Jorieke123 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 As requested: mijn recept voor mayo. Men neme: - 2 schone potjes (ik werk met 2 kleine potjes, zodat je niet zo lang hoeft te lepelen uit 1 grote pot. Met alle gedroogde mayo aan de zijkanten enzo ) Ik heb er met een stift 'mayo home made' op gezet - 3 eierdooiers (gebruik het eiwit voor schuimpjessssssss)- zo'n 350 ml olie (ik gebruik alleen zonnebloem olie. het kan met bijna alle soorten, al schijnt druivenpit olie geloof ik de beste te zijn. olijfolie geeft ook echt een smaakje aan de mayo. 100% olijfolie door de mayo is niet zo lekker..)- 1,5 theelepel mosterd- 1,5 theelepel witte wijn azijn- 3 theelepels citroensap- zout- peper- en natuurlijk een maatbeker, een kom, en een mixer. Doe de eierdooiers in een kom met de mosterd, azijn, peper en zout. De eieren moeten trouwens wel op kamer temperatuur zijn. (die van mij zijn dat altijd).Dat mix je door elkaar, en dan begin je heeeeeeeeeeel voorzichtig de olie er bij te DRUPPELEN. Vooral in het begin moet je daar je best op doen. Zodra de mayo dikker wordt, kan je er grotere scheutjes in doen. Maar nooit hele grote scheuten. Zit alle olie er in, dan doe je er nog citroensap bij (je ziet de mayo lichter worden van kleur) en misschien nog wat peper. In het recept staat dat je witte peper moet gebruiken zodat je geen spikkels ziet. Maar ik vind de spikkels mooi, dusik gebruik zwarte peper uit zo'n molentje. Er kan van alles mis gaan met het maken van mayo, maar je moet er gewoon van uit gaan dat het goed gaat (tip van Jamie Oliver )Alles op kamer temperatuur (al is de mosterd dat bij mij nooit), en langzaam gieten/druppelen met de olie. Bij mij is het nog nooit mislukt. Ik bewaar de mayo in de koelkast, zelfs na openen is het nog erg lang goed hoor! Ik heb het nog niet zien bederven en we eten nou ook weer niet elke week patat of aardappeltjes. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Thanx! Vanmiddag wat eieren en zonnebloemolie halen en maar s gaan proberen.Doe je er ook wel s wat yoghurt doorheen? Of andere kruiden? Wij zijn wild van de yogonaise dus leek me wel lekker Kan je t eigenlijk ook met de hand door mixen? Ik heb alleen zo'n grote keukenmachine om t te kloppen. Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Je kan dat ook met de hand roeren in een kommetje dat je op een natte schoteldoek zet om dat goed tegen te houden. Kan je met je ene hand kloppen en met je andere olie toevoegen. Met de hand is het nl. zeker belangrijk dat je de olie er in kleine geutjes bij giet en goed klopt tot alles gebonden is. Met de mixer gebruik ik een lange, smalle mixbeker, eitjes op kamertemperatuur erin, zout, peper en mosterd erbij, olie erop, azijn en citroensap erbij en dan van onderuit beginnen mixen (je ziet het binden) en heel langzaam de mixer wat op en neer bewegend naar boven trekken. Lukt zelfs met 1 heel ei als je er niet voldoende hebt om 3 eierdooiers te nemen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Maar is die mayo dan wel houdbaar Claudia? Of moet je die die avond opeten? Ik doe er nooit yoghurt doorheen, wel kruiden (die als laatste toevoegt) Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juna Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Dit is wel heel leuk, misschien ga ik dat snel ook eens proberen. Ik ben stiekem wel een fan van mayo met kruiden bij aardappelen ^_^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olive Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Zelfgemaakte mayo is zo lekker. Eerste keer gebruikte ik alleen olijfolie...niet te vreten en ik was helemaal teleurgesteld. Nu gebruik in een klein beetje olijfolie voor de smaak en voor de rest inderdaad zonnebloemolie.Zo kun je zelf ook superlekkere aioli maken door FLINK wat knoflook toe te voegen. Quote If you have a garden and a library, you have everything you need. ~ Cicero Link to comment Share on other sites More sharing options...
