malouis Posted May 9, 2014 Share Posted May 9, 2014 (edited) Allerlei chutney-recepten op een rijtje. Ik begin met de recepten van de chutneys die nu in m'n voorraadkast staan. Appel-courgette-chutney1 courgette (ca 300 gr), in blokjes2 zoetzure appels, in blokjes1 flinke ui, gesnipperd1 rode peper, gehakt3 tl korianderzaad, gemalen1 tl gemberpoeder4 el citroensap500 gr (gelei)suiker Breng in een grote pan alle ingrediënten samen aan de kook op een middelhoog vuur.Roer regelmatig en laat het geheel ca 5 minuten inkoken tot een stevige substantie.Vul de goed schoongemaakte, hete jampotjes, sluit direct af met het deksel en laat de chutney afkoelen. Edited May 11, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malouis Posted May 9, 2014 Author Share Posted May 9, 2014 Kruisbessenchutney 1 kg kruisbessen0,25 l water0,25 l (rode wijn)azijn200 gr ui, gesnipperd100 gr bruine basterdsuiker4 stukjes gedroogde gemberwortel (vers kan ook)0,5 tl kruidnagel, gemalen1 tl kurkuma1 tl mosterd2 el balsamico-azijn1 citroen, geraspte schil + sap1 el honing Was de kruisbessen, Verwijder van ongeveer 300 gr kruisbessen de steeltjes en de kroontjes.Kook de overige kruisbessen in het water tot ze zacht genoeg zijn om door een zeef te draaien.Doe de schoongemaakte kruisbessen en de overige ingrediënten bij de kruisbessenpulp, breng alles langzaam aan de kook en laat het ca. 1,5 uur pruttelen.Doe de chutney heet in brandschone potjes en sluit die direct af. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malouis Posted May 9, 2014 Author Share Posted May 9, 2014 Bietenchutney 1 kg bieten, gepeld in stukken240g uien, gesneden800g appels, geschild in stukken2 grote sinaasappels, gepeld in stukken220 gr suiker1 tl geraspte citroenschil2 el citroensap500 ml azijn1 rode peper, gehakt1 teen knoflook, geplet1 tl korianderzaad Stoom de bieten tot ze net zacht zijn (of kook ze in de magnetron).Doe alle ingrediënten in een grote pan. Breng aan de kook en laat ongeveer een uur lang, zonder deksel, rustig pruttelen. Zo nu en dan roeren.Als het voldoende is ingedikt kan de chutney in (brandschone) potjes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jane Doe Posted May 9, 2014 Share Posted May 9, 2014 Heerlijk onderwerp, hier staan ook wat boeken met recepten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malouis Posted May 9, 2014 Author Share Posted May 9, 2014 Komkommer-Appel Chutney 1 kg komkommer1 kg moesappels, geschild en in blokjes gesneden650 g ui, gehakt600 ml azijn500 g rietsuiker1 tl zout1 tl cayenne peper Snij de komkommers in de lengte door, verwijder de zaden en snij in blokjes.Doe de appels, uien en komkommer in een pan samen met de azijn en laat sudderen tot alles zacht is. Voeg suiker, zout en cayenne toe, en roer tot de suiker opgelost is.Laat de chutney op een laag vuur inkoken (zo nu en dan roeren).Doe de chutney in gesteriliseerde potten en sluit die af. Dit recept kan natuurlijk ook met courgettes gemaakt worden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted May 9, 2014 Share Posted May 9, 2014 Bedankt voor de recepten.Vooral de appel-courgette-chutney is erg lekker.Want er zit geen azijn in. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simke Posted May 11, 2014 Share Posted May 11, 2014 Wat een goed idee. Ik ga ook even mijn recepten op zoeken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malouis Posted May 11, 2014 Author Share Posted May 11, 2014 Venkelchutney 1 ui4 venkelknollen2 zoete appels75 gr suiker250 ml witte wijnazijn Ui pellen, appels schillen, venkel wassen en alles met een groenteschaaf heel fijn schaven. Doe alle ingrediënten in een pan en laat afgedekt op een zacht vuurtje koken tot de venkel gaar is en de chutney voldoende is ingedikt. Doe de chutney in gesteriliseerde potten met schroefdeksel en laat hem afkoelen.Lekker bij kaas, wild, paté, de BBQ, etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 Dag,Je heb je rabarber chutney vergeten.deze was lekker. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malouis Posted May 13, 2014 Author Share Posted May 13, 2014 Pittige rabarberchutney Deze chutney is lekker heet en uitstekend als (dip)saus te gebruiken. 