veuvecouderc Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 Ik zie het steeds weer opduiken in allerlei topics: Rucola, aanbevolen als makkelijke groente. Maar ik zou graag willen dat iemand mij eens uitlegt wat daar zo makkelijk aan is. Laat ik voorop stellen dat makkelijk voor mij wellicht een iets andere betekenis heeft dan voor anderen. Ik ken de teelt van rucola, ik ken ook de smaak van rucola (heerlijk) maar makkelijk zou ik het niet noemen. Voor een beetje normale portie rucola heb je al gauw 1 m2 grond nodig, en daar kun je dan laten we zeggen 2 x rucola van eten met z'n tweeen. Wil je flink wat rucola eten uit eigen tuin dan zul je flink wat grond moeten afstaan aan dit gewas. Wellicht kun je van een plantje twee keer snijden maar dan nog. Ik snap dat het zonder al te veel 'gedoe' uit de grond komt maar dat maakt het niet makkelijk wat mij betreft. En trouwens als het weer niet mee zit heb je met rucola net zoveel problemen als met andere groenten. Als het een warm en nat voorjaar is verrot het spul waar je bij staat en te droog is ook voor rucola niet goed. En met rucola doe je uiteindelijk al je werk (zaad kopen, grond bewerken, zaaien, gieten, snijen, luchten, gieten, snijen) voor slechts enkele porties. In vergelijking met bijvoorbeeld een courgette, aubergine of rabarberplant is de arbeid/opbrengst verhouding toch echt wel in het nadeel van rucola zou ik zeggen. Kort gezegd, wat moestuinieren betreft zou ik willen zeggen: weg met rucola PS hetzelfde geldt trouwens voor raapstelen Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jooze Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Dat ben ik echt helemaal niet met je eens,Ik had vorig jaar 2 rijen rucula. Hoefde er nauwelijks wat aan te doen (behalve water geven) en had daar wekelijks voor 4 personen 1x rucula van!!Misschien licht het aan de grond soort (ik zit op zand grond), maar ik vind rucula een geweldige plant. Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
dennislp Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 ik vind hem ook geweldig, en 1 portie rucola.. Mengen met andere sla is nog altijd een optie? (En dat is ook lekkerder als je het mij vraagt) Quote > Planten kopen? Doe het bewust! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juna Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 De rucola gaat hier ook heel moeiteloos en goed. Ik heb er maar een kwart vierkante meter voor maar eet er nu al een aantal dagen van samen met andere soorten sla. Het is nog lang niet op, groeit maar door Ik ben er in ieder geval heel tevreden mee.Hier is er ook zandgrond trouwen, misschien heeft het gemak of ongemak inderdaad wel met de grondsoort te maken.Ik heb het ook nogal dicht op elkaar gezaaid (door ruimtegebrek) en dat gaat best heel goed. Een flinke 'bos' in plaats van rijen. Misschien geeft dat ook meer opbrengst? (ik roep maar wat) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Geweldig, rucola. Heb ze in pot staan, en pluk er elke week handen vol van voor door de sla. We eten nooit alleen maar rucola, dus heb er niet veel van nodig.Een zorgeloze plant die snel groeit, kou kan hebben, en mooi bloeit! De vaste variant is nog beter, die hoef je niet elk jaar te zaaien Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Als ik je foto's niet gezien had zou ik nu denken die mevrouw hoort thuis in een nieuwbouwwijkje met grindtegels natuurlijk in haar hele achtertuintje kabouter erop en klaar De meerjarige vaste rucola lijkt mij laatste redmiddel voor je zoals Jorieke al aangaf is dat mischien goede tip voor je. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 O ik vind rucola juist zo makkelijk, zo zie je maar dat meningen verschillen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Als ik je foto's niet gezien had zou ik nu denken die mevrouw hoort thuis in een nieuwbouwwijkje met grindtegels natuurlijk in haar hele achtertuintje kabouter erop en klaar De meerjarige vaste rucola lijkt mij laatste redmiddel voor je zoals Jorieke al aangaf is dat mischien goede tip voor je. Als je eens niet-voorspelbare nieuwbouwwijken wilt zien, geef ik je wel een keer een rondleiding door Amersfoort... Je kijkt je ogen uit... (daar woon ikzelf overigens niet, maar als ik het geld zou zou ik zonder me te schamen prima in Vathorst ( = 1 van die wijken) willen wonen) al zou dit ecologische gedeelte niet mijn voorkeur hebben, er is nog veel meer moois.... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bonnie f Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Ok, meeste stemmen gelden. De rucola mag blijven..... Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?” Link to comment Share on other sites More sharing options...
