Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Zelf brood bakken moeilijk ?

Featured Replies

Geplaatst:
Op 7-7-2025 om 18:34, appelvrouw zei:

Het is zo dat ik niet bak met noten en zaden ( alleen wat strooisel op het brood) dus ben ik op zoek naar andere toevoegingen, alle tips welkom!

Ik gooi eigenlijk alle groentes wel door brood, pannenkoeken of wafels. Zelf bak ik het meeste wafels, neemt makkelijk mee en als je er wat kaas (hartig) of cacao, chocolade of kaneel (zoet) doorheen doet, heb je ook geen beleg nodig. Maar ik gebruik o.a. spinazie, biet, wortel, courgette, sla, pompoen, eigenlijk net wat ik toevallig voorhanden heb. Ik werk het liefst met groentenpoeders, die ik zelf maak (drogen in voedseldroger en dan fijnmalen). Het enige waar je aan moet wennen, is dat gedroogde groentes vrij veel vocht opnemen, en ook al snel een grote hoeveelheid aan volume vormen. Aanvankelijk verving ik een substantieel deel van het deeg 1 op 1 door groentepoeder, maar dan krijg je dus een klont, en als je vocht toe blijft voegen heb je een hoeveelheid voor een weeshuis. Dat doe ik dus niet meer. Ik gebruik nu meestal ongeveer een eetlepel groentepoeder in het beslag. En dan wat extra vocht. Je kunt ook zoeken naar recepten, en dan vervangen door een vergelijkbare groentes. Het recept wat jij deelde (met pompoen) zou ik bijvoorbeeld wel eens met courgette of patisson willen uitproberen. Bietjes en wortel maken het vrij zoet, die gebruik ik eigenlijk alleen in cake, pannenkoeken en wafels. Nou ja, geen recepten, maar misschien heb je er iets aan.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

  • 3 weken later...
Geplaatst:

Ik maakte zelf chocolade pasta voor op brood! Oei wat is dat lekker!😋

Ik bedacht dat dat het lekkerst is op een wit vlechtbrood..Dus extra vroeg opgestaan en weer eens een vlechtbrood gebakken… want dochter en kleindochter komen lunchen …😍😋🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🌻🌱

IMG_5105.jpeg

IMG_5115.jpeg

Echt te lekker dit!!😋😋😋🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🌻🌱

Uit; alles voor op de boterham

Door; zippora wiese

aangepast door Vrouwholle

Geplaatst:

En beauty van een brood. Had je ook hazel of andere noten in de pasta?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Dit was de eerste keer dat ik pasta voor broodbeleg maakte @appelvrouw niet zelf bedacht maar van recept hoor…😊

Daar worden idd de volgende toevoegingen voorgesteld;

🌱 stukjes caramel en zeezout… 🌱smarties in stukjes…

🌱 stukjes pinda’s… 🤔

Hazelnoten zou ik dan hazelnotenpasta van maken…😋

Maar door de chocolade pasta kan natuurlijk ook…goed idee👍😊🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🌻🌱

Geplaatst:

Wow wat een prachtig brood! Dat is echte liefde hè. Extra vroeg opstaan voor je (klein) kind. Lief 🥰

  • 4 weken later...
Geplaatst:

Sta alweer een poos in de keuken voor een Turks deeggerecht.

Mijn bloem was wat te nat en nu heb ik 42 bollen deeg wat ik moet verwerken 😂😂😂

IMG_1382.jpeg

Geplaatst:

De gist vooraf goed mengen met lauw water eventueel een koffielepel suiker bij doen enkele minuten laten rusten dan bij het bloem mengen. Zelf gebruik ik steeds meer gist dan het recept voorschrijft.

