Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik kom thuis en het ruikt vreselijk naar zweetvoeten, ik mopper wat op mijn puber en vraag hem zijn voeten te wassen mopper mopper.... wat blijkt het is niet mijn kind zijn voetjes ruiken naar bosviooltjes....naja bijna dan.

Maar wat is het dan wel bhleeeegegge .....het is mijn vanzelf opstijgende sponzie camembert van afgelopen week.

Hmmmmm hier is wat misgegaan joost mag weten wat. De wrongel was wel heeeel papperig.

Naja de knorries vonden het heerlijk.

Dag dag 4 liter melk 2019032214064184391553260942.jpg

Geplaatst:

Huh?! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen, Nas!

Wat n raar modelletje. Lijkt me idd niet erg smakelijk...

Jammer hoor!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Wat een gekke gatenkaas Nas... ik weet zelf ook niks van brie maken, dus kan je helaas niet helpen. Maar snap je frustratie want mijn eerste brie moest ook weg. Erg smerig...

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

5929db7b237f1aeadc8c9dbd44372101.jpg

 

De linkervoorste was de eigen camembert. Gisteren op een feestje geslacht.

Ook zo’n stevige smaak, zowel qua smaak als structuur. Heel Frans dus eigenlijk en iets te heftig voor de gemiddelde Hollandse kaaseter. Maar er waren gelukkig wel wat mensen die het konden waarderen waaronder ikzelf. Al met al heel leuk en veel complimenten gehad voor mijn kazerij!

 

Moet ik hem minder laten rijpen een volgende x zodat die smaak wat milder is?

Ik wil hem ook wat vloeibaarder hebben. Hij was best massief. Hoe doe ik dat?

  • 3 weeks later...
Geplaatst:
Ik wil hem ook wat vloeibaarder hebben. Hij was best massief. Hoe doe ik dat?

 

 

Hoe heb je de kaas behandeld?

Netjes elke dag er uit gehaald, uurtje op kamer temp laten komen?

 

Zo niet dan dat doen

En mogelijk ook de koelkast temp iets lager zetten.

 

Ook langer laten rijpen kan een meer leeg lopende kaas opleveren (maar ook gelijk een stevigere smaak)

Geplaatst:

Iets van 2 weken tot hij mooi beschimmeld is, daarna bij hoogvliet gratis kaas papier halen (of AH) verpak het daar in en dan alleen nog maar in koelkast laten liggen zonder bakje. (wel elke dag draaien)

Zodra die zacht is in het midden, dan kun je hem aansnijden (of langer laten gaan voor meer smaak enzo)

  • 1 year later...
Geplaatst:

Ja, -18 graden staat op het zakje. Dat haalt mijn vriezertje denk ik niet, en het is dus een jaar over de datum. 

 

De stremming ging niet zo lekker, toen ik even tussendoor spiekte was het nog gewoon melk, of misschien net iets dikker. Heb er nog wat stremsel doorgeroerd, en maar weer afgedekt. Dik een half uur later was het snijdbaar, maar ik moest wel voorzichtig doen om niet teveel stuk te maken. En met wat roeren en later het uitscheppen was het nog wel klonterig/vlokkerig maar niet echt mooi. Veel uit elkaar gevallen wrongel. Nou ja. In een camembertvorm kan het altijd, het hoeft alleen maar te zakken en dat zal het wel doen. Dus het staat nu uit te lekken. We zullen weer zien. 

Dit oude flesje stremsel is nu echt leeg, bij de 2e toevoeging van stremsel gebruikte ik mijn nieuwe flesje. Ik weet niet of dat uit heeft gemaakt, met het oude stremsel ging vorige week de Parmezaan nog gewoon goed. 

Geplaatst:

Nou fingers crossed Jorieke! Misschien dat dat weekje toch heeft uitgemaakt. Onze vriezer staat op -22/-24, dan zou alles 1 jaar goed moeten blijven.

Haha, mijn stremsel is nooit op. Hoeveel kaas maak je dan wel niet joh?

Wil eigenlijk dit weekend weer kazen, maar ben steeds zo moe dat ik misschien ook wel gewoon niets ga doen en dan echt niks. de brie is opgegeten door de man, dus dat heb ik toch niet meer

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Vanavond het kaasje aangesneden wat ik alleen in plastic folie heb verpakt en een dag of 2 a 3 later in de koelkast heb gelegd. Die voelde al wel goed, het kaasje in papier+plastic nog niet. 

