veuvecouderc Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 (edited) Verwijderd Edited June 19, 2012 by Guest Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Dank je! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bonnie f Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Leuke info! Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?” Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Interessant. Thnx. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Lesley, volgens mij moet ik bij jou zijn met mijn siroopvraag. Ik heb laatst muntsiroop gemaakt met een recept hier van het forum: 600 gram suiker op een liter vocht/water. Het resultaat smaakt me prima. Vandaag heb ik wat sapjes gekocht, waar ik ook siroop van wil maken. Maar recepten voor vruchtensiroop wijken behoorlijk van elkaar af, als je ze gaat zoeken. Soms zie je de verhouding 600 gr. suiker op 1 liter vocht, soms 1 op 1 , en soms jouw verhouding voor jam: 1500 gr. suiker op 1 liter vocht. Eerst was ik begonnen met multi-vruchtensap met 650 gr. suiker en een eetlepel citroenzuur. Resultaat: OK. Daarna begon pas mijn rondkijken op internet naar extra recepten, en raakte ik in de war van al die verschillende verhoudingen.Is het meer voor de duur/houdbaarheid dat er veel meer suiker wordt gegeven?? Ik heb trouwens ook geen zin in koken van de siroop. Ik roer tot de suiker is opgelost, en dan gaat de pan van het vuur. Voor mij het idee van vitaminebehoud bij de siropen. (Of zit ik me voor de gek te houden, en verdwijnen de vitamines toch wel door de bewerking?) Trouwens, gebottelde sapjes zijn al gepasteuriseerd, bedenk ik me. Op het etiket staat: verhit tot 85%. Houd ik me dus wel voor de gek. En als ik morgen bramensiroop ga maken, zal ik hem zeker wel koken, ivm mogelijke beestjes. Blijft de vraag over de verhouding van suiker en vocht.... Wat is wijsheid?? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 volgens mij is suiker zeker voor de bewaar tijd belangrijk net als de citroenzuur en ook nog het juiste minuten koken.wil je niet lang bewaren dan maakt het denk ik weinig uit, wil je wel bewaren zou ik Leslie haar recept precies volgen.Volgens mij hoef je je ook niet druk te maken of het te zoet wordt want het is tenslotte limonade dan doe je gewoon bij inschenken meer water minder siroop als je niet van zoet houd. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Bedankt Hans, Voordeel van minder suiker: je gebruikt meer siroop, gaat sneller op, minder zorg over houdbaarheid. Klinkt krom, maar siroop maken is zo makkelijk, kan je net zo makkelijk vaker maken.Behalve dan misschien bij het maken van een seizoensgebonden siroop, dan meer suiker, want dat kan je maar 1 keer per jaar maken. Met de bramen bv. Ik heb het licht gezien... volgens mij.... ha, ha.... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Ja ik denk dat je gelijk hebt ik ben steeds met bewaren bezig, terwijl netzo leuk is om dingen van het seizoen te eten/drinken.Ben met je eens dat het vrij makkelijk maken is (daarom ook leuk) maar heb het sinds kort pas ontdekt is eigenlijk het meest succesvol van de maak dingen van fruit, ik ga dit ook veel vaker en meer doen. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Met zoveel suiker vind ik de suiker smaak (zeker bij vruchten die van zichzelf niet zo sterk smaken als bijv. bramen) wel overheersen. Het heet in de flessen gieten, en dan afsluiten met blikken deksel (allemaal schoon-gekookt) verhoogt de houdbaarheid ook. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Bramen maken wij anders daarvan vindt ik siroop echt zonde, daar gaat sap puur in de fles en bij gebruik wordt het opnieuw gekookt 1:1 met water en vanille stokje en wat suiker naar smaak erbij, zo gebeurde dat vroeger ook. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
veuvecouderc Posted July 31, 2011 Author Share Posted July 31, 2011 Suiker en (citroen)zuur zijn - samen met verhitting - nodig om je spullen te kunnen conserveren. De verhoudingen die ik heb opgeschreven werken over het algemeen goed. Maar iedereen is vrij om te doen wat ie wil hoor Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 jullie ervaring met bramen jam ?ik krijg het zomaar niet dik.....ik heb nu de laatste keer op 3 liter sap; 1 pak gelei gewoon en 2 gelei extra en 2 marmello en ciroensap toegevoegd en het is gewoon nog saus....snap er niets van.....ook nog langer (10 min) flink laten koken....andere jaren ook wel wat problemen gehad maar uiteindelijk lukt het met deze samen stelling....en dan liet ik de mislukte jam zo en gebruikte het als saus, maar nu heb ik al zo veel "saus",,,ik wil nu jam..... Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Thessa, ik maak het met 2;1 suiker, nog nooit probleem gehad..echt niet. in de avond 1250 gram braam mengen met de suiker, in de ochtend koken en de jam afwerken... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Ik snap het ook niet, de geleisuiker speciaal werkt hier hardstikke goed echt mooi stevig je kan de gevulde pot zo een tijd op zijn kop houden.Volgens mij moet je eens gewoon de juiste verhouding (staat op verpakking) en niks anders erin gebruiken dan geleisuiker speciaalpersoonlijk nu al dik 60 potjes verschillende jam/gelei gemaakt en werkt perfect ook met braam. