Gwen Geplaatst: 23 april 2017 Geplaatst: 23 april 2017 Hej, Al jaren en jaren ben ik zwaar verliefd op de Magnolia. Toen ik vernam dat de bloemen zeer smaakvol zijn was ik helemaal verkocht. Met jame in jam, gelei en ijs komt de smaak goed tot zijn recht. Mijn kennis van de Magnolia is echter heel gering. Daarom hoop ik dat leden mij verder kunnen helpen in het kiezen van de meest bijzondere en smaakvolste soort die tegen 'ons' klimaat kan. Wat ik zelf tijdens mijn research aan kennis op doe zal ik hier plaatsen en maak van deze eerste post een overzichtspost zodat andere leden een weloverwogen keuze kunnen maken. Het overzicht is op kleur van de bloem: a. ORANJE a. 1 Naam:Mate van winterhardheid:Groeisnelheid in pot/in volle grond:Verwachte grootte:Bloeiperiode:Smaak bloemen: b. GEEL/ROOM b. 1 Naam:Mate van winterhardheid:Groeisnelheid in pot/in volle grond:Verwachte grootte:Bloeiperiode:Smaak bloemen: c. WIT c. 1 Naam: Magnolia Stellata of StermagnoliaMate van winterhardheid: Goed winterhardGroeisnelheid in pot/in volle grond: langzaamVerwachte grootte: 150 - 250 cm hoog in volle grondBloeiperiode: Maart en aprilSmaak bloemen: OnbekendLink naar uitgebreide info en/of bron: http://www.debomenshop.nl/magnolia/255-magnolia-stellata-stermagnolia.html c. 2 Naam:Mate van winterhardheid:Groeisnelheid in pot/in volle grond:Verwachte grootte:Bloeiperiode:Smaak bloemen:Link naar uitgebreide info en/of bron: d. LICHTROZE d.1 Naam: Magnolia Soulangeana Mate van winterhardheid: Goed winterhardGroeisnelheid in pot/in volle grond: Volle grond na 10 jaar 4 meterVerwachte grootte: OnbekendBloeiperiode: april/meiSmaak bloemen: Fris zoetig, bloemig aromaLink naar uitgebreide info en/of bron: http://www.debomenshop.nl/magnolia/254-magnolia-soulangeana-tulpenboom.html d. 2 Naam:Mate van winterhardheid:Groeisnelheid in pot/in volle grond:Verwachte grootte:Bloeiperiode:Smaak bloemen:Link naar uitgebreide info en/of bron: e. DONKERROZE e. 1 Naam: Magnolia Susan/ Magnolia liliiflora 'Susan'Mate van winterhardheid: WinterhardGroeisnelheid in pot/in volle grond: OnbekendVerwachte grootte: 4-6 meter in volle grondBloeiperiode: mei/juni kan doorgaan tot septemberSmaak bloemen: OnbekendLink naar uitgebreidere info en/of bron: https://www.tenhoven-bomen.nl/bomen/bloesembomen-bloeiende-bomen-bloesem/magnolia-susan-beverboom-magnolia e. 2 Naam:Mate van winterhardheid:Groeisnelheid in pot/in volle grond:Verwachte grootte:Bloeiperiode:Smaak bloemen:Link naar uitgebreide info en/of bron: f. LILA f. 1 Naam: Magnolia SentinelMate van winterhardheid: Goed winterhardGroeisnelheid in pot/in volle grond: onbekendVerwachte grootte: 4-5 meterBloeiperiode: april- meiSmaak bloemen: OnbekendLink naar uitgebreide info en/of bron: https://www.tuinplantenwinkel.nl/magnolia-sentinel.html f. 2 Naam:Mate van winterhardheid:Groeisnelheid in pot/in volle grond:Verwachte grootte:Bloeiperiode:Smaak bloemen:Link naar uitgebreide info en/of bron: g. PAARS g. 1 Naam: Magnolia GalaxyMate van winterhardheid: goedGroeisnelheid in pot/in volle grond: OnbekendVerwachte grootte: 5-10 meterBloeiperiode: begin aprilSmaak bloemen: OnbekendLink naar uitgebreide info en/of bron: https://www.tuinplantenwinkel.nl/magnolia-galaxy.html g. 2 Naam:Mate van winterhardheid:Groeisnelheid in pot/in volle grond:Verwachte grootte:Bloeiperiode:Smaak bloemen:Link naar uitgebreide info en/of bron: Quote
Bit Geplaatst: 23 april 2017 Geplaatst: 23 april 2017 Wat mij opvalt bij je indeling is, dat je de Magnolia, als bloem, op kleur groepeert. Dat kán wel hoor, daar niet van, maar dan zijn er wel honderden te benoemen he ? En zijn al die kleuren te onderscheiden in smaak ?Dus eigenlijk is mijn vraag: met welk doel de indeling ? Op smaak ? Op kleur ? De kleur vanwege de gewenste toepasbaarheid in / bij gerechten ? Ik denk namelijk, dat als het om de smaak zou gaan, je beter een aantal soorten Magnolia zou kunnen willen beschrijven.Je noemt 2 soorten en voor de rest kruisingen. Misschien als tip ook eens zoeken bij andere soorten ( meeste kans op andere smaken ) ?Ook