 

De smaak is errug goed :cool: We hebben er best wel teveel van gegeten :lol: Het allerbinnenste was nog net even wat steviger dan de buitenste plakken, maar ook al erg mooi en romig. En de buitenkanten liepen niet leeg zeg maar. Erg smeuïg! Blij mee :D 

  • Like 2
Geplaatst:

Nou de kaas in het bakpapier is totaal mislukt. Het midden voelde al die tijd nog veel te stevig, en de zijkanten werden maar zachter en zachter. Dus 2 dagen terug heb ik geprobeerd om het ding uit te pakken, maar hij was een beetje 1 geworden met het papier. En de korst was niet mooi pluizig maar een beetje klef. Ik had er geen gaatjes in geprikt, maar dat doe ik ook nooit bij de kaasjes die alleen in een laag plastic gaan. En die in plastic was dus echt superlekker. 

 

Ik ben er nu nog weer 1 aan het maken, maar die werd iets te dik (te vette melk) en dus heb ik er een dunne plak afgesneden. Die ik dan ga paneren en bakken als ie rijp is. 

  • Like 1
  • 4 weeks later...
Geplaatst: (aangepast)

Vandaag voor het eerst sinds tijden weer eens kaas gemaakt. 4L verse biologische koeienmelk, zuursel dat al sinds 2016 in de vriezer zit, witschimmel uit de ark, microbieel stremsel van ruim een jaar over de datum, maar het lijkt gewoon kaas te zijn geworden. Oh, en ook geen calciumchloride gebruikt, want op.. Heb het een uur laten stremmen omdat het na een half uur nog te zacht was.

Net na een uur uitlekken  voor het eerst gedraaid. Ik denk dat ik andere keren al wat eerder draaide, maarja. De doos staat op een pan met een warm water erin, want het is met 18,8 graden eigenlijk te koud hier in de keuken. Het uitlekken zou bij 22-26 graden moeten beginnen en tegen de tijd dat de kaas uit de vorm kan moet de kamertemperatuur 20 graden zijn volgens mijn boek. De temperatuur tijdens het uitlekken schijnt belangrijk te zijn, dus dat volg ik dan maar braaf ;-)

 

20210116_170612.thumb.jpg.4034890259e0df7dbd74d45dd72f94b6.jpg

 

aangepast door Anna3
  • Like 4
Geplaatst:

Hoi, ik ben helemaal nieuw in het kaas bereiden en helemaal fan van Brie.

 

Jorieke, mag ik vragen hoehoog jouw 11 cm formpjes zijn?

En ik heb witschimmel besteld, maar hoe doseren jullie dat?

Er staat dat je hetmoet oplossen in 200 cc water. Nu dacht ik, ik los het helemaal op en doehet dan in heel kleine porties in de vriezer. Kan dat?

 

En ik heb nig geen wrongelsnijder, maar heb het nu voor de goudse kaas (ook mijn eerste) met een groot gladde mes gedaan. Maar ik vond de wrongel al te klein worden. 

Is de tijd of de grote belangrijker bij het snijden? Imdat de wrongel bij Brie/camembert toch al groter moet zijn.

 

Super leuk dit topic 😁

Geplaatst:

Mijn vormpjes zijn 11 cm hoog. Dus 11 bij 11 zeg maar. 

Ik tik een snufje (maar echt een heel klein snufje, zeker op de paar liter die ik maar ver-kaas) poeder uit het zakje. Ik los het dus ook niet op in water. Ik gooi het direct bij de melk die moet gaan stremmen. 

 

Ik pak meestal maar een paar liter voor dit soort kaasjes, en dan snijd ik de wrongel met een mes. Mijn wrongelsnijder is een grotere dan normaal verkocht wordt bij bijv. de startsets. Dus dat is in een klein pannetje niet handig. Ik had eerder wel zo'n kleinere van plastic, en dat ging goed hoor. Maar die brak een keer door en was te klein voor de hoeveelheid melk voor een paar Goudse kaasjes tegelijk. 

 

 

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...