Jump to content

Spint? Of andere ziekte in aubergines en paprikas in kas


miekemango

Recommended Posts

Hoi allen,

 

In mijn kas heb ik tomaten, komkommers, meloen, aubergines, pepers en paprikas staan.

De laatste drie vertonen vlekken en stipjes op het blad. De bladeren van aubergine worden grauw van kleur en gespikkeld, er blijven ook gezonde bkaderen komen, het is ongeveer 50/50. de vruchtbeginsels verwelken, ik heb nog geen gegroeide aubergine gezien. Bij een enkel blad zie ik een klein beetje spinsel/spinnenweb.

De bladeren van paprikas en pepers hebben gele vlekken, veel bladeren zijn afgevallen/verwelkt. De meeste vruchten blijven wel hangen en groeien langzaam verder.

 

Gek genoeg zie ik geen vergelijkbare klachten in de tomaten of komkommers die er vlakbij staan.

 

Ik heb hieronder foto s bijgevoegd voor een hopelijk duidelijk beeld.

Ik dacht zelf aan kasspint, het is dan ook erg droog en warm geweest. Toen ik het constateerde ben ik op de planten gaan sproeien met water, omdat kasspint niet van vochtigheid houdt.

Ik ben dus niet zeker dat het kasspint is.

 

Het probleem is nog aanwezig, ik haal nu veel aangetast blad weg. Ik wil uiteraard niet dat het overslaat op mijn tomaten en ik heb eigenlijk ook wel zin in een aubergine in het pannetje, dus ik hoop dat jullie kunnen helpen met de diagnose en een behandelplan .

 

Veel dank bij voorbaat! Groeten Mieke

 

2018081319553372061534248266.jpg2018081319531955871534248411.jpg2018081319525445301534248277.jpg2018081319522695801534248280.jpg2018081319545829681534248269.jpg2018081319544519331534248271.jpg2018081319534237661534248407.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja, spint lijkt me vrijwel zeker. En een flinke aantasting ook.

 

2018-08-14142245211534249416.png

 

Spint is handnekkig en moeilijk te bestrijden. Roofmijten zijn vast onderweg, maar gaan de boel niet redden. Ervan uitgaande dat je niet met chemische middelen aan de slag wil gaan is de oplossing vrij rigoreus: ruimen die aubergineplanten en hopen dat er planten onaangetast blijven. Je bent waarschijnlijk de belangrijkste verspreider binnen de kas, dus contact met nog niet aangetaste planten (zouden ze er zijn?) hoe dan ook vermijden.

 

Op Groenkennisnet lees ik dat kasspint ook bij tomaat en paprika voorkomt:

 

"Bij tomaat kan een klein aantal mijten al voor een ernstige schade zorgen. Bij paprika leidt een aantasting van spint al snel tot ernstige bladval."

 

Het lijkt erop dat de peperbladeren ook niet helemaal vrij zijn (laatste foto) maar niet goed te zien.

 

Er komen vast nog meer reacties. Misschien heeft iemand een mildere oplossing dan ruimen. Ik hoop het voor je.

Link to comment
Share on other sites

Bij mij is er vorig jaar een redelijke spintaanval "succesvol" afgeslagen, door de paprika planten bij het water geven helemaal nat te sproeien. Wel flink wat opbrengst verlies hoor maar ze kwamen er bovenop en ook nog paprika's. De aubergine zou iknook ruimen

Link to comment
Share on other sites

Dank voor die tip, Mr. Bean! Ik heb vandaag wat stokbonen geruimd die echt niet meer te redden waren, en er zit ook spint (maar gelukkig nog niet heel ernstig) op de aubergines, op 1 tomatenplant, op de andere bonen, op de komkommer en op de courgette. Ik heb me een beetje te laat gerealiseerd dat het waarschijnlijk begonnen is bij de springbalsemien die altijd welig mag tieren hier achter in de tuin. Daar heb ik amper bewaterd en die staat he-le-maal stijf van de spint. Die ga ik morgen ook maar verwijderen, en de rest ga ik regelmatig afsproeien. De ergst aangetaste bladeren heb ik overal al weg gehaald, dus wellicht valt het uiteindelijk mee.

Link to comment
Share on other sites

Dank @oscardevos voor de snelle reactie, ik was er al bang voor.

Het natsproeien was ik tijdje terug inderdaad al gestart, dank @Mr bean , dat heeft de boel misschien enigszins vertraagd.

 

Chemisch komt er niet in, dus ben bang dat ik moet gaan ruimen helaas, hopende dat de rest niet ten onder gaat.

 

Dank allen.

 

Groetjes Mieke

Link to comment
Share on other sites

Goed nat sproeien met de drukspuit en een beetje zeep in het water doen heeft bij mij wat geholpen.

Alleen, de eitjes zijn dan niet weg dus komt het terug en moet ge het spuiten regelmatig herhalen;

Maar zo kunt ge wel goed de onderkant van de bladeren mestnat spuiten zonder schade aan te richten.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ik heb de planten toch nog levend weten te houden en kan momenteel aubergines pepers en paprikas oogsten.

Het natsproeien heeft dus redelijk geholpen.

 

Nu zit ik alvast vooruit te denken, en ik wil volgend jaar natuurlijk niet meteen weer met spint in de kas beginnen, zodra de warmte weer komt.

