Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

HET MAKEN VAN RUMTOPF


RickT

Aanbevolen berichten

We hebben deze week bij de Piekfijn [2e hands zaak] een Rumtopf gekocht.

 

rumtopf1.jpg

 

We gaan lekkere originele Rumtopf maken deze zomer

 

Er wordt weleens gezegd dat de bereiding van deze alcoholische heerlijkheid een hele zomer in beslag neemt; net zolang als moeder natuur de vruchten laat rijpen. Want hoewel niet echt nodig, zou grootmoeder in haar tijd vast en zeker met de eerste vruchten van het seizoen, meestal aardbeien, het begin van de rumtopf hebben gevormd om vervolgens regelmatig nieuwe vruchten van het seizoen aan te vullen. Vandaag de dag kunnen wij tot laat in de herfst ook van de ′zomer′ vruchten genieten. Voor het maken van een ouderwetse rumtopf is allereerst nodig een glazen pot met een wijde hals en een inhoud van minstens 3 liter. Deze pot wordt gevuld met verse vruchten van het seizoen, met suiker en bruine rum. Doe steeds gelijke hoeveelheden vruchten en suiker in de pot. Dus aan 500 gr. aardbeien wordt 500 gr. suiker toegevoegd. Voeg steeds zoveel rum toe dat de vruchten 2 centimeter onder staan. Laat de rumtopf in ieder geval 6 weken op een koele plaats staan zodat de inhoud de tijd krijgt om op smaak te komen. Langer bewaren kan ook.Geschikte vruchten zijn: aardbeien, frambozen, bessen, appels, peren, perziken, mango′s, ananas, mandarijnen, sinasappels, pruimen, kiwi′s, cranberry′s, druiven, lychees. Minder geschikt zijn bananen, die in de rum wel erg zacht worden. Alle vruchten worden schoongemaakt, geschild of onveld en zonodig in stukjes gesneden. Bij elke nieuwe laag vruchten wordt de pot dus aangevuld met suiker en rum. Sluit de pot steeds goed af.* In plaats van een glazen pot zijn er in de betere huishoudzaken ook speciale aardewerkpotten met deksel verkrijgbaar.

 

*Kies rijpe en gave vruchten maar geen overrijpe want die beinvloeden de houdbaarheid van de pot. Verwijder zoveel mogelijk de pitten.

 

*Maak de pot eerst goed schoon. Bijvoorbeeld met sodawater, spoel grondig na met heet water en laat hem vervolgens op een schone doek omgekeerd uitlekken.

 

*Serveer rumtopf in combinatie met bijvoorbeeld slagroom, ijs, pudding of cake of bewaar het tot de kerst en serveer de rumtopf tijdens het kerstdiner als nostalgisch dessert.

 

http://www.smulweb.nl/92276/artikel/Het-maken-van-rumtopf

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later ...

Ik heb 2 zo'n potten gekregen. De ene is nog nieuw in de doos de andere heeft duidelijk wel wat jaren de tuin als verblijf gehad. Aan de kraag is er een stukje af waardoor ik denk dat de pot een zwaar leven heeft gekend. Daarom staat hij nu tot aan de nok gevuld met water en zeep om al wat te weken en vooral om te zien of er geen barsten inzitten.

Volgend jaar ga ik dus ook aan de slag met de rumtopf, alleen nog afwachten of het in 1 of 2 potten zal zijn.

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@RickT

Hoe heb jij het dit jaar aangepakt?

Laat je, eens je geproefd hebt, het resultaat eens horen?

Van vrienden hoorde ik dat ze nu alle vruchten apart doen om pas bij het gebruik een mengeling te maken. Zij doen dit nu zo omdat hun eerste probeersel helemaal aan 't gisten is gegaan en alles zo verloren was.

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...