Geplaatst: 2 februari 20232 j Auteur Ze worden al mooi, ik pak ze regelmatig even om tijdens het persen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 6 februari 20232 j Auteur Ik ben blij met de nieuwe kaasvormen, er past qua cheddar zo'n 9 liter melk in. Ik had 18 liter en nu 2 mooie kazen Ik heb ze vandaag in de wax gedoopt en bij de voorraad (van dit jaar... de kazen van vorig jaar ligt iets verderop) gelegd: Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 6 februari 20232 j Auteur Ik zal het hier weer posten, maar dat duurt nog wel even Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 3 april 20232 j Hoi @Jorieke123, ik heb met veel belangstelling jouw diverse kaas topics gelezen en inmiddels ook diverse kazen gemaakt. Nu heb ik dit weekend een ceddar gemaakt, de langzame versie volgens voorbeeld van het YouTube kanaal Cheese52. Maar wat ik hier nergens lees (misschien lees ik erover heen), hoe lang laat jij de kaas rijpen? Ik doe er geen wax of coating overheen, maar ben van plan de kaas te vacumeren en dan in de kaasgrot.
Geplaatst: 3 april 20232 j Auteur Die ziet er prachtig uit, goed bezig! Tja, ik maak ondertussen genoeg kaasjes dat ik er niet elke dag op zit te wachten om ze aan te snijden zeg maar. Dus soms liggen ze best lang. De laatste kleine lag dik een jaar. In mijn Amerikaanse boek (Home Cheese Making door Ricki Carroll) staat voor de traditionele cheddar (niet de snellere methode ofzo): 3 tot 12 maanden. En dat hij scherper wordt als je hem langer laat liggen. Bij die snellere recepten staat 1 tot 6 maanden. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 3 april 20232 j Dank voor je antwoord. ik heb zelf ook geen haast met aansnijden, haastige spoed is zelden goed. Maar wat ik wil voorkomen dat ze niet meer lekker zijn. Sowieso is de rijping een lastig dingetje, het boek van Nils Koster geeft ook geen eenduidig antwoord. Afwachten en proberen dus. 😃
Geplaatst: 3 april 20232 j Auteur Volgens mij hoef je je niet veel zorgen te maken over of ze te lang liggen. Tenzij je niet van sterkere kaas houdt natuurlijk Te kort laten liggen zou eerder zonde zijn denk ik. Wat voor een kaas heb je nog meer gemaakt? Dat mag je ook hier vertellen, in het wat algemenere kaastopic: Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 februari 20241 j Auteur De winter is 'ineens' alweer zo goed als voorbij en ik heb nog geen 1 harde kaas gemaakt. Daar komt deze week verandering in: ik maak vandaag 2 x cheddar en vrijdag (of dinsdag, even zien hoe het loopt allemaal) 2x Parmezaanse. Ik heb die van vorig jaar nog niet aangesneden, we lopen een beetje achter met het eten van kaas (of ik heb er teveel gemaakt ) dus ze zijn nog niet echt aan de beurt zeg maar. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 februari 20241 j Auteur Pff ik vergeet toch ook elke keer wel weer hoeveel werk het is.... zeker als er bijv. een wortelkanaalbehandeling tussendoor komt... Maar goed het is kaas geworden! Ze moeten nog zo'n 20 uur onder heel wat kilo's gewichten staan hoor. En dan nog een tijd liggen, waxen, en nog veel langer liggen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 februari 20241 j Ai voor die behandeling, bah. En bravo voor de kaas, dat t toch gelukt is. Nu nog even wachten dus, hoelang liggen ze meestal? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 10 maart 20241 j Auteur Nou ik heb toen nog geen Parmezaanse gemaakt. De dagen vliegen sowieso voorbij, ook zonder het maken van kaas. Maar goed: morgen ga ik toch echt aan de gang. Ondertussen heb ik toch maar een cheddar van vorig jaar aangesneden. De waxlaag zat er los omheen dus die heb ik er af gehaald en mijn idee was om hem dan opnieuw te waxen maar na eventjes laten drogen begon ie te barsten dus heb ik hem maar aangesneden. 1 stuk eten we deze week en de rest heb ik vacuum verpakt en ingevroren. Het is in ieder geval weer een heerlijke kaas! Heel fijn dat die zo goed lukken Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 10 maart 20241 j @Jorieke123wat ziet dat er verrrrukkelijk uit, en mooi ook! Water loopt me in de mond. Zelf kaas maken wil ik ook echt nog een keertje gaan doen, lijkt me zo’n voldoening geven! Los van het lekkere eindresultaat! Heeft iemand een tip voor een beginnersboek? Met ook behoorlijk wat recepten erin (qua diversiteit), ook voor blauwschimmel enzo?
Geplaatst: 15 januari15 Jan Auteur Niet zo geweldig als andere keren, maar toch nog steeds een goed kaasje hoor! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 15 januari15 Jan Hoeveel uur heb jij in een dag zitten? Varkens, runderen, de site beheren, groentetuin, koken, kaas maken. Vroeger vroegen ze het altijd aan mij waar ik de tijd vandaan haalde, zal de leeftijd misschien wel zijn. 😒😂 Op 28-1-2017 om 09:35, Jorieke123 zei: wax Waar bestaat dat uit?
Geplaatst: 6 uren geleden6 u Auteur Die wax is volgens mij gemaakt van paraffine Petra. Mijn kaasjes liggen in een grote koele kelder, op plastic/vezelige matjes. Maar dat gaat nog wel eens een beetje 'zweten' of soms zit er een klein barstje in de wax waardoor er ook wel eens iets lekt ofzo. Het leek mij beter dat er wat meer lucht langs alle kanten van de kaasjes kan, dus Joep heeft van stevig RVS gaas wat roosters gevouwen waardoor ze nu bijna 'zweven' Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 2 uren geleden2 u Perfect gemaakt @Joep123 ! En vast zonder scherpe puntjes. Hoelang moeten deze kaasjes nog? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 2 uren geleden2 u Auteur 24 minuten geleden, appelvrouw zei:zonder scherpe puntjesuiteraard! Er liggen daar rechts een stuk of 4 kaasjes (Parmezaanse en cheddar) die nog wel even mogen liggen, de rest is op zich 'klaar' en die kunnen dus gegeten worden. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.