Jump to content

acpronk

Members
 • Posts

  1,507
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by acpronk

 1. Water gegeven en een emmer smeerwortelgier gemaakt.
 2. Lijkt er wel sprekend op. Had ik vroeger ook een plant van, van de oude tuinder. Kan zich goed uitzaaien.
 3. @HuubvG hoe zet je de bamboestokken vast? Ik deed het 1nof 2 jaar geleden met touw, maar dat geeft te veel speling, en met storm ging dat niet helemaal goed. Combi bamboe, touw en gaaas met tierips gaat wel goed. Mijn tuinbuurman heeft zoiets dit jaar gemaakt, maar dan alleen met tierips vastgezet, en hij zegt dat het wel stevig vast staat.
 4. Ik had de knoflook donderdagochtend geoogst, en onder de tuintafel gelegd vanwege de vele regen in de middag en avond. De volgende dag opgehangen. Maar vrijdagochtend zaten er toch wel minimaal 10 slakken in, zowel huisjesslakken en naaktslakken. Maar knoflook die stinkt?[emoji848] Ik had ook preimineervlieg in de bloemen van gewone knoflook en van ok, en ook enkele deels open bollen van gewone knoflook en ok. In de Sint-Jansuitjes heb ik ze evenwel niet gezien.
 5. @Mellie heb je al pootgoed voor volgend jaar apart gelegd? Of maakt het jou niet uit wat je plant? Persoonlijk hecht ik zeer veel waarde wat ik plant, als ik er geen rasnaam bij heb plant ik het niet en eet ik het op.
 6. Je bedoelt toch dat de oude tak waar je het over hebt (die frambozen heeft gedragen), van vorig jaar is, en op de zijtakken hiervan zaten de frambozen? Die mag je sowieso wegsnoeien, die heeft geen functie meer. Gaat sowieso dood. Afhankelijk of je zomer of herfst frambozen hebt, krijg je in de herfst nog een (tweede) oogst. Alle frambozen geven in de zomer een oogst (als je de takken van het voorgaande jaar niet weggesnoeid hebt), maar alleen herfst frambozen geven ook in de herfst fruit op het nieuwe hout.
 7. Gisteren weer wat onkruid eruit gehaald, en wat planten op de plek van de gerooide knoflook geplant. En de helft van de Digitalis afgeknipt, vind ze wel mooi maar wil niet dat de hele tuin er volgend jaar mee volstaat.. En een begin gemaakt met plantenvoeding, emmer met smeerwortel bocking 14 en ruwe rietsuiker (500 gram suiker, weet niet hoeveel gram plant er in een 10L emmer gaan, niet gewogen...). Moet er nog rijst/melk bacteriën bij doen, maar Diana schreef dat het ook iets later nog kan. Al heb ik haar blog van afgelopen vrijdag nog niet gelezen..
 8. Dat had ik vorig jaar zomer ook. Ik vermoed dat er een graver (muis of woelmuis o.i.d.) aan een deel van de wortels heeft gezeten waardoor de wateropname te laag is voor het aantal bladeren. Wat ik niet heb gedaan, maar jij wel kunt doen is een aantal takken verwijderen om zo de verdamping te beperken tot er meer wortels zijn gevormd (mits het niet te laat is). Maar het kan ook een (wortel) ziekte zijn waardoor de wateropname verstoord is.
 9. Je kunt ook eerder oogsten, maar aangezien de komende 2 weken droog zijn kun je gerust langer wachten. MAAR, als de grond de afgelopen week te vochtig was, is er al kans op schimmel/rot. Had ik. 1/5 kon ik weggooien. 2 dagen geleden geoogst, loof begon daarvoor snel geel te worden. Dus kans dat je geen schimmel hebt met nog groen blad.
 10. Ah gelukkig, dan hoef ik niet aan mezelf te twijfelen [emoji16]
