Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aardbeien oogsten


freggel

Recommended Posts

Ik heb een aantal aardbeienplantjes in de tuin staan. De planten van vorig jaar dragen veel vrucht. Nou zag ik dat 4 aardbeien al bijna rijp zijn, de rest is nog groen. Hoe lang kan ik de rijpe aardbeien laten zitten? Het liefste wil ik wat meer tegelijk oogsten (voor jam e.d.). Of moet ik de rijpe aardbeien er meteen afhalen omdat ze anders gaan rotten?

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij heb ik iets verkeerd gedaan als jullie al aardbeien hebben. We moesten toch tot eind mei de bloemen eruit halen?

Ik heb zelfs nog geen nieuwe bloemen...............

En je aardbeien zijn wel doordragers hoop ik? Dan kun je inderdaad wel de bloemen eruit halen, maar dat hoeft niet! Ik heb alleen de allereerste bloemetjes eruit gehaald. Maar als je nog vaker de bloemetjes eruit haalt, zullen de planten zelf groter worden, en als je dan daarna de bloemetjes wél laat zitten, zullen het er ook gelijk een heleboel zijn. Het is dus net wat je wilt.

Ik zelf vond het leuk om nu alvast aardbeien te hebben (1 is al bijna rijp en dan nog een stuk of 10 die nog vrijwel wit zijn ) maar dat houdt dus wel in dat mijn plantjes minder energie in de groei van de bladeren ed steken dan jouw plantjes.

Link to comment
Share on other sites

gekend probleem hier, het is ook het eerste jaar dat ik mijn doordragers heb, zullen ze vanaf volgend jaar meer terglijketijd gaan?

 

heb er zeker al 10 gegeten maar hier eens 2 daar eens 1 daar eens 4..

 

hoe bevalt dat invriezen?

Link to comment
Share on other sites

Wou ik het weer een beetje calorie-arm houden, gooi jij er weer een lading lange vingers tegenaan, Jorieke.

Trouwens zo ken ik er nog een.

"De lange vinger-taart" van mijn oude buurvrouw, heel veel boter, nog meer advocaat en een beetje cognac, jammie.

Nu ga ik eten.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nog een vraagje over het invriezen van de aardbeien:

Gisteren heb ik mijn voorraadje uit de vriezer gehaald. Het viel me op dat de meesten heel zacht geworden waren. Kan dat kwaad? Ik heb er wel gewoon jam van gemaakt en die smaakt verder prima, maar ik wil het toch even weten voor de zekerheid...

Link to comment
Share on other sites

Ik moest even Googlen op de terme coulie/coulis ... wat stom dat ik die nooit kende. Ik maak eigenlijk jam, om die weer te verdunnen naar behoefte... dus in een pannetje wat jam en water door elkaar kloppen totdat er een sausdikte ontstaat... lichtelijk opgewarmd. Werkt ook prima hoor, lekker warme saus door de vla bv.

 

Het verschil is dat de kant en klaar gebottelde coulis ook koud gegoten kan worden, gewoon direct klaar voor gebruik dus.

Hoe zit het met de houdbaarheid van deze sauzen? Als die ook tussen de 6 maanden tot een jaar is, stap ik over op het maken van de coulis, denk ik... Jam om de jam eten we nauwelijks... of niet...

Link to comment
Share on other sites

Als je ze luchtdicht hebt afgesloten, kan je merken als het deksel is vacuum getrokken is, naar beneden dus.

En merk je ook bij het openen, soms met 2 een gevecht om het potje open te krijgen.

 

Doen ook zo tomaten in pot voor de soep, zijn langer houdbaar dan 1 jaar, maar dan zijn ze goed als op gewoonlijk.

Van vorig seizoen niet 1 slecht gehad, doe de aardbeicoulies-tomatencoulie kokend in de potjes, meteen deksel erop en omdraaien.

Doe ook op die manier peertjes ingekookt in suikerwater, ook heerlijk op ijscreme of vla (pudding voor de Vlamingen!)

 

Kook de aardbeien met suiker en de tomaten met zout, is me gezegd dat ze dan beter bewaren.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...