rombo319 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Ik gebruik meetal arachideolie. Volgens mij is deze het meest neutraal van smaak. Ook gebruik ik het hele ei, kieper alles in een mengkom ook wat olie , dan met de staafmixer lekker mixen en eventueel nog meer olie toevoegen en dit hoeft beslist niet druppelsgewijs. Gewoon olie erbij tot je de smeuigheid goed vind. Klaar, en lekker! eetze,groets,arrie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Ja maar... blijft het dan ook houdbaar, of eet je het dezelfde avond op? Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Ze blijft zeker een week goed, langer durf ik ze niet te houden omdat er toch verse eieren in gaan. Pas op: met dooiers alleen heb ik ze liever, maar het lukt dus ook met een heel ei. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Ik gebruik meetal arachideolie. Volgens mij is deze het meest neutraal van smaak. Ook gebruik ik het hele ei, kieper alles in een mengkom ook wat olie , dan met de staafmixer lekker mixen en eventueel nog meer olie toevoegen en dit hoeft beslist niet druppelsgewijs. Gewoon olie erbij tot je de smeuigheid goed vind. Klaar, en lekker! Zo doen wij het ook arachideolie en van onderuit mixen. En wij bewaren nooit! We maken gewoon mayo omdat we dat op dat moment willen eten Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Gisteravond de mayo á la Jorieke gemaakt. Het is zeer goed gelukt! Echter, het smaakt nogal naar de mayo zoals vroeger, en die zijn we eigenlijk niet meer gewend (kocht altijd de fritessaus versie). Veel olie smaak. Wie o wie kan ons vertellen hoe we het toch minder naar olie kunnen laten smaken. Ik ben benieuwd! Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Experimenteren met diverse soorten basis olie lijkt me... En... de mayo vlak voor gebruik vermengen met yoghurt is ook lekker.... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Dat met die yoghurt hebben we gelijk na t maken ervan geprobeerd. Word een vloeibaar iets en niet echt lekker Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Lachen... HELP!! Mijn mayo wordt vloeibaar!!! (eh... er zijn diverse types yoghurt... ook dikke...) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Of toch maar afkicken van de frietsaus... cold turkey... gelijk beginnen... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Vanavond gegeten bij de frites met een dikke klodder satésaus erbij. Dan smaakt t wel lekker Ik zal die dikke yoghurt eens proberen. Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aislinn Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Ooooh...... frietje oorlog...... *kwijl* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 wat room door de mayo? Ik weet het niet hoor, moet nog aan de slag ermee. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted May 14, 2011 Share Posted May 14, 2011 Echter, het smaakt nogal naar de mayo zoals vroeger, en die zijn we eigenlijk niet meer gewend (kocht altijd de fritessaus versie). Veel olie smaak. Wie o wie kan ons vertellen hoe we het toch minder naar olie kunnen laten smaken. Ik ben benieuwd! Tja dat is het risico van zelf dingen maken zonder toevoegingen! Wij hebben een tijd lang voor grote groepen gekookt maar na een paar keer zetten wij die mensen onze eigen verse mayo niet meer voor. Ze vonden het vies! En ik kan je vertellen dat lag niet aan onze mayo maar aan de bedorven smaak van veel mensen Het kan zijn dat je een olie gebruikt die veel te uitgesproken smaakt, maar als je gewoon neutrale olie gebruikt dan zul je eraan moeten wennen. Eerlijke en heerlijke mayo, zoals het hoort te smaken! Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Ik had laatst een pot bio-mayo gekregen. Zelf koop ik dat nooit, omdat mijn budget te krap is... man,man... wat lekker... ik vrat zelfs stiekem lepeltjes mayo puur zomaar.... (eh... ik keek gisteren in de winkel naar nieuwe.... een potje van de helft van het formaat was al bijna 4 euro... even ter indicatie... ) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 man,man... wat lekker... ik vrat zelfs stiekem lepeltjes mayo puur zomaar.... Jaja das het nadeel van lekker hé. Heb ooit ook zelf mayo gemaakt, echt té lekker. Dan kun je het wel afzwakken met yoghurt of zo maar dan ben je net het lekkerste kwijt. Gelukkig is de nieuwe regel Vet maakt niet dik. Goed vet dan hé. Dus mijn probleem is nog even de slaolie. Puur olijfolie is idd niet zo lekker, helaas. edit; heb laatst de ingrediëntenlijst van de fritessaus en de curry die we hadden eens bekeken; zat in allebei aspartaam alles in de vuilnisbak gegooid. Doodzonde maar zijn ze nou helemaal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Nou nog een lekker currysaus recept om zelf te maken... daar zou ik populair mee kunnen worden bij de kids... (niet met mijn sla en bonen.. helaas...) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Ja die aspartaam gooien ze te pas en te onpas in de boodschapjes. Denk je een niet-light colaatje te hebben gekocht (vriendlief wil t ook niet in zijn voedsel) zit er stiekem toch weer wat er doorheen. Hij was woest! Wij zijn van t type, doe dan maar echte suiker maar niet die zooi. Echt unbelievable waar ze dat al niet doorheen doen Die currysaus, is dat niet gewoon ketchup met kruiden Ja we zijn idd veel te veel gewend geraakt aan al die rotzooi smaakjes. Met de pindasaus was t goed te doen. Maar we willen t toch nog een keer met room en dikke yoghurt gaan proberen. We waren als kids zo blij dat we zelf mayo hadden gemaakt We hebben t wel met de zonnebloemolie gemaakt. Oh ja en de eieren niet laten bijkomen uit de koelkast. Misschien te koude eieren gebruikt? Of toch te snel de olie toegevoegd? Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Nou nog een lekker currysaus recept om zelf te maken... daar zou ik populair mee kunnen worden bij de kids... (niet met mijn sla en bonen.. helaas...)Ik maak de mijne met kokosmelk. - een roux maken van boter en bloem, - een paar eetlepels ras-el-hanout (ik gebruik die van Delhaize), wat extra kurkuma en komijn en een teentje knoflook (geperst) toevoegen en even laten meebakken, - de kokosmelk toevoegen (halve liter) en het sap van een blik ananas of perziken (die we meestal bij kip met currysaus eten) of een paar lepels appelmoes (als je die toevallig nog staan hebt), - eventueel een greepje kokospoeder toevoegen om de kokossmaak te versterken, - op smaak brengen met zout en eventueel wat pikanter maken met gemengde peper, gember of pili pili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 In mijn directe omgeveing heb ik een paar veganisten, die hebben me geleerd hoe je mayo zonder ei kan maken. -bodempje ongezoete sojamelk-evenveel zonnebloemolie erbij en gelijk met de staafmixer erdoor-langzaam olie bij blijven voegen en doormixen tot het in begint te dikken-schepje mosterd-peper en zout-eventueel scheutje ketchup of citroenzuur erdoor-alles weer goed erdoor mixen Als hij te dik wordt giet je tijdens het mixen weer sojamelk erbij. Wordt hij te dun dan zonnebloemolie toevoegen en mixen. #Ook kan je aan bovenstaand recept wat knoflooktenen toevoegen en bieslook, dan krijg je prima knoflooksaus. #Als je in plaats van knoflook een blikje tomatenpuree toevoegt bekom je een overheerlijke cocktailsaus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.