Geplaatst:

IMG_1563.jpeg

IMG_1562.jpeg

IMG_1564.jpeg

Ik heb een kant en klare mix voor barras gekocht. Lekker bij de roti. Ze zijn €3 per stuk en met 5 man tikt dat wel aan. Dus dacht ze zelf te maken. Heel fluffy deeg en erg lekker. Maar smaakt zeker niet als een barra. Heb nog een halve kilo over van de mix. Ga dat wel gebruiken want zeker niet verkeerd. Maar toch jammer als je barra’s wilde eten 😉

aangepast door Mellie
Toevoeging

Geplaatst:

Wat zijn barras dan?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

@Mellie het ziet er ook helemaal niet uit als een bara , meer als flatbread. Ik ben ook dol op baras . Hier worden ze meestal als losse snack gegeten. Dit is een goed recept om ze zelf te maken:

https://soulfood.nl/surinaamse-bara/

Gevuld met ui zijn ze ook heerlijk 😋! Binnenkort ga ik zelf rotiplaat maken, met gele linzen. Voor Moederdag een rotiplaat-pan gekregen. Alle ingrediënten inmiddels in huis. Nu nog even moed en tijd verzamelen 😉.

aangepast door Dahli

Geplaatst:

@appelvrouw Als je roti eet, breek je een stukje pannenkoek af en eet je het daarmee. De pannenkoek noem je een barra dacht ik, omdat een vriendin ze altijd zo noemde. Ik leer net door het recept van dahli en wat googlewerk dat dat een rotivel of of rotiplaat wordt genoemd. De grap is dat wanneer ik in de toko om baras vraag, ik altijd de pannenkoeken krijg 😆

De pannenkoeken zijn gevuld met kikkererwtenmeel of linzenmeel. Ik heb ze zonder gemaakt, dus ik wist al dat het anders zou smaken . Maar deze rotivellen waren veel te zacht. Heel lekker en het was met 3 per persoon zelfs te weinig. Maar dus niet hoe het had gemoeten.

@Dahli bedankt voor de tip! En gewoon doen joh. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Misgaan? Nou. Hoe erg is dat?! Jij kan dit 💪🏻

aangepast door Mellie

Geplaatst:

Oh een roti pannenkoekje! Die zijn niet zo easy te maken ik heb vroeger wel geoefend met aardappel vulling erin. Dat is zo lekker!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik maak vandaag lahmacun. Turkse pizza

Vulling op gehakt na uet. Gaat naast een kilo gehakt, wel een paar kilo aan groente in. Ik heb lekker wat pittige pepers meegehalt. Het ruikt heel lekker. Nu al zin in!

IMG_1688.jpeg

IMG_1689.jpeg

Geplaatst:

Daat wil ik het recept wel van Mellie ☺️.

Geplaatst:

Het resultaat wat superlekker. Nog wat meegegeven aan een spelend vriendinnetje.

IMG_1699.jpeg

Het is geen pizza. De vulling is een dun laagje. Anders blijft je mengsel rauw

Ik gebruik 2 apparaten. Een eratec steenoven en een pizzapan zodat de doorloop sneller is. Het duurt ongeveer 3,5 min per lahmacun. Recept volgt later nog. Ben nu moe.

IMG_1695.jpeg

IMG_1694.jpeg

Geplaatst:

Geen probleem 😊. We bakken brood en pizza op een steen in de oven dus dat komt alvast goed.

Geplaatst:
Op 2-9-2025 om 21:42, Mellie zei:

roti

Ik heb ooit eens een roti gemaakt van kikkererwtenmeel en havermeel, maar ik vond het zwaar eten.

image.png

Geplaatst:
1 uur geleden, Petrasmoestuin zei:

kikkererwtenmeel en havermeel

Een traditionele roti wordt gemaakt van deeg van zelfrijzend bakmeel met een vulling van (gegaarde) op smaak gebrachte gele linzenprut, meestal nog met ui en knof (gedroogd en kruimelig gemaakt zodat je het goed in het deeg mee kunt uitrollen). En daarna plat afgebakken. Haver- en kikkererwtenmeel is ook veel te zwaar. Zo’n rotiplaat is dun en gemiddeld 25 cm of wel 30 cm in doorsnee. Zeker niet zo dik als op de foto.

