Jump to content

Kweeperenjam


Erny

Recommended Posts

Kweeperenjam

(Uit: Inmaken van Hans Gerlach - ISBN: 9789044712247)

 

Bereiding: 1 uur

Houdbaarheid: 12 maanden

 

Ingrediënten voor ca. 1,25 liter.

1 kg Kweeperen

2 el citroensap

750 g fijne kristalsuiker

papieren theefilters met sluiting

 

1.

Was de kweeperen, verwijder de stelen en kelkjes. Snijd de vruchten in partjes, verwijder de klokhuizen en doe ze in de papieren theefilter. Sluit de filter. (De klokhuizen bevatten veel pectine, belangrijk voor het geleren!).

Kook de kweeperen en de klokhuizen in 1/2 liter water gedurende 40 minuten op een laag vuurtje totdat de kweeperen uit elkaar beginnen te vallen.

Verwijder de theefilter en pureer de vruchten met het kookvocht.

 

2.

Weeg 1 kg vruchtenpuree af en breng dit samen met 750 g suiker al roerend aan de kook. Laat op een hoog vuur 10 minuten doorkoken en blijf voortdurend roeren.

Doe een geleiproef. Geleert de jam nog niet, kook hem dan nog 2 minuten, herhaal de geleiproef.

 

3.

Vul de glazen potten met schroefdeksel tot de rand met het hete mengsel en sluit ze direct.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Proefpotje kweeperenjam gemaakt met weinig suiker (1:4), maar dat was niet erg smaakvol, ondanks de citroen en de specerijen.

Suiker trekt de smaak natuurlijk op, maar de peren zijn ook nog behoorlijk groen. Zou dat laatste ook een reden kunnen zijn?

Het sap wordt ook niet rood.

 

Kan ik de kweeperen beter nog een aantal weken laten narijpen in de schuur voor een betere smaak?

Of rotten ze snel?

 

(Ik maak mijn jam altijd met 1/4 suiker, en dat smaakt normaliter prima en is ook goed houdbaar. Dus daar gaat mijn vraag niet over ).

 

DSCF4623-229531442405158.JPG

Edited by Guest

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Proefpotje kweeperenjam gemaakt met weinig suiker (1:4), maar dat was niet erg smaakvol, ondanks de citroen en de specerijen.

 

Kan ik de kweeperen beter nog een aantal weken laten narijpen in de schuur voor een betere smaak?

Of rotten ze snel?

 

narijpen lijkt me beter, niet te vroeg plukken ook, maar te laat plukken betekent vaak een bruine binnenkant

als je ze plukt zouden ze al een flinke geur moeten hebben, = zo eind september hier in H., optillen en een beetje draaien

ze kunnen zeker wel rotten maar dat zie je snel genoeg (bruin en zacht natuurlijk)

Link to comment
Share on other sites

Dank Rob, ik had het geluk dat ik bij iemand anders mocht komen plukken, maar alles moest er wel in 1 keer af (want ze begonnen te vallen en dat wilde ze niet). Vandaar.

 

Vandaag weer wat geprobeerd: gelei gemaakt van de complete vrucht, met meer suiker én geleipoeder, maar ondanks die poeder is hij érg dun. Wel prachtig rood geworden door de suiker (links achter).

 

De jam van gister staat links voor, die gele.

 

Vandaag ook weer gejamd, zonder klokhuizen maar met 1 op 2 suiker. En die is prima gelukt, zelfs zonder pectine-toevoeging!

Het wordt zo wel mierenzoet, vinnik. En ook roder dan gister.

 

Onvoorspelbaar spul...

Maar ik zie het nu weer helemaal zitten

 

2015-09-16Kweeperenjam-en-gelei41311442423586.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

@ Angela: ik gebruik apart geleermiddel omdat ik dan zelf kan bepalen hoeveel suiker ik toevoeg (= zo min mogelijk).

(ik moest steeds aan jouw moeder denken toen de gelei hing uit te lekken )

 

@ Rob: ja, dat verhaal over pectine heb ik gelezen.

 

De jam is vandaag prima gelukt zonder extra pectine.

Maar de gelei heeft de consistentie van dunne honing. Ik heb de hele vrucht gebruikt, met schil en klokhuis en al, en lang laten trekken, dus daar kan het niet aan liggen. Ook nog pectinepoeder toegevoegd, hielp niet.

Heb ik dan teveel water toegevoegd?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

te lang gekookt? na een minuut of 7 wordt de geleerwerking van pectine minder

toch te weinig suiker/citroenzuur?

je onrijpe vruchten hebben minder pectine?

je gekochte pectine heeft veel suiker nodig?

 

er zijn trouwens meer pectinesoorten, als je ze koopt, de ene wil veel suiker en wat zuur, de ander werkt op basis van calcium linkje

Link to comment
Share on other sites

@Rob, ik verbaas me elke keer weer over jouw verzameling bruikbare links. Én over het feit dat je ze zo feilloos weet te vinden

Ik ben ze vaak kwijt of erger: vergeet dat ik ze überhaupt heb.

 

Te lang gekookt zou kunnen.

Ik ga verder studeren en experimenteren. Bedankt weer.

 

@Angela: heb jij intussen kweeperen gevonden? PB me anders even, dan stuur ik je wat op.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

@Rob, ik verbaas me elke keer weer over jouw verzameling bruikbare links. Én over het feit dat je ze zo feilloos weet te vinden

Ik ben ze vaak kwijt of erger: vergeet dat ik ze überhaupt heb.

 

Te lang gekookt zou kunnen.

Ik ga verder studeren en experimenteren. Bedankt weer.

 

@Angela: heb jij intussen kweeperen gevonden? PB me anders even, dan stuur ik je wat op.

 

Nee nog niet gevonden maar opsturen is ook nogal wat waarom kom je niet gezellig naar de Moestuinforumdag?

Ik ga anders gewoon weer van die kleintjes gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

@appelvrouw: Dank Jet, ik heb voor het eerste potje inderdaad jouw recept aangehouden, maar met veel minder suiker. Dat zoete is mijn smaak niet. Ik ben meer van de nootmuskaat en gember en kaneel en rum erdoor

Zag ook een recept met mosterd, dat ga ik zeker ook nog proberen.

 

Tip: ik heb zo'n klein hiepje, waar de slager de biefstuk mee plat slaat. Daarmee ga ik die harde peren te lijf. Gaat erg goed.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb gisteravond een lading kweeperen schoon gemaakt, in blokjes gehakt, onder water gezet en tot moes gekookt, met schil en pitten en het sap van een citroen. Na dit even te laten afkoelen heb ik het sap van het vruchtvlees gescheiden en dat laatste door een fijne roerzeef gedraaid om er de rest van het sap uit te halen.

 

Het is de eerste keer dat ik kweeperen verwerk, ik heb ze gekregen van de buren die er niets mee doen. Het sap ziet mooi roze, ziet er na een nachtje koelkast al mooi ingedikt en gelachtig uit en zal weinig suiker nodig hebben om een stevige gelei te geven. Het smaakt lekker maar is wel een beetje bitter.

 

Voor ik eraan begon, heb ik even rond gekeken op Franse en Spaanse websites (in Spanje maakt men daar carne de membrillo van, een stijve plumpudding die bij kaas gegeten wordt) en heel vaak worden de pitjes gewoon meegekookt. Had ik dit niet mogen doen? Is dat bittere gewoon typisch voor kweeperen of waren de vruchten onvoldoende rijp? Ze waren wel hard, maar al behoorlijk op kleur (grotendeels geel i.p.v. groen) - of moeten ze rijper zijn om te verwerken?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...