mw vogel Geplaatst: 16 juli 2014 Geplaatst: 16 juli 2014 We proberen nu voor de tweede keer mais te telen. Vorig jaar was het niet erg succesvol, nu heb ik een ander ras genomen: Tasty Sweet F1 hybride. De planten doen het geweldig, stevig, hoog, groen, veel scheuten in de oksels en bloeiaren bovenaan. Alleen... ik zie nog helemaal geen aanzetten voor maiskolven in de oksels. Wel scheuten dus, maar geen verdikking ofzo. Het lijkt me dat de vrouwelijke en de mannelijke bloemen toch ergens op eenzelfde tijdstip moeten verschijnen? Ik vroeg me af of er ook 'loze' planten bestaan, dus zonder kolven... Of ben ik gewoon te ongeduldig Quote
Bit Geplaatst: 16 juli 2014 Geplaatst: 16 juli 2014 Komen nog ( aan de voet van de bloei-aren ).Geduld ! Quote
Itoero Geplaatst: 16 juli 2014 Geplaatst: 16 juli 2014 Ik heb ook de tasty sweet en ik heb ook veel planten waar de mannelijke bloem er voor de vrouwelijke was. Dat is geen probleem, de mannelijke bloemen blijven normaal lang genoeg bloeien.Vergeet niet om handmatig te bestuiven als je geen grote groep planten hebt. Quote Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!
Bit Geplaatst: 17 juli 2014 Geplaatst: 17 juli 2014 In een straal van een kilometer andere mais aanwezig ? Geen zorg ( In nederland bijna altijd wel ). Mais is een windbestuiver. Quote
mw vogel Geplaatst: 17 juli 2014 Auteur Geplaatst: 17 juli 2014 Ok, bedankt! Even wachten nog dus...Over dat bestuiven: ik dacht dat het juist niet goed was als er maisvelden in de buurt zijn, omdat dan voedermais de smaak van de suikermais negatief beïnvloedt? Ergens anders (op dit forum?) iets gelezen over papieren zakken over de mais hangen... Maar dat is een ander topic Quote
Kibas Geplaatst: 17 juli 2014 Geplaatst: 17 juli 2014 Als je zaad wilt winnen, moet je kruisbestuiving voorkomen, omdat uit het zaad geen goede mais groeit. Je kunt dus van mais normaal gesproken geen zaad winnen, tenzij je maatregelen neemt of een vroege mais neemt die voor de voedermais aan is, zoals groene mais. Van F1 groenten kun je sowieso geen zaad oogsten.Voor de huidige mais maakt het niet uit, je krijgt geen andere smaak. Quote
Itoero Geplaatst: 17 juli 2014 Geplaatst: 17 juli 2014 Kruisbestuiving zorgt echt wel voor andere smaak.Maar het is niet omdat je vlak naast een groot voedermais-veld zoete mais zet, dat die zoete mais oneetbaar wordt.Ze moeten ook op dezelfde moment bloeien en die kans is klein. Quote Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!
kleinvrouwtje Geplaatst: 17 juli 2014 Geplaatst: 17 juli 2014 Nog even een vraag. Een medetuinder beweerde dat ik de bloemen eraf moest halen voor grotere kolven, maar die bloemen zijn toch juist nodig om überhaupt kolven te vormen? Quote
Itoero Geplaatst: 18 juli 2014 Geplaatst: 18 juli 2014 Door de mannelijke bloemen van planten te verwijderen, worden die planten 100% door kuisbestuiving bevrucht.Daardoor krijg je vruchtbare maiskorrels ...geschikt om te zaaien.Je kan zo ook hybrid mais maken. In't engels heet dat 'detasseling'. edit: Grotere kolven krijg je er niet door. Quote Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!
Look Geplaatst: 19 juli 2014 Geplaatst: 19 juli 2014 Heerlijk ras, die Tasty Sweet. Ik teel nu voor het vijfde jaar suikermaïs en dat is ieder jaar een groot succes. Niets aan doen, alles komt vanzelf goed. Alleen een goede tip: plant je mais zoveel mogelijk in een vierkant zodat er goede kans is op bestuiving ( windbestuiving). Wij doen altijd twee blokken die we een maand na elkaar uitplanten, dan heb je niet alles in één keer. Hoewel je ze prima kunt invriezen. Dit jaar doen we een soort experiment : van de éne helft heb ik de grondscheuten verwijdert en van de andere helft niet.. Eens kijken of het verschil maakt..Het eerste blok heeft al heel dunne babykolven. De kinderen kunnen niet wachten!! Quote Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.
Claudia69 Geplaatst: 19 juli 2014 Geplaatst: 19 juli 2014 Ook fan van dat ras. Invriezen lukt inderdaad prima. De mannelijke bloemen zijn hier al wat verder ontwikkeld. Nu ze stuifmeel afgeven, zitten er ook duidelijk kolven klaar om bestoven te worden. Quote
mw vogel Geplaatst: 20 juli 2014 Auteur Geplaatst: 20 juli 2014 Leuk, die enthousiaste verhalen over dit ras, en de groeiwijze is idd heel herkenbaar!Gelukkig had ik de planten al in een vierkantje gezet, dus ik heb nu een heus mini maisveldje van 16 wuivende planten Onze tuinbuurman zegt dat er maar één kolf per plant aankomt... Nou ja, dan kunnen we er in elk geval acht keer van eten! Quote
Look Geplaatst: 20 juli 2014 Geplaatst: 20 juli 2014 Ik was vanmorgen op de gortdroge tuin en heb wat foto's gemaakt van de mais. Dit is niet zo'n erg goed jaar. Veel gele bladeren in de planten en niet alle stengels hebben mooie dikke kolven. De hele hoek van de tuin, waar de mais staat doet het niet zo goed. Geen idee waarom niet. Quote Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.
