Jump to content

Pruimenboom verplaatst, nu snoeien?


Spevelie

Recommended Posts

Ik zou hem iets uitdunnen. Niet te veel. Mooi compacte kroon. Mooie kans om schurende en kruisende takken weg te halen.

Zelf zou ik wachten tot de boom echt uitloopt met snoeien,

Je zit nu ook met de kans op loodglans infecties.

Verplanten wel zsm.

Hoe denkt de rest er over?

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link to comment
Share on other sites

Pruimen beter niet snoeien in de winter. Maar bij het verplanten zou ik dit boom toch flink terug snoeien, met lakbalsem of dergelijke middelen aanbrengen op grotere wonden.

Wintersnoeien verhoogt risico van loodglans maar niet in grote mate. Gevaar van voedsel en water tekort ivm mindere wortels is veel groter.

Link to comment
Share on other sites

Een tien jaar oude boom zou ik niet meer verplanten. Je kunt beter een nieuwe zetten, die heeft veel meer kans van slagen. Het is wel een mooie boom.

 

Hoeveel je de boom moet uitdunnen licht aan de wortels. Hoe meer fijne wortels je hebt hoe minder risico je loopt.

 

Beter niet snoeien, maar bij te weinig kleine wortels is snoeien onvermijdelijk. Je kunt ook snoeien in het voorjaar wanneer hij net wil gaan uitlopen, dan loop je al iets minder risico. Afsmeren is dan zeker slim. Als de plant vol uitloopt en er niet de wortels voor heeft, dan wordt het zeker geen succes.

 

Deze boom zal heel wat jaren nodig hebben om van de schok te herstellen. Een jonge boom produceert al vanaf 3 jaar en pruimen groeien snel.

Link to comment
Share on other sites

Ben het met Permatuurtuin eens. Beter gewoon een nwe kopen. 17,50-25,00 is nou ook niet echt veel voor ook een leuke maat boom.

 

Als je hem wel verplaatst, dan kijken hoe je de kluit meekrijgt. Valt die toch uit elkaar en gaat dat niet lekker compact over, dan fors snoeien net nadat ie is uitgelopen; over een week of 3 dus. Komt er een mooie grote compacte kluit mee, dan wat de anderen zeggen: beetje uitdunnen.

 

Boombalsem / lakbalsem gebruiken , ook bij grotere wonden, is een echt achterhaald ouderwets idee; niet doen ( ergens is daar een topic over, nog door Persica uitgelegd; ik gebruik het helemaal nooit meer, met niets )

 

Draagt de pruim deze voorzomer al veel vrucht, dan een groot deel wegplukken na de juni-rui. Je mag wel 1/8 e ofzo dit 1e jaar groot laten worden.

 

Niet mesten.

Link to comment
Share on other sites

Ik ga een zo groot mogelijke kluit proberen mee te nemen. Ik kan hem gratis ophalen bij iemand dus ik ga het gewoon proberen. Lukt het niet dan kan ik altijd nog een nieuwe kopen.

Waarom niet mesten? Pas volgend jaar mesten?

Link to comment
Share on other sites

ow. was gewoon een extra opmerking van mij hoor, omdat je wellicht zou kunnen denken : nwe boom, gelijk maar lekker mesten ....

 

Pruim hoef je op normale vruchtbare grond eigenlijk helemaal niet te mesten, zeker zo'n 1e jaar niet. Eerst lekker de wortels het werk laten doen, zich settlen en hun weg zoeken. Geef je te rijke grond, vinden ze hun voedsel gelijk na poten al en stimuleer je de groei ondergronds niet.

 

Mulchen, dus een laag whatever op een ruime boomspiegel is geen gek idee, tegen uitdrogen van de grond later in de zomer. En de boom een paar keer fors water geven van de zomer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...