Jump to content

Beginnen met ....


Pegges73

Recommended Posts

Okay eerste vraag van deze nieuweling. Wij zijn gek op fruit en dan met name, blauwe bessen, bosbessen, frambozen, aardbeien, kiwi’s, meloen, pruimen, abrikozen etc Ehm eigenlijk lusten wij alledrie alles. Als ik hiervoor naar zaadjes/plantjes zoek kom ik zo ontzettend veel verschillende tegen. Wat is het makkelijkste om mee te beginnen? Tips waar deze tegen een redelijke prijs zijn te vinden? En enigszins ook rappe oogst? Liefst dit jaar nog. Advies is welkom. Ook leesvoer of websites (ik heb tijd genoeg over).

Groetjes Peggy

Link to comment
Share on other sites

Aardbeien zijn vrij makkelijk...u koopt 1 mooie plant, die 'wandelt' vanzelf de border door...goed te combineren met blauwe bessen, kwa teelt.

Kiwi's zijn een ander verhaal.... zowiezo zijn dat echte klimmers, dus moeten tegen een zuidmuur aan groeien, en verder dient u zowel mannelijke als vrouwelijke planten te hebben, voor de bestuiving.....duurt ook wel even voordat die vruchten dragen!

Link to comment
Share on other sites

Hallo, ik ben zelf pas een jaar of vier/vijf bezig, dus ik ben de perfecte vraagbaak. Op het gebied van fouten maken, ben ik de kampioen. Als je geld genoeg heb, koop lekker raak. Ik heb geen geld, maar toch zo veel verspild.

Tip een, type een fruitsoort op het forum vraagbalkje. Zo is er eenjarig fruit, aardbei, framboos, physalis, meloen enz., enz. .

Op deze site worden er vaak planten aangeboden. Kijk bij vraag en aanbod.

Ieder jaar (zeer binnekort) hebben de Aldi, Lidl, en de bouwmarkten volop de meest aangeboden fruitsoorten struikjes in de aanbieding. Zelfs daar zijn topics over. Bv, Fruitboompjes van de Aldi. Bedenk wel, dat de planten minder groot, en soms gewoon minder zijn. Vandaag bv.,kocht ik een rabarberplant bij de Aldi voor 1 euro, normaal kost een goede cultivar 8 euro. Ik eet zelf geen rabarber, maar wel een goeie bijenplant. En mijn broer vind het lekker.

Dus wil je fruit, of zo goed mogelijk fruit? Een idee is dan, om iets meer geduld te hebben, en het samen met kruiden en groenten te doen. zoals bv. permacultuur of polycultuur. Mijn favotiete bron is Youtube. In het nederlands is er een filmpje over "humisme", en permacultuurdesign.

Als je dat wilt, zorg dan voor de sterkste, voor ons geschikt klimaat, planten.

Dit zijn eerlijke, veel informatie gevende aanbieders in NL. Zij geven goede info, en bij mij ook goede service.

Eetbaargoed.nl, voor van alles, vaak wel een leuke aanbieding, soms zo veel service, dat ik me zorgen maakt, en zelf liefhebbers, en van het platteland

voedselbos/arborealis veel variatie, prima service en garantie

fruitbomen.net duurder, grotere en echte mooie planten, goed service en garantie, maar wel voor de geijkte, bekendere fruitsoorten de kennis van de exoten houd niet over

windindewilgen.nl specialist en abrikozen, en perzikken planten zijn super, en service prima

Ik koop zelf ook veel bij Vreeken, maar de service is alleen maar goed, als je daar zelf naar toe gaat

Link to comment
Share on other sites

Oktober - November vind ik zelf een mooie tijd om er fruit bij te doen; de aarde is nog wat warm, de wortels van struikjes kunnen zich mooi vestigen in de grond, dus dan hebben ze mooi de tijd om aan te slaan voor het volgende seizoen. Bovendien willen veel tuincentra voor de winter van veel spul af en zie je erg veel voor halve prijs aangeboden. Dus dat zou ik in gedachten houden voor volgende herfst, alles hoeft misschien niet in één keer, en struikjes en boompjes hebben toch wel een paar jaar nodig voordat ze je van een goede oogst voorzien.

Voor aardbei plantjes is het nu een goede tijd, maar dan zou ik wel gelijk een stuk of wat nemen.

Blauwe bes houdt van zure grond, als je dat niet hebt kan de ontwikkeling tegenvallen.

 

Verder kun je best afgaan op wat je invalt of wat je tegen komt, dat doet iedereen wel, denk ik. Ik gebruik wel altijd google als ik iets tegenkom wat ik niet ken. In rassen zitten veel verschillen, sommige druiven bijvoorbeeld hebben eerder een kas nodig dan andere. Dan zijn er nog verschillen in rijpingstijd, grootte, smaak... Dus ben niet bang om je internet-telefoon te gebruiken als je op een tuincentrum of kwekerij staat, zodat je weet wat je koopt.

Link to comment
Share on other sites

Ja, dan nog vergeten te zeggen, dat je natuurlijk afhankelijk bent, van grootte van de tuin. En van de hoeveelheid zonlicht, soort grond enz..

