Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Jó napot uit Hongarije


Csengele

Recommended Posts

Ook ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Sandra en wij hebben sinds 3,5 jaar een huis in Hongarije met bijna 9 hectare grond, een meertje en wat bos. Klinkt voor de meeste Nederlanders als een droom (en ook voor ons voelt dat zo) maar daar is dat helemaal niet zo bijzonder.

 

Vanaf 1 juli verhuizen wij met drie kinderen naar Hongarije om daar permanent te gaan wonen. Ik bespaar jullie alle details.

 

Het is de bedoeling om daar zoveel mogelijk zelfvoorzienend te gaan leven. We gaan er kippen houden, paarden, Hongaarse wolvarkens, zwartblesschapen en nog zoveel meer maar alles op z'n tijd.

 

We beginnen met wat schapen, kippen en een moestuin en daarna zien we wel verder.

 

Ik heb totaal geen verstand van moestuinen maar het lijkt me wel fantastisch om me daar de komende tijd in te gaan verdiepen. Dat is dan ook de reden dat ik me heb aangemeld op dit forum. Wel hebben wij ervaring met kippen, paarden etc.

 

Ik zal jullie waarschijnlijk weinig tips kunnen geven maar het lijkt me onwijs leuk om met jullie mee te lezen of vragen te stellen. Daarom alvast mijn excuses voor de wellicht stomme vragen die ik nog wel eens zal stellen.

 

Vriendelijke groeten, Sandra

 

image79251425632107.jpgimage90481425632105.jpgimage69091425632109.jpgimage42021425632111.jpgimage97411425632112.jpgimage92921425632116.jpgimage49891425632118.jpgimage71201425632154.jpgimage51181425632155.jpgimage22711425632157.jpgimage19751425632215.jpg

Link to comment
Share on other sites

Prachtig! Toch ook altijd stiekem een droom van mij. Ik heb daar veel huizen bekeken op intrenet. Echter zou ik niet weten waar ik geld vandaan moet halen om daar rond te komen. (ook kan ik daar leven van circa 700 a 800 euro in de maand)

 

Hebben jullie daar een baan?

Link to comment
Share on other sites

Dank jullie wel voor het warme welkom

 

Wij leven van het salaris van mijn man en vader van de kindjes om daar rond te komen. Wij houden ons huis wel aan in NL zodat mijn man daar kan blijven werken. Hij zal heel veel heen en weer gaan reizen naar Hongarije. Wij hebben ons hier jaren op voorbereid en gaan met deze beslissing zeker niet over 1 nacht ijs.

 

Verder heb ik daar ook een woning in de verhuur. Niet dat het ons veel oplevert maar we vinden het erg leuk om mensen te laten zien wat wij daar allemaal doen tegen een geringe vergoeding.

 

Ik zag net iets staan over rondkomen met 700 a 800 euro in de maand. Ik denk dat de Hongaren daar een moord voor zouden doen! Uiteraard zou ik dit ook niet durven met een heel gezin maar indien je maar met z'n tweetjes bent zou ik dit wel aandurven denk ik. Huizen worden nog net niet gratis weggegeven...

 

Piroska, ik heb al een berichtje voorbij zien komen. Mag ik vragen in welk deel van Hongarije jij woont? Wat een heerlijk land is het toch hè?!

Link to comment
Share on other sites

Wij zitten in Somogy, vlak onder het Balatonmeer, een aardig eindje bij jullie vandaan.

 

Over de kosten, wij leven in de winter, ( zonder verse groente/eieren etc, dus erg veel uit de winkel) voor 200 eu pm, inclusief brandstof, voer voor 4 katten en 4 honden water, gasfles en licht. Dat kan makkelijk als je deels zelfvoorzienend woont. Ja voor die 700 a 800 zou menig Hongaar een moord plegen. ( en anders ik wel... )

 

edit, ja geweldig land, ik ga nooit meer weg..

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hmmm maar voor 3 euro per uur hoef je dus maar 20 uur per week te werken, om jezelf in de winter te kunnen onderhouden. En in de zomer waarschijnlijk minder, omdat je dan groente uit eigen tuin hebt? (Zo, weer terug on topic, het gaat weer over groente. )

 

Dat klinkt toch al een heel stuk meer in balans dan in onze idiote cultuur waar onderhand beide partners fulltime moeten werken om een beetje te kunnen leven...

Link to comment
Share on other sites

Ja ik had me ook bijna niet kunnen voorstellen dat je vlak bij ons zou zitten maar het had natuurlijk gekund.. De meeste Nedelanders zitten toch een beetje bij jou in de buurt. image91731425648403.jpg

 

Tja 3 euro verdienen lijkt op dat bedrag nog redelijk maar vergis je niet. Het is erg lastig om aan werk te komen. Het leven is voor de meeste Hongaren erg zwaar. Daarentegen zijn voor de Europeanen de huizen erg interressant. Deze mooie boerderij kan ik je laten zien met 5000 m2 voor de VRAAGprijs van 13.000 euro....

Link to comment
Share on other sites

Zijn hele anderen verhouding van loon en kosten, lage kosten maar ook lage loon.

Lijkt me een prachtig land, maar wij hebben ons stekje in Duitsland gevonden.

