Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Rood (kroos of sleedoorn)pruimpje met doorns?


Kroosmoesje

Recommended Posts

Dag kenners en liefhebbers, ik ben nieuw op dit forum (zal me later nog voorstellen op voorstel-pagina) en nieuw in het tuinieren. Achter in mijn (nieuwe) wilde tuin heb ik een struik ontdekt waarvan ik dacht dat het sleedoorn was. Hij heeft er alle kenmerken van (volgens mij), inclusief lekker lange stekels. Hij stond mooi in bloei vroeg in het voorjaar (voor de meidoorn) en kreeg daarna een paar groene besjes. Vorige maand begonnen de twee nog resterende bessen te rode wangen te krijgen. In de verwachting dat ze nog blauw zouden worden heb ik ze rustig laten hangen. Vorige week lag er tot mijn teleurstelling een op de grond, de andere hing nog, fraai donkerrood (maatje kroosje). Mijn mannetje is een makkelijke die heeft de helft van het besje geproefd. Ik verwachte een zure pruim van mijn man, maar hij bleek heerlijk. De andere helft heb ik gegeten en hij smaakte als een pruim, totaal niet zuur. De andere heeft mijn mannetje geoogst en gegeten, die was minder rijp (zuurder en harder), maar ook lekker.

 

Iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Zijn er wilde pruimen met doornen of zijn er kruisingen van sleedoorn met pruim met doorn of heb ik een soort kroosje met doorns of ... ?

 

Ik wil wel foto uploaden, maar ben daar niet handig in. Ga me daar later wel in verdiepen (,maar ga nu naar bieb boeken halen over biotuinieren en stekkies hei verzamelen en verwerken).

Link to comment
Share on other sites

In zijn algemeenheid kun je ook zonder foto wel zeggen dat de hele pruimenfamilie erg makkelijk met elkaar kruist, opschot maakt en zaait ( vogels-pitten-schijten= zaaien ). Of het kroosjes zijn ( wie noemt wat kroosjes ? ) of Wiegers, of andere plaatselijke namen / streeknamen van wilde pruim, pruimkers en wat al niet meer zij. Het is 1 grote genetisch onduidelijke brei, of iets exacter gezegd : kán het zijn. Er komen vele wilde/ half wilde varianten voor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...