Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Piccalilly?


Indy

Recommended Posts

Neen!

 

Dit is een lekkere. http://www.dekooktips.com/recepten/picalil.htm

 

Maar kocht verleden jaar een potje ergens in Vlaanderen van een klein ambachtelijk bedrijfje. De ingrediënten warendezelfde....maar die was toch nog vele malen lekkerder...zacht en mild en heerlijk....zo zou ik ze ook willen kunnen maken.

 

Dus ik volg even om de juiste "fine-tuning" of om het grote heerlijke-piccalily-geheim te ontdekken.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Gevonden. Je lacht je suf als je mij ziet met mijn stapels gekleurde briefjes op 6 verschillende plekken. Uiteindelijk vond ik het in een schrift waar ik voornamelijk Lorrainse recepten in verzamel.

Nou of het een goed recept is mogen jullie uitmaken, als ik het zo van iemand zou krijgen zou ik er niks mee kunnen...en eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik deze ingrediënten verder heb verwerkt maar dat zal wel zo,n beetje zijn zoals in de gewone recepten staat.

Er staat dus 200 gram Egyptische ui en oerprei samen en als je iets niet kan lezen vraag je maar...Afbeelding-1450891407756467.jpg

 

Het zit er dik in dat ik ongeveer de werkbeschrijving van een van deze recepten heb gevolgd uit mijn inmaakboeken.

IMG840973901407756935.JPGIMG841154081407756937.JPG

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Erny schreef:

Op Diana's site ook een Piccalilly-recept...

 

Ha...dat is hetzelfde recept als waarvoor ik ook al een link gaf en dat ik een aantal keren gemaakt heb. Ik haalde het uit een boekje uit de jaren 80, met inmaakrecepten. Diana (en ook die website waarnaar ik verwees) haalde daar ook een aantal andere recepten op haar site uit. Het is het recept waarvan ik zei: "lekker"! Maar meteen aangaf dat ik met precies dezelfde ingrediënten een veel lekkerder geproefd had en me afvroeg hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

 

Aan het voorweken in zout zal het niet liggen. Standaard verminder ik de hoeveelheid zout die geadviseerd wordt flink en in (ook) dit recept wordt niet alles in zout gelegd 24 uur voordien. Dat vind ik een groot voordeel, omdat door dat inleggen in zout het resultaat zo gezouten is. Los van het gezondheidsaspect, vind ik zoetzuur dat zo enorm zout is echt niet meer lekker. Dat is voor mij een belangrijke reden om het zelf te maken, want bijna alle gekochte zoetzuur uit de supermarkt is in mijn smaak minder lekker omdat het zo enorm zout is. Tuurlijk: ieder zijn smaak , maar in mijn ogen biedt dat inleggen dus geen voordelen voor de smaak van het resultaat en waarschijnlijk ook niet voor de houdbaarheid. Wel maakt het alle ingrediënten wat "gaarder" en minder knapperig dan door in (wat) zoutwater te koken en ik kan me voorstellen dat sommigen meer van een resultaat houden waarin je de afzonderlijke groenten: augurken, wortel, ui, kool enz, minder meer proeft omdat ze zachter zijn geworden.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik vergat te melden dat mijn piccalilly in de tussentijd klaar is.

Ik moet zeggen dat ik:

1 bloemkool

1 courgette

3 grotere augurken

1 ui

en kruiden heb gebruikt en dat ik 4 potten piccalilly er aan over hield.

Hij staat nu in de kelder dus ik kan nog niet zeggen hoe hij smaakt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 10 months later...

Ik ben weer van plan piccalilly te maken dit keer voeg ik echter ook een worteltje toe denk ik.

Ik weet alleen niet meer wat ik er nou vorige keer aan kruiden en zo in heb gestopt behalve mosterd zaad en kurkuma.

Ik heb dat natuurlijk ook niet opgeschreven

Link to comment
Share on other sites

10 potten piccalilly gemaakt.

 

Er zit in:

1 bloemkool

1 gele winterwortel

1 courgette

3 augurken

2 uien

2 lemon komkommers

 

Dit alles fijn gemaakt in de keukenmachine toen in een pan met evenveel azijn als water.

In een bakje mosterdpoeder, kurkuma, kerrie gemengd beetje aangelegd met vocht en toen in de pan gedaan.

Nog een beetje zout en suiker toegevoegd en even laten koken.

Een beetje vocht gemengd met bloem en dit ook nog door het mengsel gedaan en toen heet in de potten en ondersteboven weggezet.

Nu nog hopen dat het smaakt.

Link to comment
Share on other sites

In het handgeschreven recept van appelvrouw staan ook nog wat andere groenten die je kunt gebruiken in een piccalilly.

 

Hier nog wat ideeën voor wat er in kan: (Ik gebruik wat ik heb en van sommige groenten heb ik over) spercieboontjes (fijngesneden, heel kort gekookt), raapjes in kleine blokjes, koolrabi-knol (als vervanging van bloemkool), pompoen en stukjes van stevigere (niet te natte) courgette-achtigen (Pattisson) met schil als ze nog jong zijn, minitomaatjes, paprika, pepertje als je daarvan houdt, venkel, radijs, appel, alle eetbare alliumsoorten, witte of gele of chioggiabietjes, peultjes, erwtjes en vast nog wel meer.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Gisteren piccalilly gemaakt deze keer zit erin:

 

1 bloemkool

1 courgette

1 winterwortel

1 te dikke komkommer

alle muizenmeloentjes die ik had, bij gebrek aan augurk

kleine uitjes, waren er te weinig om een potje uitjes op het zuur te maken.

 

2 eetlepels kurkuma

2 eetlepels kerrie poeder

2 eetlepels mosterd poeder.

2 eetlepels bruine suiker

snufje zout

snufje witte peper

4 eetlepels bloem

 

azijn en evenveel water

 

Groenten 1 dag op zout water gezet.

Volgende dag fijn gemaakt in de keukenmachine.

De kruiden bij elkaar in een schaaltje gedaan en gemengd toen ook de bloem erdoor en hier iedere keer wat van het azijn water mengsel aan toe gevoegd tot je een mooi glad papje hebt.

Dit doe je in een pan bij de rest van het azijn water mengsel, goed roeren tot het zich mooi mengt en het dikker word terwijl het kookt als je vind dat het dik genoeg is de groente toevoegen.

En heet in de potten, voordat het in de pot gaat proef ik nog wel een keer of het niet te zuur of te zoet of zo is dan kun je er nog iets aan doen.

 

De alle eerste keer dat ik piccalilly maakte was hij het lekkerst maar toen heb ik natuurlijk niet opgeschreven wat en hoe ik dit heb gedaan dus vandaar nu wel en maar weer afwachten hoe hij over een paar maanden smaakt

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...