Jump to content

Glas van kas bevestigen


Tjeerd

Recommended Posts

Goedemorgen,

 

Ik heb een flinke kas kunnen ophalen voor niets.. sommige glasdelen zitten los of zijn eruit gehaald omdat ze te los zaten.

Een flink aantal zitten vast met kit, geen idee of dit de juiste kit is want het laat al groot en deels los. een ander deel van de glasplaten zit muurvast met een zwarte substantie wat eruit ziet als een soort de substantie waarmee ze kieren in de weg opvullen.

Mijn vraag is nu, is die substantie nog te verkrijgen of zouden jullie het glas op een andere manier bevestigen?

 

Het gaat om een ijzeren kas met T profielen waar de glasplaten in moeten worden gelegd, maar niet kunnen worden vastgemaakt met bijvoorbeeld glasklemmen.

 

Ik zal proberen vanavond een paar foto's van dichtbij te maken om het verhaal wat te verduidelijken.

Link to comment
Share on other sites

Hey Hey,

 

Als je de platen niet kan vastzetten met glasklemmen, dan vermoed ik dat ze daarvoor een soort afdicht rubberband gebruiken. Je kun een locaal tuincentrum in de buurt (die gespecialiseerd is in kassen) eens vragen of zij dat band ook kunnen bestellen? Ik heb eens voor een oude kas een stukje rubberband meegekregen waar de glasplaten op rusten, om te kijken of dat het goede was..

Link to comment
Share on other sites

Nee, volgens mij kun je het rubber op het aluminium profiel drukken. Is een beetje lastig uitleggen...ben al zo een warhoofd

Als het goed is past het rubber op het als profiel...zoals op een van de foto’s hieronder ( ongeveer 6 foto van links) is duidelijk zichtbaar hoe je het rubber in het profiel drukt.

 

https://www.koopjetuinkas.nl/actiemodel-acdrprestige-hobby-kas-r204l-b-6-91-m.html#

 

Glasplaten liggen dan op weerskanten los op profiel. Het rubber zorgt ervoor dat de glasplaten vast komen te liggen. Of ik moet er met mijn gedachten mijlenver naast zitten

Ik heb twee kassen met clips...maar zie dit soort verbindingen ook op onze tuin en natuurlijk in de winkel...

Link to comment
Share on other sites

Okee vreemd dan, want glas voor een tuinkas kit je alleen niet vast...ik heb wel een platte kas/ bak waarvan ik de ramen moet kitten omdat ik hier ook geen andere mogelijkheden heb om de ramen vast te zetten.

Dan kun je beter even een foto plaatsen dat maakt het wel iets duidelijker....

Link to comment
Share on other sites

Goedeavond,

 

de beloofde foto's met uitleg.

 

Allereerst een totaal foto van mijn opgehaalde kas:

IMG225018121520369699.jpg

 

Er zijn behoorlijk wat ruitjes die eruit gehaald zijn voor het vervoer, deze heb ik dus nog wel en moeten terug geplaatst worden.. de vraag is dus hoe:

IMG224729501520369695.jpg

IMG224650831520369703.jpg

De kas bestaat dus uit metalen / ijzeren T profielen over de gehele kas. op het T profiel rusten de ruiten maar kunnen er volgens mij niet op vast gezet worden. al is er op de onderste foto nog wel een "kartelklemmetje" zichtbaar maar dit zal de ruit niet tegen houden.

 

IMG224240011520369700.jpg

De zwarte substantie is ook goed zichtbaar, de kit is ook zichtbaar en is flink aan het uitdrogen en toen aan vervanging..

 

IMG224992511520369698.jpg

IMG224849631520369696.jpg

 

Wat is wijsheid??

Link to comment
Share on other sites

Tjeeemig.....

 

Ik persoonlijk zou eens informeren bij een tuincentrum die gespecialiseerd is in kassen....dit princiepe ken ik niet.

Ramen moeten goed vast gezet kunnen worden anders blaast de eerste de beste storm ze er uit als speelkaarten...en echt ik overdrijf niet...onze oude kas stond op de ruimte (geen beschutting van een haag oid) en 80% van de ramen waren eruit geblazen zaten zelfs vast met klemmen..heb er nog trauma’s van over gehouden. Bij elke storm denk ik van oh jee..

 

Ga gewoon goed informeren en neem dan een beslissing....kan beter in een keer goed, want glas is duur...

Link to comment
Share on other sites

Hier heb je gewoon rubberen strippen voor die erg strak zitten zodat het glas er niet uit valt. Een gespecialiseerd bedrijf, kassenbouwer heeft die dingen wel. Meestal zijn ze wat langer. Dat is afhankelijk van de poothoogte, maar jr kan ze vast in stukken zagen. Het glas wordt daarnaast ook nog met klemmetjes vastgezet hoor. Die strippen alleen zijn niet genoeg. Zeker met harde wind.

