Ga naar inhoud

Ent Project 2016 Appel Pruim e.a.


Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Als je de onderste zijtakken bij een spil op zo'n 60cm wilt, dan bij de meeste rassen op 80cm hoogte snoeien in maart.

Wel snoeien, want je wil ook vertakkingen onderaan.

aangepast door tielse flipje
Aanvulling
  • Thanks 1
  • 1 year later...
Geplaatst:

Volgens mij is dit nog steeds het meest uitgebreide ent-topic wat hier te vinden is. Vandaag heb ik een appel geproefd waar ik echt van onder de indruk ben: Rubis Gold. Ik vermoed dat dit ras beschermd is en alleen commercieel geteeld wordt/mag worden. Heeft iemand wellicht contacten om toch aan wat enthout te komen?

 

Ik lees regelmatig agf.nl en daar komen de laatse jaren meer en meer 'branded'-appelrassen voorbij, een leuke trend om te volgen. Bij m'n vaste super Lidl hebben ze zo ook al de Evelina wat een hele lekkere frisse, zoete en knapperige rode appel is. Voor beide rassen geldt een beetje hetzelfde als bij Pink Lady volgens mij. Toch benieuwd of we als particuliertje er op de één of andere manier aan kunnen komen. Kan natuurlijk altijd de kweker vragen of ik een boompje mag hebben. 🤣

  • Like 3
Geplaatst:

Kwekers van appels willen voorkomen dat nieuwe soorten en masse worden aangeplant zodat de prijs keldert. We hebben dit gezien bij de Elstar en Jonagold. Door een soort een beschermde status te geven hoopt men die soort redelijk exclusief te houden. Nadelen zijn dat die soort niet in iedere winkel te koop is en dat de prijs aan de hoge kant is. Aan enthout van beschermde soorten is voor de gewone consument via legale weg niet aan te komen.

 

Je ziet dat men de laatste jaren op zoek is naar een concurrent van de Pink Lady. Dit is een behoorlijk populaire appel geworden.  Belangrijke pluspunten van de Pink Lady zijn dat de smaak redelijk consistent is, niet gemakkelijk butst en goed te bewaren is. Het schijnt overigens dat de Pink Lady niet echt een gezonde boom is en dat er flink gespoten moet worden om allerlei aantastingen tegen te gaan. Van de 'nieuwe'. soorten die ik geproefd heb, zijn er weinigen die aan Pink Lady kunnen tippen. Als ik mij goed herinner heeft Evelina een tamelijk dikke schil wat bij een handappel niet handig is. Ook Sprank en Tessa halen het in mijn beleving niet bij Pink Lady.

  • Thanks 1
Geplaatst:

Pink Lady (Cripp's Pink, Australie)  heeft een heel lang groeiseizoen nodig om een beetje smaak te krijgen. Lukt in NL meestal niet, de winter valt in voor de appel rijp is, een beetje hetzelfde als bij Granny Smith. En inderdaad, er moet meer gif op dan op een Golden Delicious om een beetje een consistent toonbare appel te krijgen.

 

Van Nederlandse bodem is SQ159 (Natyra, Magic Star, Sprank, afhankelijk van hoe je 'm teelt en waar je 'm koopt) zo'n beetje de lekkerste van de laatste tijd. Doet 't prima op Nederlandse grond. Laat, maar niet te laat.

 

Tessa pas gekocht bij de Jumbo in mijn buurt: veel kraak, weinig smaak.

 

In alle gevallen: sprietjes enthout vinden is lastig.

  • Like 2
Geplaatst:

Iemand trouwens onderstammen bij Schrama besteld?

23 oktober besteld en betaald, maar nog niks gehoord. Vorige week 1 dag enkele keren proberen te bellen, en zojuist weer, maar de telefoon is telkens in gesprek. En op de email van vorige week heb ik nog geen reactie ontvangen.

Vraag me af wanneer de onderstammen geleverd gaan worden. Liever vandaag dan morgen, want januari te druk met werk en februari gaan we verhuizen dus ook weinig tijd. En ik wil ze eerst oppotten en in de kas zetten voordat ik in april ga enten.

Geplaatst:

Dat het een clubras is en wat dat betekent dat vermoedde ik al. Blijft ergens toch ook jammer dat het zo beschermd is. Blijft dan sowieso de vraag of het een sterk ras is of niet wat geschikt zou zijn voor onbespoten teelt.

 

Voor wat betreft Sprank, is daar wel particulier aan te komen?

 

En ik vind Evelina persoonlijk wel een heerlijke appel die ook goed bewaard in de koelkast. 

  • 2 weeks later...
Geplaatst:
Vruchtboomkanker en onderstam B9
 
Onderstam B9 zou een verbetering zijn voor M9 doordat deze beter tegen vorst kan en minder gevoelig voor droogte. Dit terwijl de groeikracht ongeveer hetzelfde is.
 
Maart 2022 heb ik 6 appelboompjes geënt op B9 en 6 op M9.
Inmiddels zijn er 3 van de 6 op B9 onderstammen aangetast door vruchtboomkanker. Van de M9 onderstammen is nog geen een aangetast.
 
Dit verschil vindt ik toch wel erg groot om het als pech te zien.
 
Wat zijn jullie ervaringen met B9 en vruchtboomkanker?
 
VruchtboomkankerB9onderstam.jpg.2e38aa5ed2fc1141c39e0aabf305415e.jpg
Geplaatst:

Geen ervaring met B9. M9 groeit voor geen meter in Ehv, zal met B9 niet veel anders zijn. Ik weet niet wat voor grond je daar in Oss hebt (zand of toch Maasklei?). Het is afgelopen jaar echt zeiknat geweest, helpt ook niet bij vruchtboomkanker.

Sinds afgelopen jaar wordt de genenbank op M9 met Golden Delicious als tussenstam geent. Zou betere resistentie tegen vruchtboomkanker geven. Ik ben benieuwd, ga begin januari kijken.

Geplaatst:

Het verbaast me hoe oppervlakkig de wortels van de zwak groeiende onderstammen zitten. Bijna alles bij Kwee en M9 zit in de bovenste 30 cm. 

Ons moestuincomplex heeft ca 60cm zwart zand, dan 2 a 3 cm harde rode klei (ondoorlaadbaar) en daaronder zit wit zand met grondwater.

Geplaatst:

Sprank is inderdaad een goed appeltje. Ik zocht een paar jaar geleden ook naar enthout, tevergeefs. Daarna als goedmaker Santana appelboom aangeschaft, welke prima appels geeft zonder veel gedoe. (Tevens een boom die beter geschikt is voor mensen met een orale appelallergie).

Geplaatst:
37 minutes ago, tielse flipje said:

Ik dacht dat het gebruik van de Golden tussenstam de kans op stambasisrot (Phytophtora) verminderde. 

 

Zou kunnen, maar de genenbank heeft vooral last van vruchtboomkanker (Neonectria ditissima). Het ene ras wat meer dan het andere. Die tussenstammen werden door de kwekers op 't proefbedrijf voorgesteld.

Geplaatst:

Comtesse de Paris heeft een lang groeiseizoen nodig, langer dan we in NL hebben. Daarom wordt het ras hier gezien als een stoofpeer.  Het is van oudsher toch vrij veel aangeplant geweest (want het is wel een erg goeie peer), en dat is ook de reden dat ik 'm ent. We hadden altijd een CdP op onze boomgaard, die is een paar jaar geleden van ouderdom doodgegaan, tijd voor een nieuwe.

  • Like 1

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...