Geplaatst: 6 januari 201510 j Wie heeft er verstand van? In oktober heb ik een poging gedaan zuurkool te maken. Ik heb nog geen keulsepot en vondt een recept op internet en daar stond bij gewoon een folie tussen de klikdeksel en klaar.Nu een aantal maanden later ziet het er prima uit maar.Twee potten hebben een deksel die bol staat en een kan je indrukken.Is er een niet goed? Eten of niet eten hi dat is de vraag Enige optie is proeven natuurlijk, maar wie weet hebben jullie wat weidsheid voor mijOp mijn iPad staan ze recht maar hier niet ? Iemand een idee hoe ik dat kan verhelpen
Geplaatst: 6 januari 201510 j Heb ze gesaved, geopend, omgedraaid, gesaved en vervolgens weer hier geupload....Het scheefstaan komt doordat je waarschijnlijk je foto's met smartphone of tablet gemaakt hebt.Echte oplossing is ingewikkeld of onmogelijk. Zou je zuurkool gewoon eerst ruiken en daarna proeven...
Geplaatst: 7 januari 201510 j Op zich ziet die zuurkool er goed uit. Ruiken of het goed is? Ik heb het dit jaar voor het eerst gedaan in een stenen pot met zo'n waterrand (waterslot). De zelfgemaakte zuurkool smaakt erg goed. Maar de geur uit de pot is niet om over naar huis te schrijven. Als ik alleen daar op af zou gaan, zou ik het niet eten. Ik heb er nu al zeker meer dan 10x van gegeten en er nog steeds geen vervelende dingen van overgehouden. Zijn er hier op het forum deelnemers, die zelf zuurkool maken? Wat voor ervaringen hebben jullie? Met vriendelijke groet,Wim.
Geplaatst: 7 januari 201510 j elk jaar, in een pot met waterslot; met spitskool, savooiekool of rode kool en 1% zout het ruikt de eerste 3 weken niet zo fijn maar daarna steeds beter en meer naar zuurkool (en wijn)sterker nog: de afgewassen pot ruikt na 1 jaar ook nog naar zuurkool
Geplaatst: 7 januari 201510 j Zou je de werkwijze hier eens willen posten of de link ernaartoe, het lijkt mij ook wel leuk om eens een kleine hoeveelheid zuurkool te maken
Geplaatst: 7 januari 201510 j ok, simpel recept: wij doen het zo:witte of spitskool fijnsnijden, wij doen het met de keukenmachineper kg kool 10 g zout toevoegen en stevig kneuzen in de zuurkoolpot van keukenkeramiek, totaal 3,5 kg in de 4 kg potkoolblad erop om af te dekken en stenen erop1 week in de kamer bij 20 graden, 3 weken wachten bij 16 graden, daarna voorzichtig ruiken en proeven tot hij goed isdan bewaren bij 16 graden totdat hij te zuur wordt en dan invriezen
Geplaatst: 7 januari 201510 j Sorry RobO ik bedoelde eigenlijk de werkwijze van Zeeuw met de glazen potten met schroefdeksel. Dat was niet zo handig van mij om dat er niet bij te zetten Dat lijkt me weleens leuk om te doen, heb nogal eens een halve kool namelijk. Of als er een niet zo vers kooltje op m'n werk is dan kan ik dat ook zo verwerken.
Geplaatst: 7 januari 201510 j Auteur Dom dom ik had het recept bewaard......op mijn vorige iPad Uit mijn hoofd was het 10 gram zout per kilo.De kool schaven en met zout besprenkelen en de bladeren flink kneuzen. Er moet veel sap ontstaan de kool moet geheel onderstaan.Als de pot vol is nog twee laurierbladen er in en wat peperkorrels.Een plastic folie er op omdat er geen contact mag komen met metaal.Zes weken laten staan en dan eten maar na een maand zag ik dat de kleur richting de zuurkool kleur ging. Morgen maar eens proeven en niet ruiken dus
Geplaatst: 7 januari 201510 j Dank je, moet je de deksels vast aandraaien of moet er lucht uit kunnen?En ik neem aan dat de potten eerst gesteriliseerd moeten worden.
