Jump to content

Stroop koken van Yacon / Yakon / Appelwortel


Jorieke123

Recommended Posts

Ik heb een mooie oogst appelwortels, van 1 plant kwam zo'n 14 kilo (ik ben nog aan het wegen, in porties, dus het is een schatting). En zoveel eten we er echt niet op. Ook zijn er wat beschadigd, aangevreten, etc. Dus daar wil ik stroop van koken.

 

Het schillen en fijnmaken valt alleen wat tegen, dus ik ben even aan het bedenken hoe het sneller/beter/fijner kan. Ik volgde een recept waarbij je pulp maakt en dat perst, maar ik heb geen pers voor dat doeleind. En kwee-, en appelstroop maak ik ook altijd door de vruchten in stukken te snijden en die te koken. En er dus niet eerst het sap uit te persen. Dus daar ga ik denk ik op over zo.

 

Klein gedeelte van de oogst:

IMG679529171478609612.JPG

 

Schillen met een dunschiller, het water wordt groen?! Mijn handen ook...

IMG679778931478609617.JPG

 

Pulp, gemaakt met een keukenmachine, en daarna in zo'n kwarkzak/uitlekzak gedaan.

IMG679823401478609631.JPG

 

Met een boel knijpen enz. komt er wel mooi wat vocht uit, maar naar mijn zin nog niet genoeg. Dus ik ga een ander plan verzinnen.

IMG680086571478609638.JPG

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link to comment
Share on other sites

Heb je de Yakon wel eerst een tijdje laten liggen na oogst? Het is toch zo dat ze dan zoeter worden en meer smaak ontwikkelen?

 

Thea gooide volgens mij stukjes Yakon in siroop, misschien met sap erbij... dat weet ik niet meer. Maar het was lekker.

Link to comment
Share on other sites

Nee, ik heb ze niet even laten liggen. En ik ben ze na mijn bericht gewoon met schil (en af en toe wat zand) en al in de keukenmachine gegooid. De boel daarna met een paar extra liter water aan de kook gebracht, en een tijdje laten sudderen.

De volgende dag alles in zo'n uitlekzak en die na een hele tijd ook nog flink uitgeknepen. Dat gaf zo'n 5 liter sap+water. En na meerdere dagen steeds even op de houtkachel om in te koken, en gisteren nog even op de normale kookplaat om gecontroleerd te koken, heb ik 3 en een half flesje vol.

 

Het smaakt... tja. Zoet, maar ook wat... groen? Even wennen nog?

 

IMG694916501479128204.JPG

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...