Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Een voorbijfietser kwam vandaag een stek afleveren in ruil voor een stek die ik hem dit weekend gaf toen hij ook al voorbij kwam vliegen. En dus heb ik een mini-stekje geruild voor een flinke fuchsia stek, met de mededeling dat de vruchten van deze (alle?) fuchsia eetbaar zijn. Goedgelovig als ik ben neem ik dat aan voor waar. Een ruil is altijd leuk, zeker als iemand er weer speciaal voor langs komt fietsen.

 

En een snelle Google-zoekopdracht leert dat dat ook klopt. Er is zelfs een recept voor een fuchsia-taart. https://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten/95819-fuchsias-ook-eetbaar.html Maar toch vermoed ik dat de fuchsia-vruchten niet te vergelijken zijn met andere bessen. Zijn ze eetbaar, zijn ze zuur, zitten ze vol met pitten? Heeft iemand hier ervaring mee?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Geplaatst:

Volgens de overlevering zijn de vruchten een beetje vergelijkbaar met kiwi's maar dan kleiner en ook niet zo smakelijk. Maar goed ik heb mijn Boliviaanse variant die ik kocht tijdens de Tuinen van Beervelde een paar jaar terug grandioos laten verpieteren.

Geplaatst:

hallo, dat Fuchsia bessen te eten zijn, wordt steeds bekender. Bij Voedselbos_Arborealis zijn nu twee varianten te koop, waarbij de bessen redelijk zouden smaken. Zoals de Fuchsia Magellanica, alhoewel zelfs die op de site van PFAF als niet erg smakelijk beschreven wordt. Door Richard Jackson in het V.K. wordt een cultivar verkocht, die naar hun zeggen wel smakelijk zou zijn. De bessen zouden, zoals bij wel meer planten, wel goed moeten afrijpen, voordat ze smakelijk zijn. Ook de bloemblaadjes zijn eetbaar, maar naar beschrijven,nog minder smakelijk.

Geplaatst:

Een beetje wat ik al vermoedde dus. Ik weet niet welke variant ik heb, maar dat ga ik misschien nog zien. Voor nu mag de plant de tuin in, bij wijze van proef.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Geplaatst:

Ik vond de bessen van mijn fuchsia best goed, helaas vorig jaar is de plant gestorven, plant stond nog in pot en blijkbaar was de winter toch te streng. Ik weet niet welk ras (denk dat het een soort magellanica was, gaf ook redelijk grote bessen). Ik ga er zeker één terug aankopen en dan uitplanten in volle grond.

Geplaatst:

Waar gebruikte jij de bessen voor simonvb, at je ze zo uit het vuistje, maakte je er jam van of deed je er weer heel iets anders mee?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

  • 6 years later...
Geplaatst:

Toch even weer omhoog halen, want misschien zijn er ondertussen meer ervaringen.

 

Fuchsia's en Bellenplanten hebben een speciaal plekje in mijn hart, het doet me denken aan mijn kindertijd, want veel buren hadden ze in hun voortuin en ik weet nog dat ik het heel bijzonder vond.

 

De afgelopen jaren heb ik meerdere fuchsia's geproefd. Zowel sierlijke (zelf gekocht, of bij bekenden) als de winterharde varianten (waarvan ik denk dat het allemaal Magellanica "Riccartonii" geweest zal zijn, maar wie weet).

 

De winterharde was tov de rest eetbaar te noemen, maar er zat elke keer een hele onplezierige peperige nasmaak achter, niet in je mond alleen, maar ook in je keel. Bah.

 

Er zijn blijkbaar lekkerdere soorten, maar die zijn waarschijnlijk niet geschikt voor Nederland.. in ieder geval weinig over te vinden. Bijv Fuchsia Venusta.

 

Wat ik wel gevonden heb is de Fuchsia-bloemige kruisbes!! Ik snap dat dit niet hetzelfde is, maar de bloemen zien er verdacht fuchsia achtig uit en de bessen zijn eetbaar. Ribes Speciosum. Ben meteen gaan zoeken, maar kan m nergens vinden. Ik zal een berichtje aanmaken in "Gezocht".

 

Maar heb je een lekkere fuchsia geproefd ooit of deze Ribes, reageer dan even (of pm me).

  • Like 1
  • 2 weeks later...
Geplaatst:

De Fuchsia achtige kruisbes schijnt toch niet de energie en ruimte waard:

https://www.moestuinforum.nl/topic/53313-gezocht-fuchsia-bloeiende-kruisbes-ribes-speciosum/#comment-541068

 

 

Terug naar het oorspronkelijke plan: Fuchsia die mooi, (winterhard,) en lekker is!

 

De zoektocht valt niet mee. Als ik een fuchsia met bessen in een winkel of tuincentrum zie, vraag ik of ik mag proeven aleer te kopen. Soms mag dat niet. Eenmaal thuis, een peperige bes, meteen weer spijt dat ik hem "blind" heb aangeschaft.

 

Op YouTube verschillende proevers, mensen die zeggen dat het geen of amper smaak heeft tot mensen die zeggen dat het hun beste en zoetste bes uit tuin is met hinten van vijg en kiwi (dit was in UK). Zelfs groente-uit-blik smaak heb jk gehoord. 

De soort, maar ook varieteit maakt dus erg uit.

 

De Fuchsia Boliviana is een soort die wel lekker zou zijn. En winterhard tot -4 of -5 C. Iemand ervaring mee?

 

 

 

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...