Jump to content

Blijde-zaden-doos 2014-2015


Recommended Posts

Aankondiging.

 

De Blijde-Zaden-Doos (BZD afgekort) is een tas of doos vol met zaadgoed en plantgoed van groenten, kruiden en bloemen/planten die forumdeelnemers voor elkaar samenstellen. Deze BZD gaat al enkele jaren rond tussen najaar en voorjaar van een seizoen volgens het principe: je neemt er uit wat je nodig hebt en vult de doos weer aan met minstens gelijkwaardig zaadgoed van goede kwaliteit, zo dat degenen na jou een mooie collectie zaad en plantmateriaal aantreffen om een keuze uit te maken. De doos wordt vlot rondgestuurd naar elkaar. Kosten zijn (eenmalig) voor de verzender. Door te geven, krijg je ook weer nieuwe mogelijkheden is de gedachte erachter.

 

Wat extra uitleg.

 

De Blijde-Zaden-Doos richt zich op de meer ervaren en gespecialiseerde tuiniers van het forum. Die zijn vooral geïnteresseerd in wat meer bijzondere rassen, soorten en planten die niet zo makkelijk te verkrijgen zijn of niet zo voor de hand liggen. Liefst ook spul waarvan je zelf echt overtuigd bent, dat het de moeite waard is voor iemand anders om het te telen!

 

Ze geven en verwachten zaad en plantgoed van hoge kwaliteit. Daarbij moet je denken aan:

- Zaad dat soortecht is of dat om een goede reden speciaal de moeite waard is.

- Dat (nog ruime tijd) goed kiemkrachtig is.

- Waarvan het duidelijk is wat het precies is en waar het vandaan komt. Met een voorkeur voor biologisch geteeld.

- Op deskundige manier geteeld, geoogst en bewaard.

- Voorzien van zo duidelijk mogelijke informatie (denk aan: ras, selectie, oogstjaar, houdbaarheidsdatum, zaadteler of zaadbedrijf en zonodig je redenen om dit voor anderen in de doos te doen).

 

Om het wat negatief te zeggen: Zaad van een in bloei geschoten wortel of bloemkool, zaad dat je voor bijna niks bij de Lidl of de Action kocht of allerlei restjes die al enkele jaren ongebruikt in de kast liggen, worden niet interessant gevonden. Ook de zaden uit een rasloze pompoen of paprika uit de supermarkt zijn niet echt de moeite waard.

 

Wie kan meedoen en hoe?

 

In principe mag ieder forumlid meedoen, die graag anderen een plezier doet met goed zaad en pootgoed en bereid is om zich in te zetten om het goed te laten verlopen. (Lees de post hierna goed door: daar staan de afspraken en spelregels waartoe je je engageert!).

 

Liefst ook mensen met toch enige ervaring en kennis in het (moes)tuinieren. Voor beginners en mensen die van alles nog eens willen uitproberen, zijn er op dit forum soortgelijke initiatieven (zadenenveloppen) waar ze welkom zijn en waarschijnlijk ook meer van hun gading in vinden.

 

Mensen die het leuk vinden om eens te snuffelen tussen wat anderen te bieden hebben. Zo een doos vol van allerlei zaadgoed heeft ook wat sinterklaas-achtigs. Misschien vind je het een en ander waar je al naar zocht, een andere plant of ras om ook eens uit te proberen, iets dat je niet kende en best wel interessant kan zijn...?!

 

Hoe verloopt het praktisch?

 

De doos wordt momenteel door mij voorbereid, opgeruimd, aangevuld en van informatie en hulpmiddelen voorzien. De mogelijkheid om in te schrijven start rond 4 oktober 2014. Rond 15 oktober stuur ik de doos naar de eerste persoon op de lijst. Als iedereen zich aan doorsturen na 3 a 4 dagen houdt, kan de BZD tussen half oktober 2014 en april 2015 op ongeveer 25 adressen bezorgd worden. De inschrijving blijft open totdat we ongeveer 25 aanmeldingen hebben.

 

De volgorde van rondsturen wordt door mij bepaald. Daarbij hou ik rekening met de volgorde van inschrijven en met eventuele wensen over "wanneer" die mensen bij hun inschrijving kenbaar maken. Maar ik zal ook proberen om mensen die heel kort in elkaars buurt wonen na elkaar te plaatsen, zodat ze eventueel desgewenst de doos lijfelijk kunnen doorgeven aan elkaar of met enkelen samen een middagje BZD kunnen organiseren.

 

Hoe inschrijven?

 

Vind je dat je bij dit profiel past en lijkt het je leuk om mee te doen met de Blijde-Zaden-Doos tussen ca. oktober 2014 en april 2015?

Heb je de regels in het tweede bericht gelezen en wil je je best doen om het daarmee goed te laten lopen?

 

Je schrijft je in door een PB (privebericht) te sturen naar mij als coördinator.

