April 18, 2014 Posted April 18, 2014 Ik gebruik kleine plastic "ziploc-zakjes" om zaad uit geopende verpakking te bewaren. Vind je bij AVA papier.Hoe lang zaden kiemkrachtig zijn, vind je o.a. in het handboek Ecologisch tuinieren van Velt. Veel hangt volgens mij toch af van hoe je ze bewaart. Een nieuw pakje slazaad dat per ongeluk buiten was blijven liggen, gaf bv. zo goed als geen opkomst meer, ook al was het nog lang niet 'over datum'. Quote
Claudia69 Posted April 18, 2014 Posted April 18, 2014 Heb je ook enig idee hoeveel maanden/jaar ik die zaadjes kan bewaren? Bijvoorbeeld voor paprika's, pepers en tomaten?Paprikazaad zou een kiemvermogen hebben van 3-4 jaar, tomatenzaad een kiemvermogen van 4 jaar. Quote
Erny Posted April 19, 2014 Posted April 19, 2014 En als je ze in de vriezer mikt nog een heel stuk langer. Quote
Claudia69 Posted April 19, 2014 Posted April 19, 2014 Het zal wel een reden hebben dat de grootste zadenbank ter wereld in Spitsbergen ligt, in het ijs Quote
impy101 Posted April 19, 2014 Author Posted April 19, 2014 Ik heb nog een antieke houten kistje die perfect is om zaadjes in te bewaren. Ook heb ik speciale plastic zakjes gekocht die aroma insluit, vocht buiten houdt en die licht een beetje tegen houdt. Jammer dat ik geen basilicum zaadjes kan oogsten in Nederland. Mijn meeste favoriete kruid! Quote
Erny Posted April 19, 2014 Posted April 19, 2014 Waarom denk je dat je hier geen basilicumzaad kan oogsten? Quote
impy101 Posted April 19, 2014 Author Posted April 19, 2014 Er werd mij keer op keer verteld dat het in Nederland niet heet genoeg wordt waardoor de bloemetjes op basilicum plantjes niet genoeg bloeien of zo? Quote
Erny Posted April 19, 2014 Posted April 19, 2014 Als je op tijd zaait en het een mooie zomer wordt dan kan dat prima hoor.Mij is het iig wel gelukt. Quote
impy101 Posted April 19, 2014 Author Posted April 19, 2014 Dan zal ik proberen met één plant om de bloemetjes te behouden. Bij de rest haal ik de bloemetjes natuurlijk weg zodat de bladeren straks niet bitter smaken. Ik hoop echt dat het lukt... Zou toch fijn zijn als ik volgend jaar basilicum uit eigen oogst kan zaaien. Quote
Stan Posted April 19, 2014 Posted April 19, 2014 Betreft je Capsicum(paprika en peper) als je ze aan de watertest onderwerpt heb je al een eerste stap gemaakt naar goede zaden. Als je ze dan minimaal 2 tot 3 dagen laat drogen kan je ze 2 tot 4 jaar gebruiken. Het is zelfs zo dat zaden die je zelf uit Capsicums zou halen beter kiemen dan zaden die je in de winkel koopt(jammer genoeg). Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
Katja1604 Posted April 20, 2014 Posted April 20, 2014 Ik heb vorig jaar honderden zaden uit mijn basilicum kunnen halen.Ik las net dat tomatenzaad 4 jaar houdbaar is, maar mijn nicht heeft tomatenzaad, tht tot 1995, dat gebruikt ze nog steeds en daarvan komt bijna 100% op! Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.