Geplaatst: 4 januari 20241 j Ik heb mega veel zin om kaas te maken! De herfstvakantie is geannuleerd, dus ik heb een week tijd ’over’. Ik ga weer eens alles bestuderen en wil dan in elk geval een kaas met kruiden maken. Dat heb ik nog nooit gedaan. Volgende week vakantie. Wordt vervolgd. Och arme ik. Ik kreeg een driedubbele hernia! Zo sneu zeg. Kennelijk had ik veel zin om kaas te maken, niets van terecht gekomen. Het is nu dik een jaar later dat ik ga kazen. Zuursel in de maak. Stremsel gekocht. Nu de rest nog.
Geplaatst: 25 januari 20241 j Alle kaasspullen zijn schoongemaakt. Geheugen is opgefrist. Alarm is gezet voor de boer. Vanavond melk kopen. Morgen is het zo ver!Mijn pekel is zowaar nog goed en schimmelvrij.
Geplaatst: 25 januari 20241 j NEEEEEE…Mijn grote kaaspan kan niet op mijn inductie fornuis. Hij slaat steeds af. Ik kan wel janken. Moet dus of mijn plan laten varen, of in meerdere pannen werken. Ik laat dit nog een uurtje inwerken. Daarna is de boer weg.
Geplaatst: 25 januari 20241 j Auteur Hoe heb je dat eerder gedaan dan? Of had je toen nog geen inductie? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 25 januari 20241 j Eerder gewoon op het gasfornuis. We hebben pas sinds de zomer van het gas af… maar dat is soms echt niet handig Edit: nieuwe pan besteld. De nieuwe is 23 l. Had liever 28 l gewild, maar misschien maak ik weer 2 jaar geen kaas dus dit lijkt me beter. Al heb ik de pan wel veel gebruikt voor tomatensaus te maken.Ik had ooit een feta vorm gekocht. Vind dat ik nu wel eens feta kaas mag gaan maken. Beetje vertraging opgelopen, maar ach. Het komt.
Geplaatst: 27 januari 20241 j Pffff spannend hoor als je al zo lang geen kaas hebt gemaakt! Ben nu in de stremming pauze. Duimen maar dat dit eerste deel goed gaat.
Geplaatst: 27 januari 20241 j Auteur Ha hij zit echt wel goed vol die pan! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 27 januari 20241 j Niet dat het zinvol was helaas. 2 uur later nog steeds niet gestremd. Ik geef kaasmaken officieel op. Wel een handige pan voor de tomatensaus aan overgehouden als ik iets positiefs erover moet zeggen.
Geplaatst: 28 januari 20241 j Echt zonde. Niet voor de pan, die zal je wel vaker voor iets gaan gebruiken jou kennende. Wat heb je met al die ongestremde melk gedaan? Yoghurt? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 28 januari 20241 j Nope. Weggegoten. Wat moet je met 23 liter yoghurt. Was er helemaal klaar mee met al die witte ellende. Was ook nog eens mijn eigen schuld. Gewoon een domme rekenfout gemaakt met zuursel…Dubbel leed, want goot de melk weg in de gootsteen. Hadden we lekkage! Al die liters die via de kastjes op de vloer kwamen. Het was een gezellig middagje schoonmaken tussen de zoute tranen door. Kon echt niks meer hebben.
Geplaatst: 29 januari 20241 j 19 uren geleden, Mellie zei: tussen de zoute tranen Echt wel ruk dit. En zo zonde van de melk. Ik kan me voorstellen dat je de pan omkiepert uit frustratie en idd wat moet je met 23 liter aangezuurde melk. Enfin, voorlopig geen kaas meer maken snap ik. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 4 februari 20241 j Oh. Ik kan me de zoute frustratietranen zo goed voorstellen! Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
Geplaatst: 13 december13 Dec Ik heb een algemene vraag aan de kaaswaxers. Omdat dat het vooral met harde kaas als Goudse gebeurt, stel ik de vraag hier maar.Ik had begrepen dat het waxen de rijping van de kaas stopt, anders dan bij coaten. Misschien klopt die info wel helemaal niet. Maar wat ik me dan afvraag: als je een, inmiddels voldoende gedroogde kaas van een week of 2 oud waxt, kan het dan nog wel bijvoorbeeld belegen worden? Ik krijg uit dit topic namelijk de indruk van wel. Dan zou de kaas dus nog wel verder rijpen in de wax.Ik ben namelijk van plan om te gaan waxen (eerst de kaas nog maken), maar houd wel van wat meer belegen en oud. In ieder geval van meer op smaak. Of gebeurt dat sowieso wel in wax?
Geplaatst: 14 december14 Dec Auteur De wax zorgt ervoor dat de kaasjes niet te hard indrogen, en dat er geen schimmel op de korst komt. Ze rijpen wel gewoon door. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 18 uren geleden18 u Vandaag heb ik me gewaagd aan mijn eerste kaasje Goudse stijl. Met 4 liter melk, flinke scheut slagroom, in 2 pannen. Mijn pannen gaan tot 3 liter, dit was dus wel een beetje de max. Voor nu dan 😊. Ik kreeg het net in mijn vorm.En toen persen…. Deze opstelling leidde tot 3 x instorting, wat een drama.Daarna werd mijn ruimtelijk inzicht wakker. Dit ging beter, maar het bleef behelpen.Aan het einde van de avond (toch wel zo’n 5 x gekeerd) was dit het voorlopige resultaat. De korst is best al goed gesloten, denk ik. Nu staat de vorm op uitlekbord en onder handdoeken in de zitkamer voor de nacht. Daar is het het warmst. Morgenochtend pekelen. Zin in!Tenslotte ricotta gemaakt van de eerste wei. Die staat al lekker uit te lekken in de ijskast, gezouten en wel.
Geplaatst: 12 uren geleden12 u Auteur Ziet er goed uit! Het is dus wel een beetje behelpen met de kleinere pannen als ik dat zo lees. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 6 uren geleden6 u 8 uren geleden, Mellie zei:Cheese fever in tha houseBest wel 😉…..6 uren geleden, Jorieke123 zei:Het is dus wel een beetje behelpen met de kleinere pannen als ik dat zo lees.Dat heb je goed, dusssss … ik vermoed dat er wel een grotere pan gaat komen. Of zo’n 10 liter emmer. Maar dat laatste lijkt me ook gehannes met steeds bijwarmen in een gootsteen met warm water. Eigenlijk ook te zwaar voor mij om te tillen. Nog maar even over nadenken wat het gaat worden.Vanochtend heb ik het kaasje gewogen: bijna 600 gram. Dat viel me niet tegen! Nu dobbert hij in het pekelbad. De pekelweger was overigens geen overbodige luxe. Mijn pekel zat op 15, na 1 meikaasje. Dat gaat dus best hard.
Geplaatst: 2 uren geleden2 u Dank je wel voor de bouwtekening @rorror ! Maar ik heb inmiddels een andere oplossing in het vooruitzicht, dankzij een lief forumlid 😊.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.