Gezellig steeds meer moestuinliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Link to comment
Share on other sites

Ja ik zit ook goed hier in Duitsland hoor, ik blijf lekker.

 

Zijn inderdaad hele andere verhoudingen daar.

Het klinkt ook wel armoedig... Dat lijkt me ook niet altijd makkelijk.

Hoe zijn de medische voorzieningen? En de school voor je kinderen?

Link to comment
Share on other sites

Klopt de meeste Nederlanders zitten in Zuid-west inderdaad, al is dat niet helemaal bij ons in de buurt maar nog een flink stuk zuidelijker. Vanuit jou gezien WEL in mijn buurt natuurlijk

Wij hadden eerst ook bij jullie gekeken, mooie omgeving ook! Uiteindelijk toch voor hier gekozen omdat het wat vruchtbaarder en natter is, al was het afgelopen jaar wel weer iets TE nat.

Link to comment
Share on other sites

Ook wij hebben zo'n beetje overal rondgekeken. Het Balaton was ons iets te toeristisch. De Tisza was wel weer heel mooi maar uiteindelijk zijn wij vooral op zoek naar rust en mooi weer. Daarom viel het Noorden al helemaal af.

 

We konden deze huizen voor een mooi bedrag kopen en de huizen waren ook bewoonbaar. Daar was de prijs dan ook wel naar maar we wilden toch iets wat aan de binnenzijde qua afwerking lijkt op een Europese woning. Daarnaast wilden we ook water op ons grondstuk en minimaal 3 hectare grond. Uiteindelijk blijft er dan toch niet heel veel over binnen het budget wat we hadden.

 

Piroska en wij zitten denk ik ongeveer 2,5 uur rijden van elkaar vandaan. Helaas lopen de snelwegen alleen verticaal richting Budapest en niet horizontaal. Om haar te bereiken moeten we dus de kilometers op vrij slecht begaanbare wegen afleggen. Ik geloof wel dat ze nu bezig zijn aan een snelweg die wel horizontaal loopt en dan zal het misschien wel 45 minuten sneller kunnen.

Link to comment
Share on other sites

Welkom, veel plezier hier op het forum en thuis met jullie huis en plannen.

Na je 1e bericht x keer doorgelezen te hebben om te zien of je ook opgeschreven had in welke plaats je woonde, kwam ik eindelijk op het idee om eens te googelen op je nickname...

En ja, het ziet er prachtig uit.

Ik had ook al kriebels om naar het land van Piroska te gaan, maar ik ben 62 vandaag 63 geworden en heb toch maar besloten, zij het met twijfels, om hier te blijven, ik had 40 jaar geleden moeten emigreren, nu denk ik dat het toch wel te laat is daarvoor, ik word te oud!

Link to comment
Share on other sites

Beste Huub (als ik mag aannemen dat je zo heet)

 

Bedankt voor je compliment en gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Juist wanneer je die leeftijd hebt is Hongarije echt een paradijs. Je pensioen en AOW mag je meenemen. Een Nederlander leeft daar namelijk echt als god in Frank....ehhh Hongarije.

 

Ik ken juist heel veel mensen die op die leeftijd pas die stap maken. Ook veel mensen van mijn familie hebben wij reeds weten te overtuigen waarom ze juist daar in moeten investeren.

 

Ik kan in ieder geval niet wachten om eindelijk onze dromen te gaan waarmaken. Eerst maar eens heel veel gaan inlezen en bijleren hier en in de toekomst op dit forum en daarna een heerlijke moestuin, vlees uit eigen tuin en verder vooral genieten.

 

Vriendelijke groeten, Sandra

Link to comment
Share on other sites

Indien dat soort dingen niet goed geregeld zouden zijn zouden wij deze stap niet durven maken. Daarbij ben je voor ongeveer 20 euro verzekerd. Dit is voor iedereen dezelfde prijs en dezelfde rechten.

 

Indien je iets toch niet vertrouwd ga je met je gewoon naar NL. Je kunt ook in andere landen terecht met je verzekering.

 

Er gaan soms wilde verhalen rond maar inmiddels hebben wij al redelijk wat ervaring opgedaan in Hongaarse ziekenhuizen en kunnen wij niet anders zeggen dan dat het niet veel anders is dan NL.

 

Het grappige is nog steeds dat mensen vreemde gedachten hebben bij een land als Hongarije. Wellicht komt dat omdat mensen er te weinig vanaf weten. Vrijwel iedereen gaat naar Spanje, Frankrijk en Duitsland op vakantie.

 

Wij voelen ons net zo prettig en veilig in Hongarije dan in welk ander land. Wellicht soms nog wat veiliger ook. De mensen zijn erg gastvrij en helpen je graag. Supermarkten zijn vaak lang open en in elke grotere stad zit wel een supermarkt die dag en nacht open is.

Link to comment
Share on other sites

Wauw, dat klinkt zo.... wauw!

 

Ik ben 25 en momenteel woon ik hier prima, maar het kriebelt nu toch al een beetje om uiteindelijk ergens anders naartoe te trekken. Hongarije! Da's inderdaad een land waar ik nooit aan gedacht zou hebben.

 

Hoe bevalt het je daar? Leren jullie de taal ook? Is die niet geweldig moeilijk?

 

Gastvrije mensen, deels zelfvoorzienend leven, rustigere levensstijl, hmmm!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...