Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

schimmeldraden in de grond


verbeek

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik heb een vraagje. Onze aardappelen hebben volgens mij dit jaar last van een ziekte maar ik denk niet dat het Phytoftora is. De planten zijn klein gebleven en voor of tijdens de bloei afgestorven, maar hebben wel enkele aardappelen gevormd, alleen niet zo veel. Nu zit de bodem helemaal vol met witte schimmeldraden en hier en daar komen een paar bolvormige paddestoelen uit de grond: een soort donkerbruine harde bollen (boleten?).

 

Weet iemand wat dit kan zijn?

Link to comment
Share on other sites

De planten begonnen normaal maar bleven klein. Bij een paar planten rotte vervolgens enkele stengels net boven de grond door. De andere planten bleven klein, maar het blad vertoonde niets bijzonders. De oogst was wel heel laag (2 a 3 aardappeltjes per plant). Ik heb het poodgoed op de markt gekocht bij een kraam die elk jaar goed poodgoed leverd(denk ik, nooit eerder last gehad). Wat opvallend was toen ik de aardappelen oogste dat er zoveel witte schimmeldraden door de grond zaten dat deze helemaal aan elkaar klonterde (ik heb zandgrond die normaal dus makkelijk uit elkaar valt). Als je iets weet hoor ik het graag!

Link to comment
Share on other sites

Dag Verbeek,

 

Misschien is het de schimmelziekte: Rhizoctonia.

De aantasting is herkenbaar aan licht tot donkerbruin gekleurde ingezonken plekken op de ondergrondse stengeldelen, die de stengels helemaal kunnen omringen en doen afsterven. Een aantasting is herkenbaar aan een onregelmatige opkomst, het afsterven (verdrogen) van stengels, 'knijpende' bladeren bij sommige stengels, misvormde knollen, krielnesten, bovengrondse knollen en soms door een wit schimmelmanchet aan de stengelbasis. Een verminderd knoltal kan het gevolg zijn.

 

Misschien kun je hier wat mee.

 

De witte schimmeldraden / paddestoelen zijn denk ik niet schadelijk.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...