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Het zal dan officieel de beste manier zijn, maar ik ga op een kilo bramen of bessen echt geen 1,5 kilo suiker gooien.Vorig jaar bramenjam gemaakt in de verhouding 1 kilo vruchten 500 gram geleisuiker (zoals op de verpakking staat). Dat was heel lekker en bewaarde heel lang. Ook laatst op die manier bessenjam gemaakt en dat smaakt ook lekker. Hoe lang het bewaart weten we nu nog niet natuurlijk. Eigenlijk vind ik deze verhouding al confronterend veel suiker en weerhoud het me veel ervan te eten. Wat ik wel graag zou willen is ergens los pectine kopen, zodat ik niet meer afhankelijk ben van de geleisuiker. Dus als iemand weet waar dit verkrijgbaar is dan houd ik me aanbevolen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bonnie f Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 De plus en de C1000 verkopen het hier gewoon. Ligt bij de geleisuikers en is van vangilse. Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?” Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Het zal dan officieel de beste manier zijn, maar ik ga op een kilo bramen of bessen echt geen 1,5 kilo suiker gooien.Vorig jaar bramenjam gemaakt in de verhouding 1 kilo vruchten 500 gram geleisuiker (zoals op de verpakking staat). Dat was heel lekker en bewaarde heel lang. Ook laatst op die manier bessenjam gemaakt en dat smaakt ook lekker. Hoe lang het bewaart weten we nu nog niet natuurlijk. Eigenlijk vind ik deze verhouding al confronterend veel suiker en weerhoud het me veel ervan te eten. Wat ik wel graag zou willen is ergens los pectine kopen, zodat ik niet meer afhankelijk ben van de geleisuiker. Dus als iemand weet waar dit verkrijgbaar is dan houd ik me aanbevolen. En je zou het ook zelf kunnen maken, volgens mij staat het ook ergens op dit forum.Verder zou je bij de bio-winkel kunnen kijken, die verkopen ook pectine en andere producten om jam met veel minder suiker te maken. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 maar gebruiken jullie ook alleen de sap van de braam of de hele vrucht ? Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Ik de hele vrucht ik ben echt gek op pitjes...mmm..kraakt zo lekker tussen je tanden Maak jij eerst sap? Als het aan de pitjes ligt kan je toch ook eerst de jam maken en dan zeven? Of werkt dat niet... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Ik de hele vrucht ik ben echt gek op pitjes...mmm..kraakt zo lekker tussen je tanden Maak jij eerst sap? Als het aan de pitjes ligt kan je toch ook eerst de jam maken en dan zeven? Of werkt dat niet... de bramen laten zich moeilijk zeven omdat de pitjes zo klein zijn ze gaan dwars door de roer zeef heen, en door een gewone zeef drukken vindt ik te veel werk vandaar ik het eerst ontsap ( lekker makkelijk ) daarom bind het waarschijnlijk zo moeilijk, maar dit jaar is het echt een drama zelfs met extra gelei suiker en marmello ( pectine ) bind het niet voldoende....(maar die pitjes bevatten wel de meeste pectine ) Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Persoonlijk verbaas ik me dat je pitjes in bramenjam een punt vindt maar goed ieder zijn ding, maar ik moest eerlijk gezegd bijna nadenken of er ook wel pitjes in braam zitten, ik eet veel bramenjam maar nooit zo opgelet. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Ik de hele vrucht ik ben echt gek op pitjes...mmm..kraakt zo lekker tussen je tanden Maak jij eerst sap? Als het aan de pitjes ligt kan je toch ook eerst de jam maken en dan zeven? Of werkt dat niet... de bramen laten zich moeilijk zeven omdat de pitjes zo klein zijn ze gaan dwars door de roer zeef heen, en door een gewone zeef drukken vindt ik te veel werk vandaar ik het eerst ontsap ( lekker makkelijk ) daarom bind het waarschijnlijk zo moeilijk, maar dit jaar is het echt een drama zelfs met extra gelei suiker en marmello ( pectine ) bind het niet voldoende....(maar die pitjes bevatten wel de meeste pectine ) Is er een mogelijkheid dat je eerst ontsapt en de pitjes op de een of andere manier toch meekookt? In een dichte doek of iets dergelijks? of beide dus na het ontsappen apart en het vocht van het pitjes afkooksel er weer bijdoen? Omslachtig...dat wel Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansm Posted August 3, 2011 Share Posted August 3, 2011 Vindt ik wel slim Jet, als je de prut na ontsappen meekookt in builtje dan heeft dat vast effect. Quote Players only love you when they're playing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thessa Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 Persoonlijk verbaas ik me dat je pitjes in bramenjam een punt vindt maar goed ieder zijn ding, maar ik moest eerlijk gezegd bijna nadenken of er ook wel pitjes in braam zitten, ik eet veel bramenjam maar nooit zo opgelet.het is het binnenste stammetje wat ik niet in de jam wil, eigenlijk is het natuurlijk ook geen pit.... het is een soort steeltje waar ook het ""kroontje aan vast zat....best groot vindt ik nog...maar ik ga het eens proberen....in de waszak Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 Oh? Die zie ik niet meer terug na het koken/ontsappen...?Wel die kleine rot pitjes die precies in een kies passen Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.