Gisteren mijn aardbeien geplant van aarbeiplantje.nl. Twintig van ieder supervroege biolopgische (Darselect), en doordragenddikke (Ostara). Voor ongeveer 34 euro. Kan goedkoper, bij deboer. Maar dat wordt dan weer zoeken. Het schijnt dat je de Darselect kan vervroegen, met folie. Dan heb je over 2 maanden al fruit. Heb ik zelf geen ervaring mee.

Link to comment
Share on other sites

Wel een héél veel omvattende vraag hoor, die je stelt. Er is zo veel he ?

 

Als je op de pc of de laptop op dit forum zit, heb je o elke pagina rechtsboven een zoekvenster. Type daar bv teelt blauwe bessen in, krijg je meerdere topics voorgesteld die over de blauwe bessen gaan op dit forum. Of je typt webshops in, dan krijg je een paar topics die daar over gaan; heel veel verschillende webshops met de ervaringen van vele leden mét die shops.

Zelfde met zaden kopen, of 'bemesting' of aardbeienrassen of aardappelen etc etc.

Link to comment
Share on other sites

Frambozen zijn heel makkelijk en doen het altijd. Ik zou wel een herfstframboos nemen. Makkelijker qua snoei en geen wormpjes in de vruchten. De gele herfstframboos fallgold vind ik zelf heerlijk.

Pruimen, ook heerlijk. Als je maar 1 boompje wilt zul je een zelfbestuiver moeten nemen. Het makkelijkst is bijv opal, die is overal te krijgen en draagt goed. Soms te goed, dan moet je wel dunnen.

Aardbeien kun je idd nu bestellen bij aardbeiplantje.nl. Wel goed opletten dat je zelfbestuivende neemt of 2 soorten die elkaar bestuiven.

Appel vind ik zelf de gravensteiner en de glorie van holland wel 1 van de lekkerste. Maar dat is een kwestie van smaak, ik hou van knapperig, sappig, knappend, en fris. Appels en peren kun je bijvoorbeeld kopen bij de batterijen. Of aatree. Bij beide niet duur en ze hebben veel

Peer is beurré hardy wel een echte aanrader.

Blauwe bes is moeilijke teelt, ik zou voor honingbes gaan. Die kan je kopen bij eetbaargoed.nl

Ook een echte aanrader is japanse wijnbes. Die moet wel iets hebben om tegen te klimmen. Zelfde voor druif. Dan zou ik himrod aanraden.

Denk ook eens aan een nashipeer. Makkelijke teelt en heerlijke vruchten

Link to comment
Share on other sites

Er is al veel gezegd wat je zou kunnen planten aan fruit. Toch nog een toevoeging van mij. Ik zag bij de praxis allerlei klein fruit staan en fruitboompjes voor weinig. Het klein fruit zal dit jaar wel vrucht dragen. Bomen meestal niet, maar mijn buurvrouw had van haar Lidl boom het eerste jaar al vele kilo’s pruimen. Veel doe het zelf centra verkopen in deze periode goedkope fruitbomen en struiken. Soms niet exact de soortnaam, maar ach, prima fruit verder. Als je dat geen probleem vindt, kun je op dergelijke plekken met een kleine investering, veel planten/bomen kopen. Voor fruit zoals abrikoos of perzik, pawpaw, zou ik wel bij een goede kweker aanschaffen zodat je gegarandeerd bent van ras en kwaliteit.

 

Edit: en als je maar 1 soort plant, altijd kijken of het een zelfbestuivend ras is. Dat staat er altijd bij. Anders heb je niks aan die ene boom, want in zijn uppie geeft hij geen fruit. Toch zonde.

 

Ik heb bij de Deen 2 patio fruitbomen voor een tientje gekocht. Geen geld. Dus mocht je een Deen in de buurt hebben, ga vooral even daar kijken. Die ga ik in de volle grond zetten, maar ze kunnen uitstekend in een pot en blijven klein (in de volle grond worden ze vast groter) Ik koop er vaak planten en ben altijd heel erg tevreden. En als je dat een x niet bent, krijg je ook nog eens service om u tegen te zeggen. Succes!

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel allemaal voor jullie reacties. Ik ga de gegeven informatie eens goed doornemen, sites bekijken, deze hier vooral ook en er iets mee doen. Is nog even uitvogelen hoe het hier werkt weliswaar maar dat komt vast goed. Top!

Groetjes Peggy

Link to comment
Share on other sites

In mijn ervaring is heel veel fruit makkelijk ik denk alleen dat je moet kiezen uit goedkoop of heel snel vruchten,

 

Zo stekken een hoop fruit planten zich zelf zoals aardbeien, frambozen, Japanse wijnbes ik vind ze alle drie makkelijk in het onderhoud en omdat ze zichzelf zo makkelijk verspreiden heeft de gemiddelde tuinder altijd wel wat stekjes over van deze fruitsoorten. Mijn ervaring is dan ook dat je die drie meestal wel gratis als stekje kan krijgen. Ze stekken alleen vaak wat later in het seizoen en dat betekend dus geen vruchten dit jaar.