aangepast door Dahli

Geplaatst:
1 minuut geleden, Dahli zei:

zelfrijzend bakmeel met een vulling van (gegaarde) op smaak gebrachte gele linzenprut,

Heb jij een goed recept ervan? Ik heb veel gele linzen staan en zelfrijzend bakmeel maak ik met bloem en bakpoeder. En ui en knoflook, altijd goed. Ik heb ook veel bonen geblancheerd, dus een lekkere roti is ook wel eens een afwisseling.

Geplaatst:
2 minuten geleden, Petrasmoestuin zei:

Heb jij een goed recept ervan?

Hierbij. Hij gebruikt alleen geen ui in zijn vulling van de plaat. Sowieso een site die ik veel gebruik. Ik ben dol op die keuken. Er staan ook veel goede recepten/instructie video’s op YouTube. Het is even een werkje namelijk 😊.

https://soulfood.nl/zelf-roti-maken-recept/

Geplaatst:

Nog steeds geen zuurdesembrood. Maar de gistbroodjes worden wel steeds beter. Vandaag nog maar eens met kurkuma en nigella vanwege verse kurkuma in huis.

Deze broodjes zijn speltbloem met 10% havervlokken en 10% emmer meel.

8E0B7C33-4EB8-4580-97FC-BFFAE186ADC9.jpeg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Dat ziet er goed uit @appelvrouw Ik vind mijn eigen gebakken brood nog niet helemaal. Hoe heb jij dit gemaakt? Wil je dat opschrijven? Apart met Kurkuma, wil ik ook wel proberen. Ik heb alleen geen emmermeel, maar dan doe ik er wel een beetje volkoren doorheen.

Geplaatst:
Op 7-9-2025 om 21:44, Dahli zei:

Ik ben dol op die keuken.

Ik heb een aantal bekeken en een paar opgeslagen. Gauw afsluiten nu, want ik blijf kijken. Dank je wel voor de site!

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:

Ja hier komt het, de korte versie gaat wel toch?

700 gram bloem, in mijn geval speltbloem

75 gram rode emmer slaege meel

75 gram havervlokken

14 gram zout ( ik doe 8 gram)

7 gram gist.

2 theelepel kurkuma

Flinke scheut zonnebloem of olijfolie

540 gram water

Extra 25 gram water

Doe de vlokken en meelsoorten samen met 540 gram water in de mengkom en meng voor 3 minuten.

Dek af en rust voor 20/30 minuten.

Doe de rest van de ingrediënten erbij zonder het extra water en kneed voor 10 minuten ongeveer.

Voeg het extra water toe en kneed nog 5 minuten.

Doe in een ingevette kom en draai zodat het deeg met olie is bedekt. Dek af met doucheputje douchemuts

Na 30 minuten 1 x stretcht and fold. Dek weer af

Na een uur of iets langer als het deeg is verdubbeld op aanrecht storten en in twee stukken verdelen.

Zachtjes lucht eruit duwen, beide stukken opbollen, afdekken, rust voor 20 minuten

Nogmaals opbollen batard of busbrood vormen en in rijsmand of direct in bakblik waar onderin wat nigella is gestrooid. Ongeveer een uur laten rijzen. Halverwege de rijstijden de oven voorverwarmen op 230 graden. Ik zet er een bakje met 1á2 Dl water bij in.

Als de rijs goed is bovenkant van het brood iets bevochtigen en wat nigella op strooien. Insnijden naar wens.

20 minuten bakken op 230 + 20 minuten op 200.

Klaar!

Gebaseerd op brood van Levine van Doorn. Zie haar website voor uitleg over stretch and fold, lucht uitduwen, opbollen en het vormen van een batard:

Broodbaktips

Stretch

aangepast door appelvrouw

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.