Claudia69 Geplaatst: 20 juli 2014 Geplaatst: 20 juli 2014 Leuk, die enthousiaste verhalen over dit ras, en de groeiwijze is idd heel herkenbaar!Gelukkig had ik de planten al in een vierkantje gezet, dus ik heb nu een heus mini maisveldje van 16 wuivende planten Onze tuinbuurman zegt dat er maar één kolf per plant aankomt... Nou ja, dan kunnen we er in elk geval acht keer van eten! Dit jaar lijkt het inderdaad eerder 1 kolf per plant te zijn, meestal heb ik er 2 per plant. Quote
Persica († december 2016) Geplaatst: 20 juli 2014 Geplaatst: 20 juli 2014 Heerlijk ras, die Tasty Sweet. Ik teel nu voor het vijfde jaar suikermaïs en dat is ieder jaar een groot succes. Niets aan doen, alles komt vanzelf goed. ! Blijkbaar niet dus Ik besteed er veel aandacht aan.Zo te zien staat je mais erg droog, en heeft tekort aan voeding hier en daar een scheutje water geven is echt niet afdoende om deze 'gulzige' planten aan te zetten tot 'dikke'' kolven.Nog een tip: voldoende mest geven. Blad moet echt donker groene kleur hebben, geel blad gaat ten koste van je maiskorrels. Quote
Look Geplaatst: 21 juli 2014 Geplaatst: 21 juli 2014 Hoi Persica. Het lijkt inderdaad of ze droog staan, maar dat is niet zo. Ze krijgen veel extra water en hebben voldoende mest gehad. Maar die hele hoek doet het niet goed: rode uien niet, courgettes hebben midden in de oogst een aantal rottende courgettes geleverd, tegelijkertijd met de gele maisbladeren. Ik heb twee dagen gegoten met slootwater met een vervelende geur, dat deugde niet. Na die tijd is de ellende begonnen. De mais en de courgettes hebben daarna de draad weer opgepakt. Geen idee of het aan het slootwater heeft gelegen. Maar het zou wel fijn zijn als het eens twee dagen zou regenen, vandaag stelde weer niet veel voor, helaas. Quote Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.
mw vogel Geplaatst: 22 augustus 2014 Auteur Geplaatst: 22 augustus 2014 Hoera! We eten heerlijke mais En zelfs het aantal kolven per plant moet ik naar boven bijstellen: sommige produceren zelfs drie kolven!Hoe is het bij jullie afgelopen? Quote
geertlaurent Geplaatst: 22 augustus 2014 Geplaatst: 22 augustus 2014 Hier staan ze zeer mooi dit weekend is eentje oogsten en kijken of ze rijp genoeg zijn, meesten hebben meerdere kolven per stengel Quote
RobO Geplaatst: 22 augustus 2014 Geplaatst: 22 augustus 2014 hier ook, idem, stowell's evergreen en nog een anderede vogels hebben al geproefd, ik wacht nog even Quote
bio-fee Geplaatst: 23 augustus 2014 Geplaatst: 23 augustus 2014 Ik begreep dat je suikermaïs het beste direct na het oogsten kunt koken, omdat het binnen 7 minuten na de oogst al de helft van zijn zoete smaak verloren zou hebben. Dus als ik ga oogsten, zet ik maar gelijk een pan op het vuur dan...!Alleen... hoe lang moet de maïs dan koken? En kook je de kolf in het geheel en haal je dan pas de korrels eraf, of hoe eet je zo'n ding eigenlijk op? Ik heb ze dit jaar voor het eerst gezaaid maar heb eigenlijk helemaal geen idee wat ik er nou precies mee moet doen. Quote
Erny Geplaatst: 23 augustus 2014 Geplaatst: 23 augustus 2014 Je haalt de schil en de "haren" van de kolf af en dan kook je de kolven ongeveer 15 minuten in licht gezouten water.Ondertussen smelt je wat roomboter in een pannetje. Je kan van die handige maiskolfprikkers kopen die je in beide uiteinden van de kolf kan prikken zodat je die wat makkelijker kan hanteren tijdens het eten. Andersoortige prikkers of vorken werken trouwens ook. Mais uit het water halen en op je bord, roomboter er overheen gieten en zout erop strooien.En dan maar knagen.... Of in de lengte of in de rondte... Je kan ook de gare korrels van de kolf afsnijden voor als je losse korrels wilt.En je kan de kolf natuurlijk ook in tweeën snijden als je dat handiger vind. Geroosterd zijn ze ook erg lekker trouwens... Quote
mw vogel Geplaatst: 23 augustus 2014 Auteur Geplaatst: 23 augustus 2014 Bio-fee, dat van die suikers heb ik ook ergens gelezen. Of het werkelijk zo snel gaat weet ik niet. Ik eet mijn kolfjes wel dezelfde dag, maar niet binnen 10 minuten, en ze zijn heerlijk Toch zal er wel een kern van waarheid in zitten, want mais uit de winkel vind ik niet te pruimen, dat zal dan wel aan die suikeromzetting liggen! Quote
Erny Geplaatst: 23 augustus 2014 Geplaatst: 23 augustus 2014 Kwam ergens een tirade van Herman de B. tegen hierover:http://www.hermandenblijker.nl/Actueel/Column/223/Herman_den_Blijker_over_mais Quote
bio-fee Geplaatst: 23 augustus 2014 Geplaatst: 23 augustus 2014 Dank jullie wel voor de tips!Ik krijg er honger van, ondanks dat ik zojuist heb gegeten. Morgen maar eens kijken hoe rijp ze zijn! Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.