Jump to content

Ingelegde bramen


freggel

Recommended Posts

Op zoek naar een ander recept dan jam, sap of gelei kwam ik dit recept tegen in een oud inmaakboekje, en aangezien er lekker veel bramen overal zijn, besloot ik om het eens te proberen. Ik heb het nog niet geproefd, dus ik kan (nog) niet uit eigen ervaring spreken.

 

 

Ingelegde bramen

 

Benodigdheden:

1 kg bramen

1/2 liter wijnazijn

500 gram suiker

2 pijpjes kaneel

1 tl kruidnagels

 

Bereiding:

Was de bramen en zoek ze uit.

Breng de azijn, suiker en de kruiden aan de kook. Voeg daarna de bramen toe (eventueel in 2x) en laat dit 5 minuten doorkoken. Haal de bramen met een schuimspaan uit de pan en doe ze in potten. Laat de overgebleven siroop nog eens 10 minuten doorkoken en giet deze over de bramen heen totdat ze helemaal onder staan en sluit de potten goed af.

 

Tijd:

Ongeveer 30 minuten.

 

 

De ingelegde bramen schijnen lekker te zijn bij rundvlees.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Drie jaar later.... zojuist uitgevoerd. Staat nog af te koelen, dus nog niet geproefd. Vijf minuten koken in de azijnstroop vind ik best lang, die bramen krimpen en koken een beetje kapot.

Voor de azijn heb ik mijn 'eigen' recept gebruikt (nog kardamom, koriander en piment erbij).

 

kruidige-inmaakazijn-t2558.html#p43343

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Een excellent Bramenjaar, Geedee....

 

De azijn met suiker raakt niet op. Elke keer komt er vocht bij door het opkoken van de bramen, en de potjes zitten zo vol met bramen, dat er niet veel azijn overheen hoeft gegoten. Maar niet getreurd. De azijn met kruiden, suiker en bramenvocht heb ik in een steriel flesje afgegoten.

Met deze warmte drink ik zowiezo al de hele dag vruchtensiroop (zelfgemaakt) met appelazijn en water.

Voor mij weer een lekkernij erbij. Gebruik ik net als limonadesiroop. Sterker nog, ik ga meer maken....

 

 

Glimlach tegen de eerste griep met bramenazijn

 

braambes.jpg?w=450&h=297

 

September is de ideale tijd van het jaar om de bossen in te trekken en bramen te plukken. Om op te eten of om jam van te maken. Maar je kunt met die blauwzwarte vruchten ook iets aan je gezondheid doen. Want grootmoeder maakte destijds al ‘bramenazijn’ waarvan ze een theelepel toevoegde aan een glas water, en waarmee ze koortsige gezinsleden wat afkoeling bood.

Pluk de bramen op een mooie dag, maak ze schoon, doe ze in een aarden pot en doe er natuurazijn bij. Laat drie dagen staan om het sap uit te laten trekken. Zeef het zorgvuldig en laat het een hele dag lang ‘uitdruppelen’. Kijk hoeveel vloeistof je hebt verzameld en voeg suiker toe tegen een verhouding van 500g suiker per halve liter bramenazijn. Doe dat in een grote pan en laat het 5 min zachtjes koken. Schep het schuim af dat zich dan boven op de vloeistof verzamelt en giet dat na het te hebben afkoelen, in een met een kurk afgesloten flesje. Bewaar het voor de eerste griepepidemie van de winter of voor de eerste koorts gepaard gaande verkoudheid. Het is een verfrissende en aangename ‘gezondheidsdrank’.

Bron: http://vevina.wordpress.com/2010/10/04/glimlach-tegen-de-eerste-griep-met-bramenazijn/
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...