Jump to content

Chutney's


malouis

Recommended Posts

Allerlei chutney-recepten op een rijtje.

Ik begin met de recepten van de chutneys die nu in m'n voorraadkast staan.

 

Appel-courgette-chutney

1 courgette (ca 300 gr), in blokjes

2 zoetzure appels, in blokjes

1 flinke ui, gesnipperd

1 rode peper, gehakt

3 tl korianderzaad, gemalen

1 tl gemberpoeder

4 el citroensap

500 gr (gelei)suiker

 

Breng in een grote pan alle ingrediënten samen aan de kook op een middelhoog vuur.

Roer regelmatig en laat het geheel ca 5 minuten inkoken tot een stevige substantie.

Vul de goed schoongemaakte, hete jampotjes, sluit direct af met het deksel en laat de chutney afkoelen.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Kruisbessenchutney

 

1 kg kruisbessen

0,25 l water

0,25 l (rode wijn)azijn

200 gr ui, gesnipperd

100 gr bruine basterdsuiker

4 stukjes gedroogde gemberwortel (vers kan ook)

0,5 tl kruidnagel, gemalen

1 tl kurkuma

1 tl mosterd

2 el balsamico-azijn

1 citroen, geraspte schil + sap

1 el honing

 

Was de kruisbessen, Verwijder van ongeveer 300 gr kruisbessen de steeltjes en de kroontjes.

Kook de overige kruisbessen in het water tot ze zacht genoeg zijn om door een zeef te draaien.

Doe de schoongemaakte kruisbessen en de overige ingrediënten bij de kruisbessenpulp, breng alles langzaam aan de kook en laat het ca. 1,5 uur pruttelen.

Doe de chutney heet in brandschone potjes en sluit die direct af.

Link to comment
Share on other sites

Bietenchutney

 

1 kg bieten, gepeld in stukken

240g uien, gesneden

800g appels, geschild in stukken

2 grote sinaasappels, gepeld in stukken

220 gr suiker

1 tl geraspte citroenschil

2 el citroensap

500 ml azijn

1 rode peper, gehakt

1 teen knoflook, geplet

1 tl korianderzaad

 

Stoom de bieten tot ze net zacht zijn (of kook ze in de magnetron).

Doe alle ingrediënten in een grote pan. Breng aan de kook en laat ongeveer een uur lang, zonder deksel, rustig pruttelen. Zo nu en dan roeren.

Als het voldoende is ingedikt kan de chutney in (brandschone) potjes.

Link to comment
Share on other sites

Komkommer-Appel Chutney

 

1 kg komkommer

1 kg moesappels, geschild en in blokjes gesneden

650 g ui, gehakt

600 ml azijn

500 g rietsuiker

1 tl zout

1 tl cayenne peper

 

 

Snij de komkommers in de lengte door, verwijder de zaden en snij in blokjes.

Doe de appels, uien en komkommer in een pan samen met de azijn en laat sudderen tot alles zacht is.

Voeg suiker, zout en cayenne toe, en roer tot de suiker opgelost is.

Laat de chutney op een laag vuur inkoken (zo nu en dan roeren).

Doe de chutney in gesteriliseerde potten en sluit die af.

 

Dit recept kan natuurlijk ook met courgettes gemaakt worden.

Link to comment
Share on other sites

Venkelchutney

 

1 ui

4 venkelknollen

2 zoete appels

75 gr suiker

250 ml witte wijnazijn

 

Ui pellen, appels schillen, venkel wassen en alles met een groenteschaaf heel fijn schaven. Doe alle ingrediënten in een pan en laat afgedekt op een zacht vuurtje koken tot de venkel gaar is en de chutney voldoende is ingedikt. Doe de chutney in gesteriliseerde potten met schroefdeksel en laat hem afkoelen.

Lekker bij kaas, wild, paté, de BBQ, etc.

Link to comment
Share on other sites

Pittige rabarberchutney

 

Deze chutney is lekker heet en uitstekend als (dip)saus te gebruiken.

 

1,5 kilo rabarber

750 gram suiker

750 milliliter azijn

500 gram rozijnen

30 gram verse gember

1 ui

30 gram knoflook

2 grote, rijpe, gele adjumba's

het rasp van 2 citroenen

25 gram zout

potten voor ongeveer 3 liter

 

Hak de rabarber, gember, ui, knoflook en adjumba's fijn, eventueel met de keukenmachine.

Van de pepers verwijder ik zelf wel de zaden (vind ik niet mooi in de chutney), maar niet de zaadlijsten (ik hou wel van pittig).

Doe alle ingrediënten in de pan en breng rustig aan de kook. Laat het geheel zachtjes sudderen waarbij je regelmatig roert. Steriliseer intussen de potten. De chutney is klaar als er een mooi ingedikt geheel is ontstaan.

Doe de chutney heet in de gesteriliseerde potten, draai onmiddellijk de deksels erop en zet de potten op hun kop.

Na een kwartier tot een half uur kun je de potten weer rechtop zetten.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Mijn Roma's had ik niet gediefd, slordig. Ook niet gekrent. Resultaat een enorme lage bos met idioot veel nog zeer groene tomaten. Het een en ander verwijderd, ook veel groene tomaten. Dit om de vele anderen een betere kans te geven op rijping.

Maar wat te doen met die groene tomaten?

 

Chutney van groene tomaten

Voor ongeveer 3,5 kilo chutney:

2 kg groene tomaten

750 g sjalotten

500 g goudrenetten

6 dl azijn

250 g rozijnen of dadels

12 Spaanse pepers (gedroogd)

25 g gemberwortel (gedroogd)

4 afgestreken theelepels zout, of naar smaak

500 g suiker

 

Snij de gewassen tomaten in stukjes. Pel de sjalotten en hak ze fijn. Snij de geschilde appels in stukken. Doe de tomaten, sjalotten en appels met de helft van de azijn in een ruime pan met dikke bodem. Ontpit de dadels. Kneus de pepers en gemberwortel en bind ze in een kaasdoek (of stop ze in een thee-ei). Doe bij de rest in de pan en kook alles op een zacht vuur tot moes. Roer de rest van azijn, zout en suiker erdoor en laat de chutney zacht koken tot hij dikker wordt. Druk de kaasdoek uit (of neem thee-ei uit de pan). Doe de chutney in brandschone potten en sluit goed af. Heerlijk bij vlees, stampotten en blokjes kaas of worst.

 

Gevonden op: http://www.jamiemagazine.nl/nl/weblog/617/tomatenverdriet.html

Pittig, maar zeker niet heel heet. Gewoon erg lekker! (rozijnen ipv dadels; sambal ipv spaanse pepers).Recept kan natuurlijk ook met wel afgerijpte tomaten.

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

@ Malouis

 

Ik ga er van uit dat je die - best wel aparte - chutneyrecepten al eens hebt gemaakt en geproefd.

Welke springen er voor jou als "superlekker" boven uit?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

@weknow

 

Ik vind het moeilijk kiezen.

Alle recepten die ik heb neergezet zijn chutneys die ik lekker vind.

 

De kruisbessenchutney is ontzettend lekker - heel mild van smaak, bijna jamachtig.

De appel-courgettechutney - doet het heel goed bij kerriegerechten en indiaas eten.

De rabarberchutney - mooi evenwicht tussen pittig, zoet en zuur.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...