Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Zelf brood bakken moeilijk ?

Featured Replies

Geplaatst:

Ja met tarwebloem, en volkoren tarwemeel. Beetje half-om-half.

Ik wil niet weten hoeveel van die keiharde amandelen ik moet kraken voor zo'n blok (500 gram) spijs. Niet leuk denk ik! Misschien eens een keer spijs maken van gemengde noten, dan kunnen er ook lekker wat walnoten bij die toch een stuk sneller gaan qua kraken.

  • 3 weken later...
Geplaatst:

Notenbrood met abrikozen en rozijnen

Notenbrood nieuw.jpg Notenbrood anders 1.jpg

Nodig:

🌱 350 gr zelfrijzend bakmeel of
175 gr (spelt) bloem wit
175 gr volkoren tarwe of speltmeel
10 gr gist

🌱 100 gram lichtbruine basterdsuiker
🌱 1 tl zout
🌱 1 geraspte citroen
🌱 1 ei
🌱 2½ dl rijst-, soja,- of karnemelk
🌱 Sesamzaad
🌱 125 gram walnoten en/of pecannoten
🌱 1 tl koekkruiden
🌱 150 gram gele rozijnen
🌱 14 (californische) abrikozen
🌱 1 cakevorm

Werkwijze:

🍜Ik doe het zelf meestal met karnemelk, dat is heel smakelijk en rijst beter.


🍜Was de abrikozen en de rozijnen. Eventueel week je de rozijnen 15 minuten in lauw water. Verwarm de oven voor op 175 graden.

🍜Meng alle droge ingrediënten behalve de walnoten, abrikozen en rozijnen. Doe de melk en het ei erbij, roer dit goed. Het moet een makkelijk deeg worden van cakedikte.

🍜Breek de noten wat kleiner en vervolgens voeg je de noten bij het beslag.

🍜Vet een cakevorm in en bestrooi deze met sesamzaad.

🍜Doe de helft van het deeg in de cakevorm, voeg de abrikozen daksgewijs toe en schep de rest van het deeg in de vorm. Laat het brood ± 50 - 60 min. bakken.

🍜Laat het afkoelen, snijd het in dunne plakjes. Lekker met roomboter.

notenbrood boterham.jpg

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.
Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).
https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

Geplaatst:

Vraagje @Petrasmoestuin ; Ik vind dit meer een koek dan een brood….🤔

Ik lees dat jij ook de mogelijkheid van verschillende soorten meel met gist benoemd maar dan is de werkwijze toch heel anders met kneden en rijzen enzo en het toevoegen van gedroogd fruit in brooddeeg ook veel lastiger vind ik….🤔

Hoe doe jij dat dan als je voor de optie brood zou kiezen? 🤔🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🎄🌱

Geplaatst:

@Vrouwholle Ja zo kun je het inderdaad stellen. Ik heb ook altijd het idee als er bakpoeder of baking soda in zit, dan is het geen brood.

Ik heb ook nog een recept van sodabroodjes, komt uit de tijd dat ik beslist geen gist mocht en dit soort broodjes bakte.

Ik heb het recept van notenbrood misschien al 30 jaar of langer en zou de bron niet eens weten, ik heb het toentertijd van mijn tante doorgekregen en ik zal er vast wat aan veranderd hebben.
Wij aten het vaak bij de koffie inderdaad als ik niet te veel wou snoepen van gebak. Dit was dan een wat gezondere optie. Maar als cake kan ik het ook niet zien. Ik houd ook van de meeste cake of er moeten heel veel noten en crème in zitten b.v.

Geplaatst:

Het bananenbrood van Bake with Jake Of hoe die man ook mag heten is ons wel erg bevallen en hoewel veel werk een mooie bezigheid voor een redelijk luie zondag.

Zometeen gaat ie in de oven.

image.jpg

image.jpg

En klaar!

image.jpg

aangepast door appelvrouw

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Mooi brood @appelvrouw en inderdaad dat op de zondag. Het zal best een klusje zijn geweest.

Geplaatst:

Dank Jorieke. Het is leuk te doen dat vlechten. Ik leerde ervan dat het belangrijk is met broodvlechten dat al je strengen van gelijke lengte zijn..ik moest dus nog wat onderop wegwerken. Maar het bakte best!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Back with Jack dan😉

Van de week had ik ook heerlijk speltbrood met gekookte quinoa erin gebakken, een recept van Levine van Doorn. Nu weer eens een zuurdesem.

Note to self: zuurdesem voeden!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Sodabroodjes

 20251220_183634.jpg

Nodig:

🌱 300 gr volkoren meel
🌱 200 gr bloem
🌱 1½ tl baksoda
🌱 1 tl zout
🌱 1 lp lijnzaad
🌱 1 lp sesamzaad
🌱 2 eieren
🌱 1 lp keukenstroop (Zeeuws Meisje)
🌱 275 ml karnemelk

🌱 Roomkaas b.v. Philadelphia
🌱 Bieslook
🌱 Cayennepeper
🌱 2 of 3 tenen knoflook

🌱 Muffin vormpjes **
🌱 Roomboter

Werkwijze:

🍜Verwarm de oven op 180 graden. Vet de vormpjes in met roomboter met een kwastje.

