Jump to content

Papalo


Ciska

Recommended Posts

Papalo gezaaid en groter potje gegeven.....en nu?

Ben benieuwd naar de verder opkweek ervan. Moet ik hem toppen waardoor de plant bossiger wordt?

 

en het gebruik ? vind de geur erg sterk (koriander)...denk dat ik de bladeren kan drogen en gebruiken in Mexicaanse gerechten?

 

Wie heeft ervaring met deze plant? Hoor het graag....

Link to comment
Share on other sites

Toppen inderdaad, dan vertakt hij meer. Het wordt uiteindelijk een wat stevige, houterige plant.

 

Qua gebruik, ik gooi de verse bladeren graag door alle Mexicaanse en andere bonen-gerechten. Gedroogd zou ik niet weten hoe ze smaken.

 

Heb je een foto van die van jou? Ik heb het idee dat de mijne wat achter lopen.

Edited by Guest

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Die van mij hebben onder een lamp gestaan....en gaan straks naar buiten. Het worden dus houterige planten. Kunnen ze tot het najaar gewoon buiten of moeten ze per ze in een kas. Die van mij zijn nu ongeveer 20 cm lang? Ik zal ze toppen.

Blad is bovenin wat gelig...hebben met hun blaadjes tegen een lamp gestaan...

 

23E7CC3A-0830-4F40-8EA8-6776BBF6CFFF30121525622535.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik hou ieder jaar zaad over. Volgensmij zijn ze eenjarig. Ik heb echter nog nooit geprobeerd om ze over te houden, maar ze krijgen in het najaar snel botrytis in de stengel. Ze zijn hooguit tweejarig, maar ik ben vrij 100% dat ze éénjarig zijn.

 

Het is een lekker kruid. Ik weet vrijwel zeker dat de smaak vervliegt bij drogen. Je kunt hem net als korianderblad beter invriezen. Het is een gemakkelijke plant. Wij koken ook met de jonge bloemen, omdat we de bloei er zolang mogelijk uit proberen te houden. Ze produceren namelijk geen nieuw blad meer wanneer ze vol in bloei staan. Onderaan verhout de plant maar licht.

Link to comment
Share on other sites

Oooh, prachtig. Die van jou zijn inderdaad groter dan mijn papalo's.

 

De plant wordt trouwens niet zo houterig als bijvoorbeeld Rozemarijn, maar wordt wel een houterig 'hoofdstammetje'. En ze kunnen best hoog worden. Ik heb zelf de papalo in de zomer buiten staan in een grote pot een klein beetje beschermd tegen de wind. Ik denk dat ze het in de kas ook wel fijn vinden, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Hij kan (zo las ik ergens) zo'n 1,5 meter worden, maar in pot blijft het bij mij meestal rond de meter steken.

 

Oh, ook handig om te weten misschien is dat het jonge blad wat minder sterk smaakt dat het wat oudere blad.

 

@permanatuurtuin Volgens mij zijn ze ook eenjarig inderdaad. Mij is het nog niet gelukt om ze door ze naar binnen te brengen in de winter, al zegt Vreeken dat dat wel goed zou moeten gaan.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Is er toevallig nog iemand die wat Papalo zaden over heeft dit jaar en van wie ik wat (tegen betaling) over zou mogen nemen? Vreeken verkoopt ze als enige in Nederland lijkt het, maar daar is de wachttijd zo'n 8 weken geloof ik. :(

  • Like 1

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Ik zit nu op oa Duitse sites te speuren. Daar zijn wel mogelijkheden, maar 10 euro verzendkosten is natuurlijk een beetje ... Ik zoek verder. Eventueel kunnen we samen bestellen. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...