In het prive-bericht vermeld je in ieder geval:

Je volledige naam + adres, huisnummer en postcode + je woonplaats + telefoonnummer. Ik gebruik deze gegevens alleen in dringende gevallen en hou ze voor mezelf. Op het forum en de deelnemerslijst vermeld ik alleen je forum-naam en woonplaats.

 

In de doos of op het forum komt dus geen adreslijst. Op de dag dat je de doos ontvangt, moet je contact opnemen met de volgende op de lijst en deze moet jou binnen 2 dagen antwoorden met naam + adresgegevens + servicepunt DHL waar hij/zij de doos afhaalt. (Zie het bericht hierna met "regels" voor hoe dat precies loopt).

Edited by Guest

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Het engagement dat je aangaat. (Ofwel de "regels")

 

Dit is een beetje veranderd in vergelijking met de eerdere versie. Wat anders geworden is, heb ik even cursief gemaakt.

 

Hoe werkt de Blijde-Zaden-Doos?

 

 

Mensen van het moestuinforum geven goede zaden aan elkaar door. Pootgoed, bolletjes en knolletjes die langere tijd te bewaren zijn mogen ook.

Iedereen die intekent en meedoet engageert zich om het goed en vlot te laten verlopen.

Het succes van de doos is hiervan – en dus ook van jou – afhankelijk.

 

De coördinator zorgt dat de doos in orde is aan de start, maakt een volgordelijst en zal proberen je te helpen/adviseren als er vragen of problemen zijn.

 

Vlotte doorzending (na 3 a 4 dagen) is belangrijk. De dag waarop je de doos ontvangt, stuur je via het forum een PB (prive-berichtje) naar de persoon na jou op de lijst. Hij/zij antwoordt jou zijn/haar volledige naam + adres + het afhaalpunt van DHL waar hij/zij het pakje gaat afhalen. Als je binnen 2 dagen geen antwoord krijgt, stuur je een berichtje naar de persoon die daarna komt op de lijst. Meld het ook aan de coördinator, zodat hij de lijst kan aanpassen. Degene die niet direct antwoordde komt later nog aan de beurt.

Als je de doos ontvangt, mag je de zaden er uit zoeken die je kunt gebruiken. Neem uit de zakjes wat je nodig hebt en noteer zelf de gegevens. (In de doos zitten wat gripzakjes + papieren beschrijfbare loonzakjes die je mag gebruiken, als die bijna op zijn, doe er wat nieuwe in alsjeblieft).

 

Vul de doos weer aan met een zeker gelijkwaardig assortiment zaden e.d. die er nog niet inzitten.

Richtlijn hierbij is: Maak de mensen die de doos na jou krijgen blij!

Zorg daarbij voor goede kwaliteit en duidelijke informatie op het zakje waarin de zaden zitten. (Geen losse briefjes dus). Vermeld ook je naam op elk zakje, zodat iemand meer informatie bij je kan vragen als hij dat wenst.

Van gekochte zaden minstens: soort, ras of variëteit en de houdbaarheidsdatum of oogstdatum op het oorspronkelijke pakje. Zo mogelijk ook de zaadhandel. Als oogstdatum of houdbaarheidsdatum ontbreekt, geef dan het jaar van aankoop.

 

Van eigen teelt zaden minstens: soort, ras (of de gemaakte selectie) en de oogstdatum/jaar.

 

Alleen zaad toevoegen waarvan je zeker bent dat het van goede kwaliteit is! Dat wil o.a. zeggen: Minstens nog zeker 1 jaar echt kiemkrachtig, in goede omstandigheden (droog, koel, liefst afgesloten in een zakje) bewaard en zeker dat het is wat er op staat. Zelf goed zaad telen is een hele kunst. Op het forum lopen er diverse topics over waar je op moet letten. Ook zijn er mensen die je daar kunnen adviseren. Je mag ook overleggen met de coördinator. Zaden van gekochte fruit en groenten zijn niet gewenst in de doos. Ook zaden van eigen teelt pompoenen, meloenen e.d. , van te vroeg doorgeschoten groenten en van F1hybride-rassen zijn niet geschikt voor de doos.

 

Reken op een uurtje of 3 om de doos door te nemen en je zaden uit te zoeken Als je weet dat je die tijd even niet hebt, meld dat dan aan de coördinator zodat hij (in overleg) de volgorde kan aanpassen.

 

Probeer uiterlijk na 3 a 4 dagen de doos naar de volgende te sturen. Verpak het goed en stevig en adresseer duidelijk.

 

Verzenden gebeurt via de DHLforyou online service. Dat is het goedkoopste (4 Euro voor een pakket) en je hebt bewijs van verzending en ontvangst. Je koopt online je verzendbewijs en levert de doos af bij een DHL-servicepunt. De ontvanger haalt het pakket op bij een DHL-servicepunt en tekent voor ontvangst. Je krijgt bericht dat het is opgehaald. Wij kunnen zo volgen waar de doos is en misverstanden over bezorging/ontvangst worden vermeden.