Zulke strippen bedoel ik. Kijk maar goed, ze zijn best hoog. En nee heb geen aandelen

http://pvanhornebv.nl/hobbykassen/model-1

Link to comment
Share on other sites

En waaraan bevestig je die klemmen dan? Want daar ben ik nu ook wel nieuwschierig naar....

 

Ik zou echt een rondje bellen...ook voor glaszetter of wat dan ook. Ik betaal hier voor een gebruikt enkelglas raam 7.50€ tenminste twee seizoenen geleden nog wel... maar hoor ook andere prijzen..

Link to comment
Share on other sites

Ah kijk....dat een duidelijk verhaal.. die klemmen zijn volgens mij niet echt gangbaar.(ik ken ze niet) dus zul je naar een gespecialiseerde winkel moeten dunkt me...

 

Qua glas...tja als je iemand het laat snijden en plaatsen ben je natuurlijk duurder uit. Snijden gaat in princiepe prima met een nieuwe glassnijder. Voor veiligheidsglas kun je dat beter laten doen...tis maar wat voor glas je wilt.

De rechte stukken glas bestel ik, als ik niet genoeg heb......kleine schuine stukken snijd ik altijd zelf op maat. Op een gegeven ogenblik heb je er wat handigheid in...

Link to comment
Share on other sites

Afgelopen weekend heb ik net voor de regen een aantal ruiten met kit vastgezet. gisteren even gaan kijken of alles nog vast zit...... en:) er zit geen beweging meer in!

 

Komende dagen dus het weer in de gaten houden, sponningen schoon maken en ontvetten en een berg kit kopen(bij de gamma hebben ze hier nu uitverkoop) en van het weekend dus nog een aantal ruiten doen!

Link to comment
Share on other sites

De "klemmen" van Mr Bean zijn gewoon rechte stripjes en die vouw je zo om de stijlen heen, kan je bij elke kassenbouwer voor een prikkie kopen,

plaatsen in kit is perfect, tot je een ruit moet vervangen... ik gebruik de klemmetjes en als afwerking een kunststof afdekprofiel. Dit kunststof profiel is beslist niet geschikt om het glas vast te zetten!

Link to comment
Share on other sites

Zwarte` substantie`kan Shell tixophalte kit zijn. Wordt ook wel bij reparaties aan bitumen of zelfs glasgevels gebruikt.

Als het glas echt in T-ijzer ligt en er geen rand is om glasveren achter te klemmen zal het glas gekit hebben gezeten.

 

Moet zelf ook iets voor onze kas gaan verzinnen, te veel glas gesneuveld.

Mogelijk gewoon met siliconekit glas vastzetten, glas moet wel kunnen uitzetten bij warmte, dus niet klem in het frame zetten.

Zou ook onderrand niet of niet volledig kitten ivm afvoer condenswater.

 

Gr. Daan

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hi,

 

De kas (hobbykas) lijkt misschien 10-15 jaar oud, maar is toen gemaakt met kasmaterialen die veel ouder zijn, nog van ver vóór het Venlo kas tijdperk, van oude 'professionele kas'.

De ruiten werden toen inderdaad gekit met een zwarte kit, naam daarvan weet ik zo niet, weet ook niet of die nog verkrijgbaar is. Je zou eens kunnen informeren bij handelaar in tweedehands kasmaterialen, die hebben wellicht kennis van oude kastechnieken.

De originele kit blijft min of meer elastisch (na verwarming), droogt niet uit / wordt niet hard of bros. Wellicht handig om rekening mee te houden als je een andere kit gebruikt.

Bij dit kastype werden aluminium strips (voorgebogen) gebruikt om de ruiten, verticaal in de rij, op elkaar te laten 'leunen'.

 

Met een moderner kastype (obv Venlo) heb je geen last van 'kitgebeuren'.

 

Groet

Evergreen Ed

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Hallo Tjeerd,

Ik ben wel benieuwd hoe je het uiteindelijk hebt opgelost!

Wij hebben namelijk net een tweedehands kas opgehaald met precies zo'n metalen T-profiel. Er zitten een soort opklik-strips van kunstof op, wat het glas op zijn plek houdt. Zie foto. En het dekt de kieren af voor regen/wind denk ik. Maar, omdat het een tweedehands is ('zelf demonteren'), missen we flink wat van die strips. Ik dacht simpel bij te kopen, maar kan ze dus nergens vinden.

 

Heb jij een goede oplossing gevonden voor jouw kas?

 

Groet Sil

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...