Hoe kan ik komende winter m'n kas 'ontsmetten'? Dus ontdoen van de spint, want er overleeft vast een familie of twee.

 

Iemand tips!?

 

Groeten Mieke

Link to comment
Share on other sites

Spint treedt op bij voor de plant ongunstige omstandigheden.

In mijn serre waar ik perzik heb staan was, het dit jaar heel erg. Perzik bv kan slecht tegen droge lucht. Vrijwel de gehele zomer veel meer dan dertig graden en lucht vochtigheid van 30% of zelfs nog minder. Ideaal voor een spint aanval.

En ik kan in de serre niet lekker sproeien om de lucht vochtigheid op te krikken.

Bovendien, volgens de literatuur, zouden roofmijten boven de 30 graden hun effectiviteit en activiteit te verliezen.

De juiste luchtvochtigheid voor de desbetreffende plant kan veel onheil voorkomen.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link to comment
Share on other sites

"Eind september gaat de kasspint over in een oranje-rode vorm, de zg. diapauze-spint. Deze mijten kruipen bij koude weg in het gewas, in bijv. bamboestokken of in de kasconstructie. Zo blijven ze de winter over, om in maart/april weer eieren te gaan leggen" (bron). Ook op Groenkennisnet soortgelijke info.

 

Conclusie lijkt me, dat je de kas leeg moet hebben voor eind september, dus voor dat de diapauze intreedt. Liefst dus nu alle planten voorzichtig eruit, diep wegknippen en direct in de kas in de groenbak doen (niet ermee gaan zeulen). Ook alle winterschuilplaatsen weghalen (hout, restanten wortels e.d.). Misschien ook de kasconstructie aan een vochtige en grondige schoonmaakbeurt (met zeep) onderwerpen.

 

Kans op terugkeer is zeker aanwezig (zie publicatie: Spintmijten kruipen weg, maar

komen ook weer tevoorschijn): "Ondanks het goed schoonspuiten van de kas voor

de start van een nieuwe teelt komen de spintmijten toch vrij snel terug".

 

Ik hoop dat mijn suggestie werkt, misschien komen er nog andere tips. Succes

Link to comment
Share on other sites

Hier had ik dit jaar dus ook spint op allerlei planten, maar zodra het weer omsloeg verdween een boel spint en veel planten herstelden vrijwel vanzelf. Aubergines bijvoorbeeld kwamen er weer helemaal bovenop. Het had volgens mij ook echt alles te maken met het weer, spint houdt van droog en warm, voor allerlei spint-etende beestjes was het te droog en/of te warm, en de planten waren wat verzwakt door die extreme hitte, en zwakke planten krijgen problemen. Zelfs het onkruid zag er op een gegeven ogenblik slecht uit, en moet je nou zien.

 

Je kan nu wel allerlei maatregelen gaan nemen om volgend seizoen minder of geen spint te hebben, maar misschien wordt het wel een kleddernat en koel seizoen volgend jaar, waar weer andere beestjes van profiteren.

 

Ik doe gewoon helemaal niks meer tegen vraatinsecten, hoogstens afspuiten met water. Op die manier dood je niet per ongeluk ook natuurlijke vijanden, en uiteindelijk -extreme weersomstandigheden daargelaten- krijg je een soort evenwicht waarbij je altijd voldoende natuurlijke vijanden in de buurt hebt als een vraatinsect de kop opsteekt. En worden er een paar zwakkere planten opgegeten door bijvoorbeeld luizen, geen probleem, dat is dan weer een mooie voedselvoorraad voor luizeneters zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Plotseling spint in de kas. Tomaten, komkommers, aubergine, alles aangetast behalve de rucola en basilicum.

Hoe kan ik nu voor volgend jaar maatregelen nemen. Is behandeling van de kas met chloor (ja, ik weet het, vloeken in de kerk) wellicht een deel van de voorzorg. Hoor graag goede adviezen, Jos

Link to comment
Share on other sites

Ik zie eerlijk gezegd niet in hoe chloor kan helpen bij het voorkomen van spint. In het najaar kruipen de bevruchte vrouwtjes weg en zij kunnen op de miniemste plekjes overwinteren. Van chloor gaat spint volgens mij niet dood. Goede kashygiëne is natuurlijk belangrijk bij het voorkomen van aantastingen en plagen maar zelfs in 'schone' kassen komt spint voor.

 

Spint ontstaat vooral onder droge en warme omstandigheden. Zorg voor een voldoende hoge luchtvochtigheid door regelmatig stenen paden etc nat te maken. Ook het plaatsen van emmers met water kan helpen om de luchtvochtigheid naar boven te krijgen. Verder bij droge en warme omstandigheden de planten helemaal nat maken, met name de onderkant van het blad omdat daar de spintbeestjes zitten. Doe dit 's morgens op een onbewolkte dag zodat de het blad snel opdroogt.

 

Door de droge zomers van de afgelopen jaren zie je spint steeds meer optreden, niet alleen in de kas maar ook in warme en droge tuinen. In een kas is de inzet van roofmijten een goede optie, al moet dit wel tijdig gebeuren. Goed werkende bestrijdingsmiddelen tegen spint zijn alleen beschikbaar voor mensen in het bezit van een spuitlicentie en niet voor de gewone consument. Bovendien kosten deze middelen een aardige duit.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...