Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Appelchutney

 

1,5 kg appels

3 groten uien

3 tenen knoflook

3 dl azijn

75 gr gember

175 gr bruine suiker

120 gr rozijnen

1 mp cayennepeper

1 mp piment

1 theel kurkuma

 

Maak de appels, uien en knoflook schoon en snijd ze in stukjes. Doe ze in een pan samen met een gedeelte van de azijn en laat het geheel zachtjes koken (deksel op de pan) tot de appels moes zijn. Voeg de overige ingrediënten toeen roer tot alles weer aan de kook is. Laat het zonder deksel indikken op een sudderpitje.

Doe de chutney heet in brandschone potjes en sluit die direct af.

aangepast door Gast
Geplaatst:

Appel-tomatenchutney

 

500 gr appels

1 kg tomaten

1 lombok

1 grote ui

300 gr suiker

3,5 dl azijn

1 theel zout

1,5 theel gemberpoeder

1,5 theel mosterdpoeder

1 mp cayennepeper

 

Maak de appels, ui en lombok schoon en snijd ze in stukjes. Doe alle ingrediënten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel op een sudderpitje tot een dikke brij inkoken. Vul de brandschone potjes tot 1 à 1,5 cm onder de rand en sluit ze direct af.

 

Deze chutney moet 15 minuten gesteriliseerd worden.

Geen weckketel? Geen probleem! Dit gaat prima in een gewone pan:

Zet de potten op een doek in de pan en vul die met heet water tot de potten voor ongeveer driekwart in het water staan.

Verhit het water tot 90°C. De tijd van steriliseren gaat in als de juiste temperatuur bereikt wordt.

Als je geen thermometer hebt, gewoon net tegen de kook aanhouden.

Laat de potten nooit afkoelen in de pan, maar zet ze op een (hand)doek op het aanrecht, met een doek eroverheen om al te grote temperatuursverschillen te vermijden.

Geplaatst:

O,die laatste lijkt me heerlijk.

Ik ga deze even maken

Bramen-appelchutney

 

150 g bramen

1 kleine, zure appel

1 pepertje, vers of ingelegd

Een blokje gember van ca. 1cm2

1 teen knoflook

3 el citroensap

100 ml witte-wijnazijn

5 tl (bruine) suiker

1 kaneelstokje

•Was de bramen, schil de appel en snij deze in kleine stukjes, snij het pepertje fijn, rasp de gember.

•Fruit knoflook (uit de pers), gember en pepertje in een neutrale olie.

•Voeg appel, bramen, citroensap, suiker, witte-wijnazijn en het kaneelstokje toe.

•Breng aan de kook en laat het mengsel op laag vuur ongeveer 30 minuten indikken. Roer regelmatig om en vergeet vooral niet de bramen uit elkaar te 'prakken'.

•Verwijder het kaneelstokje, giet de bramenchutney in een schone, glazen pot en laat afkoelen.

Geplaatst:

Gisteren gemaakt"tomaten Chutney "

 

- ui

- verschillende soorten tomaatjes uit de kas

- Gember

-Sherry

- knoflook

- peper uit de kas

- zout

- suiker

 

peper,ui, knoflook,gember, zout even aanbakken in olijfolie.

tomaten, sherry , suiker toevoegen.

20 minuutjes op laag vuur en voila.....heerlijke chutney

  • 5 years later...
Geplaatst:

Groene tomaten chutney

 

na onlangs een snoei ongelukje in de serre te hebben gehad had ik een hele hoop groene tomaten

Voor het eerst (denk ik toch) een groene tomaten chutney gemaakt.

Had een linkje naar een recept gekregen van 'paddenstoelengek' maar de kersvrerse vrouw houdt niet zo van gember dus werd toch een ander...

 

750 gr groene tomaten

500 gr appels (ik gebruikte jonagold)

4 teentjes look

150 gr rozijnen (1/2 gele, 1/2 bruine)

300 gr ajuin

1 chili peper

250 ml witte wijn azijn

150 gr rietsuiker

 

Had genoeg 'ongeluk' tomaten voor een dubbele portie

 

Alles fijn snijden en in grote pot

suiker en azijn direct toevoegen, vetstof hebben wij niet gebruikt

op klein vuurtje laten sudderen gedurende een half uur

warm vrij zuur maar eens afgekoeld mooi uitgebalanceerde (gebruik dezelfde woorden als wat ik in het recept las maar klopt dus ...) smaken

Recept komt uit boek 'Pomodori' van Angelo Dorny, uitgeverij Davidsfonds

 

potten gesteriliseerd in de oven, 1/2 uur op +/- 120 °C

de warme chutney in de potten doen en omgekeerd laten afkoelen

 

Resultaat bevalt me en zal ik zeker nog maken (heb nog veel groene tomaten in de serre).

Zou enkele weken te bewaren zijn indien ongeopend op koel plek wordt weggezet.

 

Zaterdag komen er vrienden op bezoek, zien of zij het ook lekker vinden. Kaasavond en blijkbaar past dit er perfect bij.

 

Groene-tomaten-chutney63451573630089.jpg

Groene-tomaten-chutney124921573630100.jpg

 

Ziet er ook niet slecht uit maar da's mijn mening

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...