Jump to content

mulchen met konijnenmest


RobN

Recommended Posts

Mijn konijnen produceren elke week een emmer stro/hooi/stront mengel. Nu wil ik dit jaar meer gaan mulchen, is dit hier geschikt genoeg voor?

Een andere kanttekening is dat er ook van dat gemalen hennep spul als bedding door heen zit. Dat lijken kleine houterige stukjes, en het zou kunnen dat bij oogsten of planten dit in de klei komt omdat je dat niet makkelijk aan de kant kan schuiven. Is dat heel erg?

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik sinds afgelopen najaar de bodembedekking/mest van mij cavia’s als mulch in de voortuin. De grond knapt er zichtbaar van op en ik zie meer wormen. Wat ik afgelopen september op mijn. Tuin aangebracht heb, is nu verteerd en toe aan een nieuwe laag. Die ga ik van de week aanbrengen. Nu moet ik zeggen dat het bij mij geen emmertje per keer is, maar 8 emmers van 20 L dus ik kan daarmee ongeveer 1/4 mee bedekken.

 

Persoonlijk ben ik heel tevreden en als wij weer zo een droge zomer krijgen als afgelopen jaar zullen mijn rozen en andere planten daar ook tevreden mee zijn. Het houd namelijk goed vocht vast. Ik gebruik geen stro. Het is een mengeling van hergebruikt karton(korrels), hemperade, hooi en mest...

Link to comment
Share on other sites

Ho ho mensen....al eens van overbemesting gehoord?

 

1. Een heel aantal groenten wil geen mest of heel weinig voeding. Geef je te veel, dan wordt het niet veel oogst.

2. Een aantal groenten zal best wel hard groeien van deze mest, maar daardoor snel bederven of erg aantrekkelijk worden voor ziekten of belagers.

3. Een aantal groenten wordt ongezond voor mensen om te eten als ze teveel bemest zijn. Vooral door te veel stikstof.

4. Te veel mest wordt niet gebruikt door de planten en niet opgeslagen in de bodem en verdwijnt via uitspoelen of wegspoelen in het milieu (fosfaten, nitraten) en zijn dan zeer vervuilend.

 

Voor konijnenmest geldt hetzelfde als voor andere dierlijke mest. Voor caviamest kan ik geen waardes vinden, maar zal in dezelfde lijn liggen neem ik aan.

Konijnenmest NPK 10-7-11 Ook redelijk veel magnesium. En inderdaad ook redelijke dosis organische stof (die o.a. invloed heeft op rulle bodemstructuur)

Dat is bepaald geen lage dosis.

Als een "voor alles" meststof redelijk evenwichtig...bruikbaar...hoewel verse mest niet zo gewenst is in een ecologische tuin. Stikstof is behoorlijk hoog, relatief hoge fosforwaarde. Wat lage kaliumwaarde voor algemeen gebruik in de moestuin.

 

Af en toe wat van je caviamest of konijnenmest direct bij bepaalde plantjes (rozen vinden dat inderdaad lekker Ciska) kan even een boost geven.

Dat standaard/te veel/ te vaak te vanzelfsprekend doen is vragen om problemen. Ik voorspel dan heel veel luizen en meeldauw op die rozen bijvoorbeeld.

 

Bemest altijd met mate als je van die sterke dierlijke mest wil gebruiken en zorg dat je de voedingsbehoefte van je gewassen/planten kent. Liever minder dan te veel.

Veel ecologischer en veiliger en verstandiger is het om je mest te composteren. Dan kun je ze veilig gebruiken....ook niet onbeperkt. Alle voordelen van mest...en nog een aantal extra...en niet de problemen die je ondeskundig gebruik van verse (dierlijke) mest kunt krijgen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Maar mulchen is niet bemesten.

Ik spit het er niet direct in ofzo. En ik denk ook niet dat die waardes kloppen of direct opneembaar zijn, zou toffe kunstmest vervanger zijn dan.

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

Maar mulchen is niet bemesten.
schreef RobN

 

Dat werkt echt niet heel anders. Op het moment dat er water bijkomt lossen ze op en komt een groot deel van de meststoffen vrij . Langzaam-werkende plantenvoeding, zoals via compost, bevat andere -veel moeilijker vrijkomende - biochemische verbindingen die pas langzaam worden afgegeven onder andere door activiteit van bodemorganismen. Dat gebeurt niet of nauwelijks met niet gecomposteerde dierlijke mest. De voedingstoffen in dierlijke mest lossen snel op grotendeels...misschien weer wat langzamer dan in de meeste soorten kunstmest (die kun je niet over een kam scheren) waardoor die n niet zo snel met een verbrandend effect werkt...en dat is bij konijnenmest ook het geval. In de bodem of bovenop maakt daarbij niet heel veel uit. Om die reden heb ik het gevaar van verbranding, dat ook bij overbemesting kan optreden, ook niet genoemd bij het rijtje gevaren van onverstandig gebruik.

