Jump to content

acpronk

Members
 • Posts

  1,099
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by acpronk

 1. Ik was het niet, maar welke rassen appels en peren heb je?
 2. Nee, dat niet. Tenminste, niet op gelet. Albert Heijn dacht ik wel.
 3. Ja, het is lastig. Meestal hebben ze geen zichtbare ogen. Ongeveer 2 weken geleden heb ik wel 2 stukjes bij Lidl kunnen scoren. Die hebben in totaal een stuk of 5 groeiende ogen.
 4. Nog even een toevoeging, als je ze kort op de stam ent, en ook nog de laatste knop van de ent naar boven last wijzen, dan kun je er achteraf alsnog voor kiezen om 1 ent aan te houden en de rest weg te knippen (voor boom met stam).
 5. Wat ook zou kunnen, meerdere enten per onderstam doen, maar dan wel op de zijtakken van de onderstam, mochten die er zijn en dik genoeg zijn. Mocht niet alles aanslaan, dan heb je dus reserve.
 6. Vandaag stekhout van mijn Victoria pruim geknipt. Deels ook naar @geerth gestuurd. Verder aardperen in potjes gepoot, 12* Gigant, 12* Dwarf, 8* Fleurop d'Anjou. Afgelopen dinsdag ook Götlansk Lilafleckig, Patate en Grosse Weisse Schweizer bij De Tuinen van Weldadigheid besteld, als die binnenkomen kan ik nog 46 potjes vullen, de rest wordt opgegeten. In de moestuin gaat nu nog niet, ze gaan binnenkort de beschoeiing vervangen (tenzij ze dat deze week al hebben gedaan, ben al 7 dagen niet wezen kijken).
 7. Oh ik wist niet dat hier ook een topic over was.. Afgelopen maandag een Smokey en Honeywood besteld, moeten nog binnen komen.
 8. De prijs is er stuk. Denk een cm of 25 lang. Had er vorig jaar ook besteld, onderstammen en enthout. Ik ga morgen enthout van mijn Victoria pruim snoeien. Ik zou je wat op kunnen sturen. Die in de huistuin staat er nu 8 jaar, maar was van plan deze weg te halen. Afgelopen najaar flink kleiner gemaakt, maar wat enthout laten staan. Had namelijk vorige winter een Victoria pruim gekocht voor de moestuin. Ik wilde wat enthout op enkele onderstammen enten. En de gekochte enthout van andere pruimen ook, maar ik bedacht me dat ik ook wat op de boom in de huistuin kan enten. Heb ik straks wat meer rassen op een boom. Qua pruimen onderstammen heb ik 3* Wangenheim en 4* WUR S766.
 9. Interessant topic, heb nog niet alles gelezen want druk met werk. Toevallig vanmiddag wat enthout bij Aatree gekocht. Appel, pruim, peer, kers. Vorige winter een entmes bij de Tuinheeren gekocht. Werkt goed. Heeft een licht gebogen blad en een redelijk scherpe punt. Enten van appel afgelopen mei ging redelijk, enthout was al te veel uitgelopen / knoppen afgevallen. Slaging 1/3. In september stuk of 30 oculaties op de roos gedaan en 3 chipbudding, slechts 1 oculatie was mislukt in november gekeken. Enkele dagen geleden een deel bekeken, en de knoppen beginnen al te zwellen.
 10. Eigenlijk ben ik de naam vergeten, en te lui om het op te zoeken.. (Edit: Pronks Glorie) Misschien is het een idee om ze kort te houden, zodat ze wat bossiger worden? Dus na elke zeg 5 bladeren toppen. Als het dan tijd is om ze uit te planten, dan hebben ze heel veel nieuwe zijtakken. Wellicht dat dat de oogst vergroot.
 11. Diana heeft er een stukje over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/chayote/ "chayotes met een geheel gladde schil, chayotes met een sterk stekelige schil. En tenslotte heb ik een chayote die slechts een beetje stekels heeft. Als ik op internet zoek schijnt dit naamloze ras de beste opbrengst in Nederland te geven." Dit naamloze ras had ik dus, maar @Goldfish had er wel een naam aan gegeven. Zelf had ik ze afgelopen jaar niet, maar de tante van mijn vrouw had een flinke oogst, en heeft een paar maanden geleden gezegd mij er één of enkele te geven. We gaan het zien.
 12. In de Chinese supermarkt (wij gaan naar Amazing Oriental) kun je ook zulke "onderbakken" kopen, kosten iets van 7,95 maar daar krijg je ook wel een beetje eten voor terug. Daar passen 6 P9 of 4 P11 (vierkante) in. Ondertussen heb ik al een redelijke collectie verzameld. Redelijk stevig, maar met volle potten wel met 2 handen vasthouden.