 11. Hmm, zouden dit nou groene capucijners (blauwschokkers) zijn, of heb ik een zaadje van de sugarsnap of doperwt verkeerd gelegd?🤔 Lijkt me meer op een doperwt dan sugarsnap (Sweet Oregon dacht ik).
 12. De gisteren geoogste olifantenknoflook. Wel wat kleiner dan die van Jorieke, maar toch heel tevreden. 2 jaar geleden begonnen met 2 bollen. De mini bolletjes hebben niks gedaan..
 13. Hij is waarschijnlijk verhuurder. Gouda is niet zo duur hoor. Ik zit in Boskoop, tuintje kost 60 euro per jaar (100m²), en vanaf volgend jaar 65. @Goldfish zit in Gouda, maar dacht dat hij ook ongeveer net zo veel als ik betaalt.
 14. Daarentegen is ingevroren fruit veel goedkoper dan vers fruit.Dua invriezen is niet per se nodig.Beter investeren in meerdere rassen van hetzelfde fruit (oogst spreiding) or ander soort fruit erbij.
 15. Knoflook oogst van vanochtend. Zitten ook wat beschimmelde tussen, morgen de buitenste laagjes van de beschimmelde eraf halen en die dan snel eten (mits nog goed uiteraard). Vorig jaar kon ik die wel weggooien, maar eerst even kijken voor de zekerheid.
 16. Kat ruilen voor eend? Straks worden de druiven groter (nu paar mm), maar dan vallen ze ten prooi aan de eenden. Heb al om enkele trossen een zakje gehangen, maar ik ga verder als de druiven een cm groot zijn. Vanochtend de knoflook geoogst. Was gisteren op de tuin, en viel op dat de knoflook heel plotseling erg snel geel begon te worden. Oorzaak was snel gevonden, de rot was begonnen [emoji43]‍[emoji94] Denk dat wel 25% in meer of mindere mate verrot is. Een aantal trok ik zo op zonder bol! Volgend jaar toch voor de grote regenval oogsten...
 17. Mooie bollen, ik heb ze ook vanochtend geoogst. Maar moet naar een klant, dus morgen pas foto's.
 18. Bindsla. Op de moestuin zag het er nog wel klein uit, maar thuis is het toch wel een volwaardige krop.
 19. De tweede foto ziet eruit als galmijt, de eerste kan de plek zijn waar de mijten zitten.
 20. Op de websites van de Tuinen van Weldadigheid en Leven van het Land staat af en toe wel een een indicatie van de bewaarbaarheid. Op http://www.eemlook.nl/knoflook-soorten/ is er een indeling naar knoflook groep, en daarin staat een indicatie van de bewaarbaarheid. Zelf vind ik de Korean Red een asiatic, gezien de lange bewaarbaarheid en groei. Welke ik nu over heb van vorig seizoen (en waarvan ik de naam weet): Korean Red en morado, zeer goed bewaarbaar (nu nog goed). Inchelium Red en Red Touch niet zo goed bewaarbaar (meeste teentjes al verdroogd, sommige nog eetbaar). Uitgedroogde teentjes kun je overigens nog voor andere dingen gebruiken.
 21. @ian let wel, niet alle knoflook rassen kun je even lang bewaren.
 22. Zo min mogelijk snoeien. Pas later in het seizoen kun je wat toppen eraf knippen en het blad roerbakken. Doe ik pas tegen de oogsttijd, maar een maand eerder moet ook kunnen.
 23. Enkele dagen geleden kreeg ik die error, ergens op een ochtend. Via Tapatalk werd niets geladen, en de mobiele website (website vis de telefoon bekeken) gaf die error.
 24. Het is al Sint Jan geweest, en vandaag heb ik het grootste deel van de uitjes geoogst. Ongeveer 1/4 staat er nog, ik denk de grootste planten en uitjes.
 25. Vandaag even langs de moestuin, een kropje sla geoogst en wat Nieuw-Zeelandse spinazie.
×
×
 • Create New...