kom je dan bij later bloeiende soortjes terecht, waarvan de bloemen niet het bezwaar hebben dat ze tot snot vervallen in de vorst. Kijk eens naar de Magnolia sieboldii bv; érg mooie bloemen en een veel betere geur ook ( blijft aanwezig in het gerecht of de verwerking ( moet je wel willen dan )) of de Magnolia grandiflora; een bijna onmogelijk zware geur, maar ze maken er hele mooie geurige olie van en de bloem is een sieraad op tafel )Voor de vroeger bloeiende Magnolia's mag je ook de Magnolia kobus niet vergeten: prachtige verfijnde geur en prachtige bloem: is ook veel mee gekruist en zijn ook mooie soortjes van op de markt. Vaak is dan de geur wel er uit gekruist trouwens. Maar een indeling op soorten zou dan dus meer kans maken dat de bloemen ook verschillend smaken ( denk ik hoor, heb er in al die jaren maar 2 soortjes geproefd ) ? Je kent dit topic al ? : eetbare-bloemen-t4023.html Quote
permanatuurtuin Geplaatst: 23 april 2017 Geplaatst: 23 april 2017 (aangepast) Ik vind Black Tulip schitterend. Hij is goed winterhard, hoewel hij nu schade heeft opgelopen van de late zware nachtvorst. Hij zal zich wel weer herstellen. Normaal loopt hij geen schade op. Nu is heel veel beschadigd. De smaak is goed. Overigens vind ik Magnolia's niet de lekkerste kelkbladen hebben. Ze kunnen ermee door. Het is meer een sieraad voor de tuin, waar je er gezien de grootte van de planten niet te veel van moet hebben. 23 april 2017 aangepast door Gast Quote
Gwen Geplaatst: 23 april 2017 Auteur Geplaatst: 23 april 2017 Ha, Enorm bedankt voor de racties. Ik bn een totale leek op Magnolia- gebied en ben soorten (en kennelijk kruisingen) op gaan zoeken en op gaan schrijven om alvast een indeling te kunnen maken. Zelf heb ik gekozen voor indeling op kleur omdat je dat als eerste ziet en voor mij een belangrijk criterium zou zijn. De indeling op kleur lijkt mij daarnaast het beste in vakjes op te delen. Heb gelezen dat er meer dan 600 soorten zijn. Daarom kijk ik alleen naar wat in Nederland verkrijgbaar is en zet dat in de lijst. Aan permanatuurtuin: Hoe smaakt de Black Tullip? Welke kelkbladen en andere bloemen raad je nog meer aan om te eten? Mag ook in PB. Ben heel benieuwd. Aan Bit: Welke van de genoemde Magnolia's zijn soorten? Dan zet ik bij de rest kruising. Weet je nog welke heb je geproefd en hoe smaakten die? De komende tijd ga ik de lijst verder opbouwen. Ik zag op de website die ik heb gevonden de Kobus ertussen staan dus die komt er in ieder geval nog op. Het topic eetbare bloemen ken ik. Maar niet geschikt voor deze klus. Dan loopt het teveel tussen alles heen.Sowieso lijkt het mij gaaf als er een subgedeelte op het forum komt dat specifiek gaat over eetbare bloemen (en blaadjes). Dat hoort steeds meer thuis in de moestuin en wint ook aan populariteit. Ik ga weer verder met mijn monnikenwerk en input is van harte welkom. Gwen Quote
willemGN Geplaatst: 24 april 2017 Geplaatst: 24 april 2017 Mooi topic om te volgen. Gaat het je alleen om de bloem of later ook de vrucht? Quote [*]
Gwen Geplaatst: 24 april 2017 Auteur Geplaatst: 24 april 2017 Hi willemGN, Zijn de vruchten ook eetbaar en de moeite van het eten waard? Zo ja, dan uiteraard ook Gwen Quote
permanatuurtuin Geplaatst: 24 april 2017 Geplaatst: 24 april 2017 Alleen de bloembladeren zijn eetbaar en ze smaken licht gemberachtig. Niet echt heel bijzonder, maar je zou ze door de sla kunnen doen. Ze zien er dus vooral leuk in de sla. Op diverse websites kun je vinden welke bloemen eetbaar zijn. Verder heb je er veel boeken over. Ik ga niet alles opsommen. Een paar goede zijn: Bernagie, Citroenafrikaantje, Daglelie, Bieslook, Daslook en ananassalie Quote
Mellie Geplaatst: 22 mei 2017 Geplaatst: 22 mei 2017 Ik zag in een aflevering van... ik meen Binnenstebuiten op npo2 magnoliasiroop wat ze gebruikten in een cocktail. Tot een paar weken geleden had ik geen flauw idee dat je magnolia kon gebruiken. Heel leuk! De bloemen van rucola oostindische kers, borage en waterkers zijn ook eetbaar trouwens Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.