Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hallo,

 

Ik vroeg mij af... Als je de zaden uit bijv. een Paprika haalt, hoelang blijven die houdbaar? Zijn er bepaalde dingen waar ik rekening mee moet houden zodat ze ook daadwerkelijk houdbaar blijven? Ik zie wel eens pakjes zaad in de winkel die wel 5 jaar lang mee gaan.

Posted

Héél goed je zaden drogen is heel belangrijk als je je zaden lang wilt bewaren.

Die gespecialiseerde zadenbanken hebben zo van die speciale "korrels" zeg maar

om zoveel mogelijk vocht te ontrekken uit de zaden teneinde ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren.

Posted

Ik gebruik kleine plastic "ziploc-zakjes" om zaad uit geopende verpakking te bewaren. Vind je bij AVA papier.

Hoe lang zaden kiemkrachtig zijn, vind je o.a. in het handboek Ecologisch tuinieren van Velt. Veel hangt volgens mij toch af van hoe je ze bewaart. Een nieuw pakje slazaad dat per ongeluk buiten was blijven liggen, gaf bv. zo goed als geen opkomst meer, ook al was het nog lang niet 'over datum'.

Posted
Heb je ook enig idee hoeveel maanden/jaar ik die zaadjes kan bewaren? Bijvoorbeeld voor paprika's, pepers en tomaten?

Paprikazaad zou een kiemvermogen hebben van 3-4 jaar, tomatenzaad een kiemvermogen van 4 jaar.

Posted

Ik heb nog een antieke houten kistje die perfect is om zaadjes in te bewaren. Ook heb ik speciale plastic zakjes gekocht die aroma insluit, vocht buiten houdt en die licht een beetje tegen houdt.

 

Jammer dat ik geen basilicum zaadjes kan oogsten in Nederland. Mijn meeste favoriete kruid!

Posted

Er werd mij keer op keer verteld dat het in Nederland niet heet genoeg wordt waardoor de bloemetjes op basilicum plantjes niet genoeg bloeien of zo?

Posted

Dan zal ik proberen met één plant om de bloemetjes te behouden. Bij de rest haal ik de bloemetjes natuurlijk weg zodat de bladeren straks niet bitter smaken. Ik hoop echt dat het lukt... Zou toch fijn zijn als ik volgend jaar basilicum uit eigen oogst kan zaaien.

Posted

Betreft je Capsicum(paprika en peper) als je ze aan de watertest onderwerpt heb je al een eerste stap gemaakt naar goede zaden. Als je ze dan minimaal 2 tot 3 dagen laat drogen kan je ze 2 tot 4 jaar gebruiken. Het is zelfs zo dat zaden die je zelf uit Capsicums zou halen beter kiemen dan zaden die je in de winkel koopt(jammer genoeg).

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Posted

Ik heb vorig jaar honderden zaden uit mijn basilicum kunnen halen.

Ik las net dat tomatenzaad 4 jaar houdbaar is, maar mijn nicht heeft tomatenzaad, tht tot 1995, dat gebruikt ze nog steeds en daarvan komt bijna 100% op!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...