Jump to content

Camelia sinensis AKA theeplant


TuinmanTristan

Recommended Posts

He hallo ik vroeg me af of iemand kennis heeft met de verzorging van de Camelia sinensis. Moet ik hem in de winter buiten laten staan, of wil hij naar binnen?

 

Dankjewel alvast,

 

TuinmanTristan image21871538998383.jpg

That's what gardening is all about folks... it's learning to see what's going on with your plants and your soil.

You can't just throw a seed and walk away.

That's not gardening. That's just carelessness.

-Praxxus55712

Link to comment
Share on other sites

Hij mag tot -12 buiten. De eerste 3 blaadjes toppen voor groene thee. Er zijn diverse fermentatieprocessen die je kunt volgen om witte of groene thee ervan te drinken. Google kan je best verder helpen, zelf nog geen ervaring mee.

Link to comment
Share on other sites

@ Mellie die -12 is wel voor een wat grote plant die -- heel belangrijk--- in VOLLE grond staat. Dit zorgt er voordat de plant warmte vanuit de diepere grondlagen kan aanvoeren.via de wortels. Winterhardheid in een pot, zeker wanneer die in de wind staat is heel wat minder. Ik kan niet inschatten wat een theeplant in een pot kan hebben, maar bij meer dan 2 of 3 graden vorst zou ik hem binnenhalen.

Link to comment
Share on other sites

Wat al gezegd wordt, maar nog wat aan toevoegen: Lastige met naar binnen halen is natuurlijk, dat de struik dat eigenlijk ook niet wil. Hij heeft het liefst geen aanhoudende vorstperiode over zich heen en zeker niet in zo'n potje, maar naar binnen halen is ook de verkeerde prikkel : veels te warm en mogelijk ook te weinig licht.

Ik zou zeggen : nu op zijn uiteindelijke plek zetten in de tuin, liefst wel wat zonnig, maar halfschaduw is prima, maar vooral beschut. Beschut tegen de wind en zeker tegen koude wind of tocht. Ook best niet de vroege ochtendzon. In zure grond. Niet in de kalkrijke volle klei. Dik mulchen. Niet voeden verder.

 

Vanuit dit potje in de volle grond gezet, wortelt hij nog wel voor de winter. Toch dan beter deze 1e winter bij een echte vorstperiode waarbij het overdag ook blijft vriezen, licht inpakken met vliesdoek bv. Lichtdoorlatend, maar toch beschermend. Geen plastic. Beetje getuttel dus de 1e winter. Die maatregelen kun je dan volgende winter achterwege laten. Camellia's kunnen heel wat hebben kwa koude, als ze wat langer op de goede plek staan. Bij lager dan -15 wel gaan inpakken, vooral de wind is dan een probleem.

 

Plukken aan zo'n jong struikje voor gebruik is natuurlijk uit den boze. Eerst een struik laten worden en in voorjaar er wat van gaan plukken, maar dan ben je al heel wat jaren verder.

Link to comment
Share on other sites

Hartelijk dank voor alle antwoorden. Ik ga hem tegen alle goede adviezen in toch binnen proberen te laten overwinteren. Dit, omdat ik weet dat ik deze winter niet veel tijd zal hebben om hem in te pakken etc.

Volgend voorjaar zal ik berichten of hij het heeft overleefd in de droge binnenlucht.

 

Tuinmantristan

That's what gardening is all about folks... it's learning to see what's going on with your plants and your soil.

You can't just throw a seed and walk away.

That's not gardening. That's just carelessness.

-Praxxus55712

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...