Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hoe groente en fruit uit eigen tuin te bewaren


Infinite

Recommended Posts

Ik mis dit topic nog een beetje...

 

Zo'n twee jaar geleden begon ik als hobby met vier tomaten planten in de achtertuin.

 

Van die vier planten kreeg ik best een hoop tomaten. Zoveel dat ikze weggaf aan vrienden en famillie. Wat overbleef verrotte na de pluk op de fruitschaal en kon zo de groene bak in.

 

Dan ga je toch nadenken; wat kan ik ermee en hoe bewaar ik het beter?

 

Sinds afgelopen jaar vries ik een heleboel in, ook dingen waarvan ik nooit gedacht had dat het in te vriezen was (zoals worteltjes of kruiden in olie)

 

Daarom wil ik graag dit topic starten; vooral voor beginners als mijzelf. Om kennis te delen en om ervoor te zorgen dat ik minder van eigen oogst weggooi door unkunde.

 

Dus, hoe bewaar jij je groentes en wat kun je er vervolgens nog van maken (en wat absoluut niet)?

 

Mijn eigen aanvuling:

Wortels, courgette, sperziboontjes, prei, paprika:

- vriezer

Daarna te gebruiken in:

Soepen

roerbak schotels

ovenschotels

(maar niet lekker om ' los' te eten, moet wel verwerkt zijn in iets)

 

Broccoli:

- vriezer

Daarna te gebruiken in:

Alles! Zo goed als nieuw als het de vriezer uitkomt en de pan in gaat

 

Aardbeien, frambozen

- vriezer

Daarna te gebruiken in:

Smoothies

Jam

taarten/gebak (voor erin, niet erop)

 

nectarine / pruimen

- vriezer

Daarna te gebruiken in:

Vlaaivulling / compote

 

Tomaten

- vriezer

Daarna te gebruiken in:

Tomatensoep

Tomatensaus

pastasaus

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Link to comment
Share on other sites

Misschien dit iets voor je:

 

Workshop

 

Op woensdag 18 maart houdt Leo Langeveld een avond over het bewaren van tuinproducten. Uitgezonderd diepvriezen zal het gaan over alle methoden die je kunt gebruiken om fruit en groente die de tuin in de zomer voortbrengt bewaarbaar te maken voor consumptie in de winter. Aan de orde komen wecken, pasteuriseren, steriliseren in de hogedrukpan, inleggen in zout, bewaren in de schuur of in een kuil in de tuin, kweken in het donker (witlof).

 

Aanvang 19.30 uur in 't Veldhuus op tuinenpark De Koekelt, Inschoterweg 1, Ede

 

Aanmelden bij Gerard Driessen, tel. 0318-621 909, e-mail: [email protected]

 

Bron: VAT-Ede

Hortus est amicus meus.

Link to comment
Share on other sites

Lijkt me opzich echt hartstikke leuk!

 

Maar maar ik vaak tegenaanloop met mijn kleine moestuintje/potten is dat ik niet genoeg oogst heb in 1x om te gaan wecken of inmaken.

Ik vermoed dat meer mensen hier 'last' van hebben?!

 

Hoe gaan jullie hiermee om?

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook maar een klein tuintje en ondanks dat toch weleens teveel oogst, m.n. van de tomaten. Maar ik vind wecken ideaal, omdat ik maar heel weinig vriezerruimte heb. Heb een paar weckpotten gekocht en 3 potjes tomatensaus geweckt, gewoon in een grote pan zacht kokend water. Is perfect gegaan en daarom durf ik nu wat meer tomatenplanten te zetten. M'n overschot komkommer heb ik ingemaakt, zoetzuur. Ook maar 2 potjes, maar zeker voor herhaling vatbaar.

Tomaten zou je ook nog kunnen drogen in de oven en dan op olie zetten.

Van m'n paprika's heb ik goulash gemaakt en daar 2 potten van geweckt, was ook goed gelukt, dus meer paprikaplanten dit jaar

 

Er zijn ook speciale voedsel droogapparaten te koop, heb daar zelf geen ervaring me, maar er is hier ergens wel een topic over.

 

Edit: Meerdere topics zelfs, o.a. deze: drogen-met-machine-bv-stockli-t628.html

Link to comment
Share on other sites

kortweg:

 

wij drogen:

kruiden

pruimen

tomaten

druiven

snijbonen

soepgroenten

bonen

paddestoelen

uien

knoflook

oud brood

 

wij wecken:

fruit

groenten

aardappels

tomaten

 

wij maken in:

jammen

zoetzuur

uien

zuurkool

dillebonen

 

en de rest gaat als halffabrikaal meestal de vriezer in

 

veul hè

Link to comment
Share on other sites

hier vergelijkbaar als Rob0 , maar wij vriezen wel wat meer in.

en de pasta sauzen, stampotten en soepen compleet.

wecken doen we nie meer ..hadden een hoop weckpotten 2e hands gekocht (zaten ook veel nieuwe bij) via MP

kwamen uit een kelder dus beetje muffig alles gewassen maar vrouw ruikt het nog en wil er niets van weten.

en nu zit ik met ruim 150 weckpotten

"Natura non nisi parendo vincitur "

Link to comment
Share on other sites

RobO, dat drogen van tomaten en pruimen en zo, daar had ik wel meer willen over weten, over alles feitelijk want het drogen wilde hier niet goed lukken.

Snelcursus???? Veel tijd om te leren heb ik niet meer hé, de kleindochter van acht zei een paar weken terug dat ik eerst ging sterven, de reden was dat mijn haar te wit is.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...