Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Oude verwaarloosde kersenboom


Natascha34

Recommended Posts

DSC092380731538811275.JPGDSC092235971538811307.JPGDSC092153121538811285.JPGDSC093193701538811852.JPGDSC092738411538811258.JPGHallo allemaal!

 

Ik heb dringend hulp nodig voor een oude kersenboom.... Wij zijn twee maanden terug verhuisd van Leusden (Utrecht) naar het prachtige en rustige Drenthe en hebben hier een huis gekocht met zeker 2500 vierkante meter aan tuin. Het enige nadeel is alleen dat zowel het huis als de tuin flink verwaarloosd is... En er al zeker 5 jaar niemand meer naar omgekeken heeft.

 

Nou zagen we door de hoge brandnetels en gras (Zeker een meter hoog) door dat er een prachtige oude kersenboom staat die zwaar verwaarloosd is en ook een wond heeft wij hij hars lekt. Nou wil ik deze boom uiteraard heel graag helpen ik weet alleen niet waar ik goed aan doe...

Dus bij deze wie weet er raad, het huisje wat er tegenaan staat wordt vandaag gesloopt en het gras wat er nu nog omheen groeit gaat uiteraard ook weg. De grote van de boom maakt me niet zoveel uit we hebben hier immers toch ruimte zat voor, het enige wat ik wil is dat de boom weer gevonden wordt. Hij heeft overigens dit jaar geen kersen gegeven...

 

P.s. Heeft iemand misschien ook een idee hoe oud de boom zou zijn?

 

Heel erg bedankt alvast!

 

Groetjes Natascha

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ik zou in ieder geval de gescheurde tak afzagen, netjes langs de hoofdstam. Ik denk dat dat nu nog wel kan..daarna de wond afdekken met entwas of wondbalsem. Niet te lang meer wachten, want het is al vrij laat in het seizoen!

 

Verder lezen over snoei op deze site...

 

https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/hoe_snoei_je_een_kersenboom

Link to comment
Share on other sites

Heel erg bedankt voor je reactie harms1,

 

Dat is idd een zijtak die ingescheurd is. Waarschijnlijk een keer met de storm gebeurd.

Ik zal hem gauw afzagen! Bedankt voor de duidelijke tekening p.s. Heb jij trouwens enig idee hoe oud de boom ongeveer zal zijn?

Link to comment
Share on other sites

De zijtak die gescheurd is er afhalen, maar niet zo schuin als de foto met de witte streep suggereerd omdat dit een enorme wond geeft die niet goed afgegrendeld gaat worden. Altijd haaks op de stam en niet een hoek van meer of minder dan 90 graden. En dan wel boven de 'oksel' ( de vergroeiing waar de witte streep op de foto staat.

De boom kan zeker inrotten, dat gebeurd met een grote wond nog sneller.

 

Verdere snoei wachten tot komende jaar omdat het nu veel ziektes aantrekt.

 

Ook niet met balsem gaan knoeien, dit werkt soms averechts doordat de wond niet opdroogt en dat is weer een flinke bron van schimmels e.d,

 

 

(vergeef mijn kritiek op de mede forumleden maar balsem is een hardnekkig iets wat in veel gevallen niet verbeterd. en een schuine wond is al helemaal foute boel

Als een ander hier bij aan wil sluiten of een tegenargument heeft, laat maar horen )

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Laat ik verder aan Arjan over , maar je 2e plaatje is ook helemaal geen weergave van hetgeen Arjen omschrijft he ? ( haaks op de stam )

 

Afgrendelen met wondbalsem: niet doen ! Is veelal erger dan de kwaal. Gewoon laten drogen aan de lucht. Dat er nog sites zijn die zoiets nog adviseren is bekend, maar dat zijn echt achterhaalde zienswijzes ( en sites die die spullen willen / moeten verkopen )

 

Er is vast wel wat verdere snoei nodig in je boom, de kruin verder is een beetje slecht te zien op je foto's, doe dat lekker volgend seizoen, vanaf na de bloei, heb je de hele zomer de tijd voor.

De harsplek , is een minder goed teken, daar zal misschien ook een oude wond zitten, ook stormschade bv, Het kan ook best zijn dat dat een deels rotte plek is. Zit op een vervelende plek; valt niets aan te zagen geloof ik. Zo laten.

De boom zelf , de kruin, ziet er toch best goed uit ? Zit toch goed in het blad. zat bloemknoppen te zien.

 

Maak je vooral niet te veel zorgen. Zo'n oudere ( 60-70 jaar ? ) ( zaailing ? ) kers gaat niet zomaar binnen een paar jaar dood.

Link to comment
Share on other sites

Sorry voor de late reactie!

 

Heel erg bedankt allemaal voor het mee denken. Gelukkig had ik de tak er nog niet afgezaagd ik zal hem nou idd iets verder van de stam afzagen. En die harsplek baarde me ook zorgen maar ik wist niet goed wat ik eraan moest doen gezien de lastige plek. En het zou idd best een zaailing kunnen zijn, er staan namelijk nog meer kersen in de tuin die overigens wel een stuk kleiner zijn dan deze maar waarvan ook niet goed te zien is om wat voor kers het gaat. Ik zal deze oude tante dit jaar in iedergeval zoveel mogelijk met rust laten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...