Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik ben een nieuwe brie aan het maken en zie dat ik een stap heb overgeslagen de vorige x. Stomstomstom! Het zouten heb ik helemaal overgeslagen...

 

Nu denk ik sowieso dat die brie lichting is mislukt, want mijn jongste kwam dusdanig schuldig kijkend naar binnen, dat ik direct wist dat er iets mis was. En jawel. Meneer had gespeeld met ‘Kaaws’. Kijk mama, kaaws. Grrrrrr.... de pvc buizen, de 2 bries... alles lag ergens anders.

 

Qua vorm is het nog brie, maar daar is alles mee gezegd. Ik heb geen idee hoeveel miljoen ongewenste bacteriën erop zitten, waardoor mijn brie wat anders dan brie gaat worden.

 

Deze lichting is met 4 l melk. De brie ga ik hoger wegzetten en het zouten niet vergeten.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Nou, die simpel een brie maken is vandaag getest. Franse kaasjes associeer ik toch met gezelligheid en dat was ver te zoeken in huis met een man die een fikse longontsteking heeft.

 

Vandaag is de man voor het eerst weer wat levendiger en was er een jubelstemming. Ik heb een brietje aangesneden. De brie die ik ben vergeten te zouten.

 

Het smaakt naar brie met een beetje citroen. Niet vies op zich, maar brie met citroen is wel een rare combinatie. Niet echt geslaagd dus.

 

Had ik de brie eerder moeten eten? Is het citroenachtige zure melk? Ik heb geen idee, juist omdat het niet vies is. Maar het is geen lekkere romige brie smaak. Het was zo makkelijk te maken. Ik ben het zouten wel vergeten, maar zou het daarom zuur zijn of gewoon omdat ik te laat ben!

Jorieke had al veel eerder haar zelfgemaakte brie gegeten. Ik heb na deze 2 zoutloze, nóg 3 bries gemaakt. Ook nog niet kunnen eten wegens ziekte en absentie van eetlust....

 

231fe6d2d364a0d51c0df16444c2c1f0.jpg

 

57c01b4204b8a3dd6fb1b5a8e0c0452b.jpg

 

Muahahhaha

 

Een dikke edit

Ik heb een keelontsteking en mijn smaak is heul slecht momenteel. Als je deze brie niet vies noemt... De brie is gewoon bedorven!! Te grappig dit

En wat zonde dat ik mijn eerste brie gewoon heb laten bederven. De andere zullen dat ook zijn vrees ik... nou ja. Vind het zo simpel dit. We gaan gewoon weer in de herkansing!

Geplaatst:

Nee, je had hem niet eerder hoeven eten. Wel moeten zouten Niet dat daar nou precies dit 'probleem' door ontstaat, maar het is niet het volledige recept en dus mist er wat.

Voelde hij al zacht? Want de binnenkant ziet er op zich rijp uit, maar niet zacht..?

 

Mijn 1e kaasjes met een stuk supermarkt-brie er door werden ook wat zuurder. Heb je het zuursel in laten werken voordat je er stremsel bij deed? Dat voeg ik tegelijk toe zodat het niet zo zuurt. Voor zover dat ook uitmaakt.

Geplaatst:

Nee hij was idd nog best hard van binnen. Vandaar dat ik hem ook nog dacht dat hrt wel kon. Maar heel zuur. Vies. Bah.

Die andere 3 heb ik wel gezouten gelukkig.

Had stremsel en zuursel tegelijkertijd gedaan. In jouw eerste post stond dat dat een beter resultaat gaf. Ik volg natuurlijk braaf de expert

Geplaatst:

Heb een kaasboekje waar ik dat allemaal in noteer.

 

Blader blader. Ow ja. Deze lichting was door mijn 1-jarige onderzocht. Toen zat er veel minder schimmel op (was niet meer egaal wit wat hij toen nagenoeg was) en vast veel meer van dingen die niet erop moesten zitten.

 

Die tweede was net zo vies. Wat het ook in elk geval was, het was mooi in evenwicht.

 

Nu ben ik bang dat die 3 nieuwe ook zo smerig zijn... die zien er precies hetzelfde uit, -wel gezouten en geen kinderhandjes aan gezeten!- en zijn ook nog hard. Worden maar niet zacht.... zijn van 27/1 geloof ik. Is dat normaal?

Geplaatst:

Ok. Kinderhanden, en geen zout, dus die schrijven we gewoon helemaal af. Gaan we niet eens terugrekenen of zoeken wat het geweest kan zijn verder. Nu op de volgende wachten.

 

Ja, heel normaal dat ze nog niet zacht zijn. Ik verpak ze meestal een dikke week na het maken, in plastic. Dan zat er al aardig wat schimmel op, een mooi vachtje zeg maar.

En dan ligt het kaasje ook nog een week of 2 in de koelkast voor hij zacht voelt. +/- 3 weken van maken tot eten.

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Helemaal het vervolg van mijn camembert van eind december niet meer laten zien, oeps!