 

Ik denk dat ik zojuist een prima en deskundig advies gegeven heb. En onderbouwd. Dat was de bedoeling....want dit draadje ging in mijn ogen een wat lichtzinnige en onverstandige richting op. Als je dat allemaal terzijde wilt leggen... dat is aan jou voor wat je in jouw tuin doet. Maar op het moment dat dit op dit forum gepromoot wordt als een "goede" manier, vind ik dat ik moet wijzen op de serieuze gevaren. Na jouw vragen komt er iemand die roept dat alle caviamest op de tuin gaat en dat dat goed is en vervolgens concludeert al iemand dat haar konijnenmest zonder meer op de moestuin gaat. Ik hou mijn hart vast!

 

En inderdaad is dierenmest niet veel/echt minder sterk dan kunstmest. Konijnenmest is droog en dus onverdund. Stro oid bijgemengd zou de waardes per gewicht-eenheid natuurlijk wat lager maken ...maar dan nog is het risico van overbemesting heel dichtbij. Het meeste voordeel van je mest heb je als je ze composteert. Mulchen wordt gedaan om onkruid te onderdrukken vooral..."mest" gebruik je om je planten te voeden....nog liever maak je er compost van en voedt daarmee je bodem en bodemleven en op die manier voor je planten ...dat is echt duurzaam en er gaat weinig verloren.

 

De door mij aangehaalde waardes zijn natuurlijk gemiddelden. Ze komen van een laboratorium in Deventer, Koch, dat gespecialiseerd is in dit soort metingen. Ik had nog even verder gekeken in literatuur en kwam geen geheel andere waardes tegen. Hier een link: http://www.eurolab.nl/meststof-organisch-v.htm

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

In de moestuin mulch ik alleen met compost. Ik denk dat dat ook de beste mulch is omdat de omzetting veel beter en gecontroleerder gebeurt en je direct een ideale voeding geeft aan de bodem & bodemleven ten behoeve van gezondheid en vruchtbaarheid.

 

In de grote bostuin maak ik alleen van een deel van het blad compost. Maar dit is vooral omdat de hoeveelheden zo groot zijn en eerst composteren van alle maaisel, gevallen blad, gehakseld hout van 2 hectare bos zoveel extra werk is. Dat wordt gericht direct toegepast als voortdurende mulch rond de - vooral fruit - struiken en bomen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Hoewel ik het eens ben met het verhaal van weknow. Toch even een kanttekening bij het verhaal. De gehaltes in konijnenmest die genoemd worden zijn gehaltes bij konijnen gehouden voor productie. Het betreft hier dan pure mest ( zonder stro) van dieren die gevoerd worden om te produceren. De meest mensen die cavia/konijnen mest uit hun hokken halen zullen over het algemeen vooral stro en hooi met een klein beetje mest hebben. In mijn ogen ben je dan ook meer aan het mulchen met stro en hooi dan met mest. Tevens zal de mest van deze dieren lagere gehaltes NPK bevatten, door het soort voeding dat ze krijgen.

 

Het verhaal van weknow is zeker waar maar in mijn ogen in de praktijk iets minder "aanwezig" dan gemeld. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

 

Hier gaat de mest van de cavia's en konijnen op de composthoop. Op deze manier heb ik er in mijn ogen het meeste profijt van. Zeker omdat ik het op composthoop op meng met mijn varkens en kippenmest en andere zaken waardoor ik uiteindelijk een mooier product voor in de tuin heb.

Link to comment
Share on other sites

Aangezien ik meer mest heb dan mijn tuin aankan, gaat de rest van de mest hier altijd op de composthoop op groentetuin en ik mest voor mijn rozen bij met andere elementen. Ik weet dat er stikstof door verteerd hooi en hennepvezel de grond uit gaat, dus probeer dat met andere bemesting een beetje in balans te houden. Mijn rozen komen niets te kort wat dat betreft.....Overal waar Te voor staat is niet goed.

Op mijn moestuin mulch ik met wormencompost, dat bevalt ook uitstekend.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...