freggel Posted July 21, 2011 Share Posted July 21, 2011 Op zoek naar een ander recept dan jam, sap of gelei kwam ik dit recept tegen in een oud inmaakboekje, en aangezien er lekker veel bramen overal zijn, besloot ik om het eens te proberen. Ik heb het nog niet geproefd, dus ik kan (nog) niet uit eigen ervaring spreken. Ingelegde bramen Benodigdheden:1 kg bramen1/2 liter wijnazijn500 gram suiker2 pijpjes kaneel1 tl kruidnagels Bereiding:Was de bramen en zoek ze uit. Breng de azijn, suiker en de kruiden aan de kook. Voeg daarna de bramen toe (eventueel in 2x) en laat dit 5 minuten doorkoken. Haal de bramen met een schuimspaan uit de pan en doe ze in potten. Laat de overgebleven siroop nog eens 10 minuten doorkoken en giet deze over de bramen heen totdat ze helemaal onder staan en sluit de potten goed af. Tijd:Ongeveer 30 minuten. De ingelegde bramen schijnen lekker te zijn bij rundvlees. Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Moeite waard om te proberen... thnx!! Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 30, 2014 Share Posted July 30, 2014 (edited) Drie jaar later.... zojuist uitgevoerd. Staat nog af te koelen, dus nog niet geproefd. Vijf minuten koken in de azijnstroop vind ik best lang, die bramen krimpen en koken een beetje kapot. Voor de azijn heb ik mijn 'eigen' recept gebruikt (nog kardamom, koriander en piment erbij). kruidige-inmaakazijn-t2558.html#p43343 Edited July 31, 2014 by Guest Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted July 30, 2014 Share Posted July 30, 2014 Fijn zo'n forum he?! Ik wil dit zelfde recept gaan proberen met pruimen....geheel off topic maar ik moet nog bramen gaan zoeken....heb er geen in de tuin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Een excellent Bramenjaar, Geedee.... De azijn met suiker raakt niet op. Elke keer komt er vocht bij door het opkoken van de bramen, en de potjes zitten zo vol met bramen, dat er niet veel azijn overheen hoeft gegoten. Maar niet getreurd. De azijn met kruiden, suiker en bramenvocht heb ik in een steriel flesje afgegoten.Met deze warmte drink ik zowiezo al de hele dag vruchtensiroop (zelfgemaakt) met appelazijn en water. Voor mij weer een lekkernij erbij. Gebruik ik net als limonadesiroop. Sterker nog, ik ga meer maken.... Glimlach tegen de eerste griep met bramenazijn September is de ideale tijd van het jaar om de bossen in te trekken en bramen te plukken. Om op te eten of om jam van te maken. Maar je kunt met die blauwzwarte vruchten ook iets aan je gezondheid doen. Want grootmoeder maakte destijds al ‘bramenazijn’ waarvan ze een theelepel toevoegde aan een glas water, en waarmee ze koortsige gezinsleden wat afkoeling bood.Pluk de bramen op een mooie dag, maak ze schoon, doe ze in een aarden pot en doe er natuurazijn bij. Laat drie dagen staan om het sap uit te laten trekken. Zeef het zorgvuldig en laat het een hele dag lang ‘uitdruppelen’. Kijk hoeveel vloeistof je hebt verzameld en voeg suiker toe tegen een verhouding van 500g suiker per halve liter bramenazijn. Doe dat in een grote pan en laat het 5 min zachtjes koken. Schep het schuim af dat zich dan boven op de vloeistof verzamelt en giet dat na het te hebben afkoelen, in een met een kurk afgesloten flesje. Bewaar het voor de eerste griepepidemie van de winter of voor de eerste koorts gepaard gaande verkoudheid. Het is een verfrissende en aangename ‘gezondheidsdrank’. Bron: http://vevina.wordpress.com/2010/10/04/glimlach-tegen-de-eerste-griep-met-bramenazijn/ Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.