Geplaatst: 8 januari 201510 j ja, goed schoonmaken , wij doen dat het hete soda,ik zou de deksels wel af en toe openen om het gevormde gas te laten ontsnappen of op een kiertje zetten
Geplaatst: 10 januari 201510 j Heb het ook voor het eerst gemaakt in de speciale pot die ik had gekregen. Het is erg lekkere zuurkool.Ik heb er ook wat peperkorrels en jeneverbessen bij gedaan. En tja....kon het niet laten; flinke scheut witte wijn. Ik heb meerdere portie's in gevroren. Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.
Geplaatst: 10 januari 201510 j Misschien wel aardig om eens te bekijken: vanaf 8:30 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=EgBVBthXP5Y&index=6&list=PL9GBa7xDftjf4z67-T_NxcNIftH0E2BAj Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden.
Geplaatst: 10 januari 201510 j Auteur Ik heb geproefd Het ruikt erg sterk en proeft apart niet vies maar niet zoals de zuurkool uit de winkelIk geef een pot aan een bevriende boer die mag eens eerst een pot leeglepelen als hij nog leeft waag ik me er echt aan.Dit jaar maar een Keulse pot kopen of weet iemand er een voor me
Geplaatst: 10 januari 201510 j Ik geef een pot aan een bevriende boer die mag eens eerst een pot leeglepelen Op je vrienden moet je zuinig zijn In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Geplaatst: 11 januari 201510 j Auteur Hij komt uit een sterk geslacht ze gaan daar pas boven de 90 richting hemelpoort en hij is best wat gewend kwa voeding
Geplaatst: 12 januari 201510 j choucroute? Oui, choucroute................ In November hebben we choucroute gegeyten. De France vriend had voor de club gemaakt. Ongeveer 60 pers. OA ik heb geholpen met het voorwerk..... De zuurkool wordt helemaal afgespoeld, en daarna een nacht geweekt in de witte Elzasser wijn met wortels en uien. Volgende dag koken en ook nog vetspek erbij. Aardappels apart. De uien en spek en wortels worden er uit gevist. Opdienen aardappels apart, twee soorten worst en spek Gerookt en gezouten....mmmmmmmmmmmmmmmm Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.
Geplaatst: 13 januari 201510 j lekker, waarom spoelen ze het af? bij mij wordt het dan vrij smakeloosheb je ergens een precies recept met hoeveelheden misschien?
Geplaatst: 14 januari 201510 j Nee, ik heb geen precies recept, maar de zuurkool heeft na het afspoelen een nacht in Elzasserwijn gestaan. Met natuurlijk uien en wortel en vetspek.die na het koken worden verwijderd. Het heeft dan een zachtzure smaak een beetje fluweel achtig. En altijd een gerookt en gekookt worstje....gerookt en gekookt gezouten stuk spek. Aardappels apart. En natuurlijk drink je er ook Elzasser wijn bij altijd de witte wijn gebruiken. Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.
Geplaatst: 22 september 20159 j Dat ziet er inderdaad lekker uit Marieke, eens aan mijn Bazin vertellen.Maar toch een vraagje: men kan van spitskool, witte kool en rode kool zuurkool maken, maar nu heb ik heel wat witte en rode kool staan. Zou dat lukken om er gemengde zuurkool van te maken? Of ben ik gewoon een beetje tureluut? Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
Geplaatst: 22 september 20159 j Volgens mij kan dat prima. Ik was ergens op internet tegengekomen, dat van rode kool ook zuurkool gemaakt kan worden. Vorig jaar heb ik zuurkool gemaakt van rode spitskool volgens gewone witte zuurkoolrecept. Smaakte prima. Je hebt dan wel rode zuurkool met rood sap en dat komt in eerste instantie wel wat vreemd over. Met vriendelijke groet,Wim.
Geplaatst: 22 september 20159 j Ik zit me te bedenken, hoe deden ze dit vroeger dan toen er geen vriezers waren. Toen bewaarden ze de zuurkool gewoon een jaar lang. Of is het gewoon een kwestie van andere tijden en andere gewoontes?
Geplaatst: 22 september 20159 j tsja, toen hadden ze nog koele kelders en aten de laatste zure kool in april/mei want dan kwam er al nieuwe oogst
Geplaatst: 22 september 20159 j En de winters waren ook veel kouder dan nu, en appartementen bestonden op den buiten niet, ook bijna geen centrale verwarming dus genoeg koude plaatsen om iets te bewaren.En zuurkool bewaart toch ook lang als ge het waterslot goed vol houdt? Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.