1,5 kilo rabarber750 gram suiker750 milliliter azijn500 gram rozijnen30 gram verse gember1 ui30 gram knoflook2 grote, rijpe, gele adjumba'shet rasp van 2 citroenen25 gram zoutpotten voor ongeveer 3 liter Hak de rabarber, gember, ui, knoflook en adjumba's fijn, eventueel met de keukenmachine.Van de pepers verwijder ik zelf wel de zaden (vind ik niet mooi in de chutney), maar niet de zaadlijsten (ik hou wel van pittig).Doe alle ingrediënten in de pan en breng rustig aan de kook. Laat het geheel zachtjes sudderen waarbij je regelmatig roert. Steriliseer intussen de potten. De chutney is klaar als er een mooi ingedikt geheel is ontstaan.Doe de chutney heet in de gesteriliseerde potten, draai onmiddellijk de deksels erop en zet de potten op hun kop.Na een kwartier tot een half uur kun je de potten weer rechtop zetten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted May 13, 2014 Share Posted May 13, 2014 Ik wordt op mijn wenken bediend,super super.Heb gister avond rabarber uit de tuin gehaald. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Heerlijke recepten! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Nou wat een leuke recepten. Ik ben van plan dit weekend deze paprika chutney te gaan maken: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Zijn er nog meer mensen die lekkere receptjes hebben gemaakt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Ja,die vam @Malous appel/courgette en rabarber. Heerlijk Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Ik bedoelde wat nieuwe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Wat goed is is goed Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Tuurlijk!! En die is dus goed,ik ga m morgen ff maken. T wordt toch snertweer. Lekker om s ff lekker wat chutneys en piccalilly te maken . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angela Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Heeft er iemand een receptje voor pompoen??Ik heb al zitten zoeken op het net maar spreekt me tot nu toe niet echt aan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Mijn Roma's had ik niet gediefd, slordig. Ook niet gekrent. Resultaat een enorme lage bos met idioot veel nog zeer groene tomaten. Het een en ander verwijderd, ook veel groene tomaten. Dit om de vele anderen een betere kans te geven op rijping.Maar wat te doen met die groene tomaten? Chutney van groene tomaten Voor ongeveer 3,5 kilo chutney: 2 kg groene tomaten 750 g sjalotten 500 g goudrenetten 6 dl azijn 250 g rozijnen of dadels 12 Spaanse pepers (gedroogd) 25 g gemberwortel (gedroogd) 4 afgestreken theelepels zout, of naar smaak 500 g suiker Snij de gewassen tomaten in stukjes. Pel de sjalotten en hak ze fijn. Snij de geschilde appels in stukken. Doe de tomaten, sjalotten en appels met de helft van de azijn in een ruime pan met dikke bodem. Ontpit de dadels. Kneus de pepers en gemberwortel en bind ze in een kaasdoek (of stop ze in een thee-ei). Doe bij de rest in de pan en kook alles op een zacht vuur tot moes. Roer de rest van azijn, zout en suiker erdoor en laat de chutney zacht koken tot hij dikker wordt. Druk de kaasdoek uit (of neem thee-ei uit de pan). Doe de chutney in brandschone potten en sluit goed af. Heerlijk bij vlees, stampotten en blokjes kaas of worst. Gevonden op: http://www.jamiemagazine.nl/nl/weblog/617/tomatenverdriet.htmlPittig, maar zeker niet heel heet. Gewoon erg lekker! (rozijnen ipv dadels; sambal ipv spaanse pepers).Recept kan natuurlijk ook met wel afgerijpte tomaten. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 @ Malouis Ik ga er van uit dat je die - best wel aparte - chutneyrecepten al eens hebt gemaakt en geproefd. Welke springen er voor jou als "superlekker" boven uit? Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Ik heb er twee soorten gemaakt allebei lekker.Maar de rabarber springt eruit.Zo vinden we aardbei/rabarber jam ook zeer lekker. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Voor mij ( en ook voor mijn gasten) springt de ratatouille chutney er wel bovenuit..te eten met Aziatische maar zeker ook met mediterrane gerechten. Het recept staat op mijn blog: http://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?ID=1282763 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
malouis Posted August 11, 2014 Author Share Posted August 11, 2014 @weknow Ik vind het moeilijk kiezen.Alle recepten die ik heb neergezet zijn chutneys die ik lekker vind. De kruisbessenchutney is ontzettend lekker - heel mild van smaak, bijna jamachtig.De appel-courgettechutney - doet het heel goed bij kerriegerechten en indiaas eten.De rabarberchutney - mooi evenwicht tussen pittig, zoet en zuur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted August 11, 2014 Share Posted August 11, 2014 Dank je, Malouis! Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.