 13. https://www.google.com/search?q=green+boots+propagator&oq=ggreen+boots+pro&aqs=chrome.1.69i57j0i22i30l3j0i10i22i30j0i22i30j0i8i13i30l3.6578j0j16&client=ms-android-xiaomi-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=uQBYb6xUvynzEM Verder gebruik ik vierkante 9cm (0,5L) en 11cm (1L) potjes voor de opkweek van wat grotere gewassen, of planten die wat langer binnen moeten staan, zoals paprika, tomaat, komkommer. Als onderbak meestal van die grote, platte onderbakken, maar die zijn van zacht plastic, dus dat is niet handig verplaatsen.. en ze scheuren best snel.
 14. Ik heb er 31 december na lovende recensies ook in totaal 10 gekocht, 2* 40 cellen diep, 4* 40 laag, en 4* 77 laag. Moeten nog binnen komen. Als onderbak zal ik de propagator van Action gebruiken, heeft dezelfde maat. Moet er alleen nog wat meer van kopen als ze in het voorjaar weer in het assortiment komen.
 15. Ik denk wel meer. Ik heb hier losse tenen van de bollen waarvan ik tenen heb gepoot, deze hebben niet de gewenste grootte maar zijn alsnog best redelijk qua maat. Deze zijn nu gemiddeld net geen 2 gram (29 gram voor 15 tenen). Ik schat dat een gemiddelde teen (een bol heeft grote en kleine tenen) vol in het vocht (toen ze net verpakt werden) 4 gram woog. Afhankelijk ook van ras. Dus dan is 3 kilo 750 tenen[emoji848] Bij 5 gram zijn het alsnog 600 tenen..
 16. Daaronder kan makkelijk, het duurt toch nog een hele tijd voordat de knoflook boven komt. Verstikken is het trouwens niet, het is het wegnemen van het licht waardoor de planten dood gaan.
 17. Een kilootje zelfs! Zijn dat ongeveer 250 teentjes? Toevallig heb ik gisteren gekeken. Degenen die het eerste boven kwamen, zijn nog ongeveer 10cm. De meeste rassen komen nu net boven, van slechts 1 ras heb ik nog niks gezien. Maar nog ruim 50% is nog niet boven. 7 weken geleden gepoot. Vorig seizoen had ik rond 20 december gepoot, prima oogst. De beste dag om knoflook te poten is gisteren (echter niet voor 10 oktober), vandaag is de op één na beste dag.
 18. Alle langwerpige lampen in koud wit zijn compatibel. Liever geen spots, die geven slechts (veel) licht op 1 plek. Gloeilampen of andere soortgelijke lampen schijnen van 1 plek, waardoor je snel schaduwen krijgt, en dus ongelijke lichtverdeling. Langwerpige lichtbalken of die vierkante of rechthoekige plafondplaten (die je veel in kantoren ziet, ben de naam even kwijt) geven een meer uniforme lichtverdeling. Zelf heb ik 2 harde led strips van 1 meter elk opgehangen in koud wit, met zelfs een licht paarsige gloed. Op 10cm afstand geeft de telefoon ongeveer 8000 lux aan. Planten groeien er goed onder.
 19. Volgens mij zijn dat LED batten: https://www.google.com/search?q=led+batten&oq=led+batten&aqs=chrome..69i57j0i512l7.5342j0j16&client=ms-android-xiaomi-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#scso=_6j3UYZ-iB-_R7_UP-L6UQA3:909.0908813476562 Koud wit is beter dan warm wit.
 20. Mijn ervaring is dat die van eigen oogst sneller kiemen dan die gekochte, dus ik begin pas in februari.
 21. Meer zaaien dan je nodig hebt. Een deel ontkiemt niet, ander deel wordt opgegeten of groeit slecht. En als je toch nog teveel hebt, dan kun je altijd nog wat weggeven.
 22. Een uurtje later kwam er toch wat gas vrij, maar even daarvoor had ik wel wat gekookt en gebakken en dat geproefd. Maar het kan ook toeval zijn.
 23. https://www.lambertpeatmoss.com/products/blond-medium-peat-0-10-mm/ Zo te zien is het gewoon gemalen gedroogd mos. Dus een blok gedroogd mos kopen, beetje los trekken en dan fijn knippen of een blender gebruiken oid
 24. Na hoeveel tijd komt de winderigheid? Of het hangt natuurlijk van de hoeveelheid af. 7 uur geleden een redelijk kleine aardpeer (of zonnewortel, in deze zak het ik het restant gedaan waarvan ik niet weet welk ras het is) rauw gegeten, en ongeveer 4 uur geleden een matig grote, ook rauw en met schil. Had niet bijster veel smaak, maar proefde een vleugje wortel. Vrouw vond het totaal niet lekker. Tot nu nog geen last van winderigheid. Straks de rest van het zakje koken, en proeven hoe het dan smaakt.
 25. Vandaag de loganberry uitgegraven voor de nicht van mijn vrouw. Heb er nog 1 in de huistuin staan. Vruchten worden pas een beetje lekker als ze echt heel rijp zijn. Ook nog 3 kruiwagens compost van de gezamenlijke composthoop naar mijn tuintje overgebracht. De teller zal ondertussen alweer op 25-30 staan. En toen was het tijd voor de lunch.
×
×
 • Create New...