Jump to content
karin70

Zoete aardappel in kas of in zak

Recommended Posts

Ik heb gisteren in Beervelde 3 zoete aardappelplantjes gekocht. Ik twijfel of ik ze in de kas zal zetten of buiten in een aardappelzak. Iemand tips voor het beste resultaat. In de kas heb ik kleigrond.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadeel van de kas is dat de planten wat meer aandacht vragen op het gebied van water geven. Zoete aardappels gebruiken namelijk veel water en staan niet graag droog. Wil je een goede oogst dan zul je moeten proberen de grond voortdurend vochtig te houden.

 

Een kas heeft echter meer voordelen dan nadelen. Zo kunnen de planten langer blijven staan voor de knollen vanwege te lage grondtemperatuur (< 10°C) gerooid moeten worden. De knollen groeien dus langer door wat bij de zoete aardappel van belang is omdat de ontwikkeling van de knol pas laat in het seizoen op gang komt. Bovendien verloopt bij een minder goede zomer de groei van de planten in de kas sowieso een stuk beter dan buiten wat ook een factor van belang is voor een goede opbrengst.

 

Nog een voordeel van de kas is dat er nauwelijks kans is op een aantasting. Denk dan vooral aan een ondergrondse aantasting door woelratten, woelmuizen , engerlingen en dat soort beestjes die je knollen kunnen aanvreten.

 

Besluit je in de kas te planten dan zou ik in jouw geval de planten niet rechtstreeks in de grond zetten maar in die aardappelzak (een kuip lijkt me beter omdat die beter vocht vast houdt) gevuld met een mix van tuingrond , potgrond en eventueel wat brekerzand. Reden is dat een zoete aardappel van luchtige grond houdt en dan lijkt me de kleigrond van je kas wat minder geschikt.

 

Succes.


-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Share this post


Link to post
Share on other sites

Compost is prima. Brekerzand is normaal niet nodig maar kan een hulpmiddel zijn om zwaardere grond , zoals de kleigrond die topicstarter karin70 heeft , wat losser te maken . Zoete aardappel is niet veeleisend wat de samenstelling van de grond betreft maar wil wel graag grond met een losse structuur.


-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...