Alle informatie vind je op deze website: https://www.dhlforyou.nl/

Een onderlinge afspraak voor persoonlijke bezorging aan huis mag ook, maar wel binnen ongeveer 4 dagen na ontvangst.

 

Raadpleeg dit topic geregeld om alles te volgen, op de hoogte te zijn en mee te denken.

 

Laat in dit topic ook een kort berichtje achter als je de doos ontvangen hebt en als ze verstuurd is en naar wie.

 

Ik hoop dat iedereen veel leuke en interessante zaden aantreft in de doos en daarmee een goede oogst heeft, lekkere gerechten kan maken of mooie bloemen en planten kan telen.

Edited by Guest

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Hier komen de forumnamen van de deelnemers die zich opgeven en hun woonplaats.

 

Tot hier toe opgave en gegevens ontvangen van: SuusP; Loes, Thea en Beertjerinke en Borderrose. Lorainne, Almond en Bio-fee, Limoen, Zaaizee, Bloemenkoningin. Jasmin en Gwen ( ? Laat je nog even weten of je met de wat veranderde regels kunt leven Gwen?)

 

Voorlopige volgorde

 

Bio-fee (Nijmegen)

Borderrose (Nijverdal)

Lorainne (Denekamp) (& Jane Doe)

 

SuusP (Berlicum) (Samen met Almond en Angela)

Bloemenkoningin (Reusel)

Jasmin (Amersfoort)

Beertjerinke (Nieuwerkerk)

Zaaizee (Burgh-Haamstede)

Limoen (Den Haag)

Simke (Leidschendam)

Loes (Roden)

karins70 (Klundert) toegevoegd begin december.

Janita (Staphorst)

Zaaizee

Weknow (IJzendijke)

Let op: Als het nodig is of er komen nog deelnemers bij, zal de volgorde tussen 15 oktober en april 2015 nog veranderd of aangepast worden.

Controleer hier dus even op het moment dat je de doos ontvangt, wie je via een PB moet benaderen voor echte naam, adres en het DHL-servicepunt waar de doos wordt opgehaald + het emailadres waarop afhaalbericht gestuurd wordt door DHL!

Edited by Guest

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

De inschrijving is geopend!

 

Lees wel eerst even de eerste berichten goed door. Dan weet je hoe het gaat en wat erbij komt kijken.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mag zeker, Thea. Maar stuur je even een PB'tje met gegevens alsjeblieft?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Gegevens ontvangen via PB, Beertjerinke. Je staat erbij!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Enkele namen van deelnemers toegevoegd.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

@ Jessica. Lees goed de eerste 2 berichten. Dan weet je wat je moet doen om mee te kunnen doen!

 

Nog 3 namen toegevoegd.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

We zitten nu op 10 deelnemers (die hun gegevens hebben doorgestuurd).

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Goede tip, Suus. Heb ik zo juist gedaan.

Alleen had ik ze in een andere rubriek gezet namelijk: Vraag en Aanbod. (En niet de rubriek Huiskamer)

 

Mocht dit niet de goede plek zijn, dan hoop ik dat een moderator het wil veranderen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Nog 3 namen toegevoegd. 13 deelnemers tot hier. (12 dames - als ik het wel heb - en een heer = ik )

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dan zal ik mij als 2e heer aanmelden.

gezien het plezier wat ik eraan heb beleefd door het uitproberen van nieuwe rAssen en zelfs totaal nieuwe soorten wil ik ook dit jaar graag weer meedoen.

heb een aantal leuke zaden waar ik er veel te veel van heb dus kan ook weer eea terugstoppen.

Eetbare hobbies voor de leuk. Nu ook met eigen moestuin 2014

Link to comment
Share on other sites

Je bent welkom, meneer Akita! maar lees even de eerste 2 berichten goed door, zodat je weet wat je moet doen

Zonder dat kom je niet op de lijst.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Roel & Akita...... Lees de eerste 2 berichten van dit topic goed door, dan weet je waarom je nu nog niet op de lijst van deelnemers staat.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Doos is bijna klaar! Ik wacht nog op wat loonzakjes om zaden in kwetsbare zakjes e.d. goed in te verpakken en om de zakjes aan de buitenkant van informatie te voorzien en wil nog wat dingetjes toevoegen. Er is flink opgeruimd (rekening houdend ook met ingeschatte houdbaarheid) en ik heb zo veel mogelijk alles van informatie voorzien. Ik hoop dat we zo met een interessante waaier aan zaden starten!

 

De lijst met namen van deelnemers in volgorde vind je in het 3e bericht van dit topic. (ofwel hier: https://www.moestuinforum.nl/blijde-zaden-doos-2014-2015-t15583.html )

 

Ik ga de doos komende maandag aanbieden bij een DHL-servicepunt voor verzending. Loes...als eerste op de lijst krijg je spoedig een PB'tje van mij. Zoek alvast even welk servicepunt van DHL voor jou het makkelijkste is om de doos op te halen!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...