peggy Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 ik vind rucola geweldig. hier schiet het gewoon zonder te zaaien uit de grond op plaatsen waar het vorig jaar ook stond, ik kan niet zeggen dat het echt veel plaats in beslag neemt en met zn tweeen kunnen we er toch goed van eten. ook neemt het niet veel tijd in beslag ik doe er nagenoeg niets aan dan af en toe een plukje onkruid uittrekken en wat water geven op droge dagen. nee makkelijker kunnen ze het mij niet maken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jos Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Leslie als de verhouding opppervlakte/arbeid/opbrengst je lief is dan zaai maar twee rijen pluksla, lekker dik.6 weken sla voor de hele familie en buren.Alleen foetel ik een beetje wat de arbeid betreft want je moet ze toch steeds blad voor blad plukken dus dat duurt wel even.Maar de opbrengst is geweldig.Met ruccola heb ik geen ervaring. Ik ben een liefhebber van veldsla(in de kas voor najaar en voorjaar) en ijsbergsla voor de hoogzomer naast de pluksla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Ik ben ook liefhebber van veldsla, maar helaas door de warmte was het maar kort maar wel lekker veel plukken, het veldje staat nu in bloei. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted April 25, 2011 Author Share Posted April 25, 2011 Hahaha, wat een fans van rucola allemaal! Nou het is jullie gegund hoor, maar als ik rucola wil eten dan niet een handjevol door de andere sla. Dan eet ik gewoon een pond rucola met z'n tweeen! En het was meer een geintje hoor, want het laatste dat ik wil is een discussie openen. Jos, bedankt voor de tip. Heel vriendelijk maar ik zaai eigenlijk alleen maar bindsla (romaanse sla). Dat is namelijk het enige dat ik hier niet makkelijk kan krijgen. Bijna alle overige sla wordt geteeld door alle buren in het dorp en die hebben er altijd teveel dus aan sla hoef ik geen terrein af te staan. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Zoveel rucola per keer is niet goed voor je hoor... Wikipedia: "Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden.[1] De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van nitraat bedraagt 3,7 mg per kilo lichaamsgewicht.[2]De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een gewicht van 70 kg mag dus niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 47 gram rucola bereikt wordt." Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Ok, dat wist ik niet van nitraat in rucola Blijf dus toch bij de rucolakers, doet het altijd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Iets/alles met mate is nooit een probleem.... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Idd! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Ik vindt ""weg met...............'' een leuk topic, ik ga ook een groente bedenken die in een "'weg met.......'" topic kan, maar probleemis kan even niks bedenken Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Met mate, prima. 47 gr. rucola is wel erg weinig minimaal, als portie groente dan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Mengen, Helena... lekker mixen met ander sla-materiaal... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Das waar, vindt het o zo lekker, de rucolaGa toch eens zoeken naar het nitraat- gehalte van andere groentenons tuintje hebben we wel vanwege het hoge gezond-gehalte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 47 gram aan super lichte blaadjes... volgens mij is het nog best veel hoor! Weg maar eens een hand vol. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Ik dacht meer aan het 2 ons/dag-gehalteZal in de super eens kijken naar de inhoud van de verpakkingen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 125 gram per bakje, als je geluk hebt, soms 150 gram... Die gewichten per dag... daar trek ik me nooit iets van aan... maar ja... ik heb een algemeen probleem met voorschriften en handleidingen... ligt aan mij dus... ha, ha... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 Zoveel rucola per keer is niet goed voor je hoor... Wikipedia: "Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden.[1] De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van nitraat bedraagt 3,7 mg per kilo lichaamsgewicht.[2]De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een gewicht van 70 kg mag dus niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 47 gram rucola bereikt wordt." Nou zeg, zullen we een beetje ons gezond verstand blijven gebruiken. Dat soort 'waarschuwingen' geldt voornamelijk bij chronische en regelmatige inname van dat soort dingen. Ga meer een middagje googlen dan blijken yoghurt en tandpasta ook heel erg slecht voor je gezondheid. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.