 

Ook aalbes vind ik erg makkelijk. En ook daarvan kan je stekjes maken. Dat duurt dan wel veel langer voor die vruchten gaan dragen.

 

Ik zou zelf niet beginnen met kiwi's en perziken En nectarines of blauwe bessen. Maar ik denk dat de rest juist heel leuk is om mee te beginnen en het voordeel van zelf fruit kweken is dat het vaak de moeite waard is omdat fruit zo duur is in de winkel

Link to comment
Share on other sites

Aardbeien zijn vrij makkelijk...u koopt 1 mooie plant, die 'wandelt' vanzelf de border door...goed te combineren met blauwe bessen, kwa teelt.

Kiwi's zijn een ander verhaal.... zowiezo zijn dat echte klimmers, dus moeten tegen een zuidmuur aan groeien, en verder dient u zowel mannelijke als vrouwelijke planten te hebben, voor de bestuiving.....duurt ook wel even voordat die vruchten dragen!

 

Met deze tips in gedachten hebben we vandaag aardbeien - de fragaria x ananassa ostara

gekocht. Morgen maar eens de tijd voor nemen.

Groetjes Peggy

Link to comment
Share on other sites

Hallo, ik ben zelf pas een jaar of vier/vijf bezig, dus ik ben de perfecte vraagbaak. Op het gebied van fouten maken, ben ik de kampioen. Als je geld genoeg heb, koop lekker raak. Ik heb geen geld, maar toch zo veel verspild.

Tip een, type een fruitsoort op het forum vraagbalkje. Zo is er eenjarig fruit, aardbei, framboos, physalis, meloen enz., enz. .

Op deze site worden er vaak planten aangeboden. Kijk bij vraag en aanbod.

Ieder jaar (zeer binnekort) hebben de Aldi, Lidl, en de bouwmarkten volop de meest aangeboden fruitsoorten struikjes in de aanbieding. Zelfs daar zijn topics over. Bv, Fruitboompjes van de Aldi. Bedenk wel, dat de planten minder groot, en soms gewoon minder zijn. Vandaag bv.,kocht ik een rabarberplant bij de Aldi voor 1 euro, normaal kost een goede cultivar 8 euro. Ik eet zelf geen rabarber, maar wel een goeie bijenplant. En mijn broer vind het lekker.

Dus wil je fruit, of zo goed mogelijk fruit? Een idee is dan, om iets meer geduld te hebben, en het samen met kruiden en groenten te doen. zoals bv. permacultuur of polycultuur. Mijn favotiete bron is Youtube. In het nederlands is er een filmpje over "humisme", en permacultuurdesign.

Als je dat wilt, zorg dan voor de sterkste, voor ons geschikt klimaat, planten.

Dit zijn eerlijke, veel informatie gevende aanbieders in NL. Zij geven goede info, en bij mij ook goede service.

Eetbaargoed.nl, voor van alles, vaak wel een leuke aanbieding, soms zo veel service, dat ik me zorgen maakt, en zelf liefhebbers, en van het platteland

voedselbos/arborealis veel variatie, prima service en garantie

fruitbomen.net duurder, grotere en echte mooie planten, goed service en garantie, maar wel voor de geijkte, bekendere fruitsoorten de kennis van de exoten houd niet over

windindewilgen.nl specialist en abrikozen, en perzikken planten zijn super, en service prima

Ik koop zelf ook veel bij Vreeken, maar de service is alleen maar goed, als je daar zelf naar toe gaat

 

Nou geld genoeg nodig haha laten we het daar maar op houden. Onlangs zag ik inderdaad bij de Gamma fruitboompjes staan, maar ik was op het fietsje, vandaag zag ik alleen nog aalbes hier. Vanaf nu iets alerter zijn dan. Bedankt voor alle tips in ieder geval, dat is nog eens een lading aan informatie.

Groetjes Peggy

Link to comment
Share on other sites

Ja nu, bij de Lidl, de bekende zacht fruit struikjes, voor weinig (3 euro). Geen geld voor de bekende cultivars. Toch maar weer een Rolan gekocht aalbes gekocht. Koop de Witte Parel. Heerlijk net limonade gazeuze, makkelijk en bij mij productief.

Link to comment
Share on other sites

Vandaag weer, voor schrik niet! 1,euro 69, wat blote wortel zwarte bes struikjes gekocht. Daar kan je toch niet voor tobben. En ze hebben ook nog andere struikjes. Die zwarte bes had echt een prima wortelgestel. Die andere weet ik niet.

Link to comment
Share on other sites

Hoi, sorry. Bij de Aldi. Maar Fruittuin, ik denk dat het voor jou niet interessant is, behalve als je flink wilt opvullen, voor weinig geld. Geen bijzondere rassen, en jij hebt al wel het een en ander staan. Wat ik herinner, blote wortel zwarte bes Obejin met bij mij, goed ontwikkeld wortelstelsel, J.v.Tets, Witte Parel, Fall Gold, Mailing Promise. En ook nog blauwe bes Patriot. voor een paar tientjes kan je een heel veldje neerzetten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...