 

8 januari, even vergeten om 2x per dag te draaien en meteen blijft de korst aan het matje zitten:

AN7931s61431551455882.jpg

 

Deze keer de camembert in bakpapier gedaan en daaromheen plastic folie waar ik gaatjes in heb geprikt. En dat dan in de koelkast. Ga ik de volgende keer weer doen, heb het idee dat dit minder verstikkend is voor de schimmel. Dit is op 24 januari:

AN7973s45951551455883.jpg

 

29 januari. Deze camembert lijkt te gaan lopen, maar dat doet ie niet zelfs niet als je nog een paar weken laat liggen.

AN7977s77301551455882.jpg

Geplaatst:

Ziet er zeker goed uit! Die van mij liep aardig leeg bij aansnijden, en de binnenkant was weer niet zo zacht. Die van jou lijkt meer op een brie nog? Vrij vette melk gebruikt? Joep wil altijd wel een kaas die zeer zacht is van binnen, ikke niet zo, dus het perfecte moment van aansnijden en tempo van opeten is dan ook wel lastig... En allebei een eigen camembert is dan weer wat veel Misschien deel ik de volgende weer op in 2-en (en laat ze dan los van elkaar rijpen), zodat ik mijn helft al wat eerder aan kan snijden

 

Dat met dat bakpapier en plastic ga ik ook eens proberen

Geplaatst:

Wauw, Anna. Bjoeties idd. Begrijp ik goed dat je dus helemaal niet meer rijpt op een matje, maar meteen in de koelkast met je bakpapier / gaatjesfolie methode?

Dat zou wel een uitkomst zijn!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Leuk dat je ook weer aan de slag gaat Nasuada Zitten er niet wat weinig gaatjes in je vorm?

Dat jullie het toch allemaal aandurven met die pvc-buizen Ik houd sowieso niet van plastic, maar als, dan toch liever voedselveilig spul

 

Ziet er zeker goed uit! Die van mij liep aardig leeg bij aansnijden, en de binnenkant was weer niet zo zacht. Die van jou lijkt meer op een brie nog? Vrij vette melk gebruikt?

Was ook melk van die bioboer en die zei dat hij niet zo hoog zat met de vetgehaltes, ruim 4% geloof ik. Ik had daarom 1L van die bovenste zeer romige melk genomen en dat aangevuld met 3L 'gewone' melk. Kan dus inderdaad vrij vet zijn geweest. Vond het ook wel apart dat deze brie/camembert echt rook alsof ie enorm sterk was, maar dat het echt niet zo smaakte. Inderdaad meer als brie!

 

Wauw, Anna. Bjoeties idd. Begrijp ik goed dat je dus helemaal niet meer rijpt op een matje, maar meteen in de koelkast met je bakpapier / gaatjesfolie methode? Dat zou wel een uitkomst zijn!

Nee, niet meteen in de koelkast! Eerst laten rijpen op de kaasmatjes hoor. Bakpapier en gaatjesfolie zijn ter vervanging van alleen plastic folie, voor de rest verandert er niets.

 

Zit er dan alleen in de folie gaatjes of ook in je bakpapier?

In principe alleen gaatjes in het plasticfolie, maar aangezien ik die gaatjes pas maakte toen alles al om de kaas zat, kan het best zijn dat ik ook een keer door het bakpapier heen ben gegaan.

Geplaatst:

dcdc524bdcc11d791fe07ba15f21fa43.jpg

 

 

Jaaaaa! Hij smaakt superlekker! Fijoeh. Zo opgelucht!

 

Hij is best stevig in het midden. Had ik hem dan nog langer moeten laten staan? Qua smaak vind ik hem zo eigenlijk perfect. De randen zijn zachter en qua structuur vind ik dat mooier eruit zien. Voor de smaak hoeft hij in elk geval niet anders. Vind het zó leuk dat hij is gelukt! Na de vorige vond ik het heel spannend.

Geplaatst:

Ik heb deze lichting van 27/1 (3 stuks van 4 l melk)

 

Ik had verwacht dat ze sneller zouden rijpen. Ik heb er nog 2. Ik ga er 1 over 3 of 4 dagen bekijken of die misschien zachter is en die laatste, als dat zo is, volgend weekend eten.

 

Ik had het met een gekochte brie korst gemaakt. Maakt het voor de smaak uit hoe veel korst je erin doet? Ik had de helft van de bovenkant in 4 l melk gedaan. Ik vond het best een sterke smaak, of meer een geur dan smaak? Je kon goed ruiken dat er kaas was uitgepakt op de hele benedenverdieping in elk geval!

Geplaatst:

De hoeveelheid korst heeft geen invloed op de smaak.

Je kunt ze langer laten rijpen, dan word de smaak nog sterker.

Beetje induwen om te voelen hoe zacht ze zijn, de Fransen laten het zo zacht worden dat het bijna weg loopt.

De brie en camembert die wij in de winkel kopen is eigenlijk nog helemaal niet rijp...maar wij NLers zijn een beetje raar.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...