🍜Meng alle droge ingrediënten in een kom en roer dit goed met een lepel.

🍜Klop de eieren samen met de stroop en de karnemelk los en voeg dit roerend bij het meel.

🍜Schep het mengsel in de vormpjes en snijd het met een scherp mes kruislings in.

🍜Bak het in 25 - 30 minuten gaar. Controleer dit met een houten prikker of die er droog uit komt.

🍜Knip intussen bieslook naar smaak. Voeg wat cayennepeper en de geperste bieslook toe en de roomkaas. Doe dit op de gesneden broodjes, in plakjes of in helften, wat je wilt.



**De eerste keer maakte ik ze in een tray met 12 muffinvormen, maar die worden erg klein. De laatste keren maakte ik ze in losse muffinvormen die groter zijn, dan kan ik van het deeg dus 6 muffin vormen vullen.

20251220_183928.jpg 20251220_184236.jpg

20251220_184503.jpg 20251220_184554.jpg


Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.
Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).
https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

Geplaatst:

Ik heb gisteren met mijn moeder een Turks broodje gemaakt wat specifiek uit hun regio komt. Ik vind het niet te eten zo massief, en heb dan ook alleen maar meegeholpen met het maken ervan. Het eten mogen ze zelf regelen. Ik vond het maakproces wel grappig, want ik heb nooit geweten wat de vulling ervan is die O massif is. Dat is gebakken bloem! Een pan vol met gebakken bloem. Nooit geweten!

IMG_4194.jpeg

In elk bolletje zit een flinke eetlepel gebakken bloem in. Platdrukken. Paar strepen met een vork trekken afsmwren en wat nigellazaad. Hele volksstammen vinden het lekker, maar ik krijg het niet weg.

IMG_4196.jpeg

Vanochtend stond ik om kwart voor 7 (ja, dat lees je goed) scones te bakken. Heb er 40 gemaakt. Met gewelde rozijnen en kaneel. Ik moest denken aan het heerlijke kerstbrood van @Vrouwholle zo’n rol

IMG_4197.jpeg

Geplaatst:

Mooi werk! Gebakken bloem..jeetje lijkt me brood om bejaarden mee te pesten..alleen de pindakaas ontbreekt nog

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Gebakken bloem 😳 dat klinkt idd heel “ anders” ben ik ondanks het lezen van tig kookboeken door de jaren heen niet eerder tegen gekomen @Mellie 🤔

Ik ben benieuwd of jouw scone’s inmiddels mooi gelukt zijn?

En eten jullie die zo of met een beleg/vulling? 🤔

Ik sta voor bakken ook het liefst heel vroeg in de keuken… fijn om de wereld dan langzaam te zien ontwaken en geeft zo’n voldaan gevoel als je voor de dag echt begint al een heerlijk baksel klaar hebt… en je huis gelijk zo heerlijk geurt…😍

Ik bakte gister weer een vlecht brood…(iets te donker want afgeleid..) mijn lief kocht gerookte zalm speciaal voor mij.. ik had al dille uit de tuin geoogst dus feestmaal…😋🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🎄🌱IMG_6542.jpeg

Geplaatst:

@appelvrouw brood om bejaarden mee te pesten 😆😆😆 de bejaarden vinden het doorgaans heerlijk. Ik had er een paar mee voor een vriendin. Mijn generatie. Vindt ze ook heerlijk. Maar goed. Heftig brood dus, maar er is een markt voor 😛

@Vrouwholle jeetje, je vlechtbrood is prachtig geworden!

Mijn scones zijn ook prachtig geworden. Ze smaakten heerlijk! Vanmiddag bij de thee gegeten en de rest is voor morgen. Ik heb er clotted Cream bij gemaakt en gegeten met gekochte lemon curd en zelfgemaakte aardbeien- en bramen jam. Geen mix. 3 jammen.

Geplaatst:
43 minuten geleden, Mellie zei:

clotted Cream bij gemaakt en gegeten met gekochte lemon curd en zelfgemaakte aardbeien- en bramen jam. Geen mix. 3 jammen.

Heerlijk man! 3 jammen of niet. Water loopt me in de mond. En ik moet zeggen, dat brood met de gebakken bloem lijkt me heel lekker eigenlijk 😃.

Geplaatst:

Wat een heerlijk brood weer @Vrouwholle Ja, ik ben helaas meestal niet zo vroeg. Ik zit meestal pas om 10.30 uur te ontbijten, maar dan heb ik al het e.e.a. gedaan hoor, maar in de keuken ben ik dan later. Je had het recept geloof ik ergens neergezet, moet het echt een keer proberen. Ik ruik de geur van brood al.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.